Τη στάση που θα κρατήσουν στις εσωκομματικές διαδικασίες αποφασίζουν  οι μεγαλύτερες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να προσέλθουν στην επικείμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει είτε μεθαύριο Κυριακή, είτε την ερχόμενη Τρίτη, με καθαρές θέσεις.

Τα ζητήματα τα οποία καλούνται να διευθετήσουν τώρα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος είναι τόσο ο χρόνος πραγματοποίησης του συνεδρίου, όσο και η φυσιογνωμία του, δηλαδή αν θα πρόκειται για συνέδριο διαρκές ή έκτακτο, αλλά και η αντιπολιτευτική τακτική από εδώ και στο εξής.

Οι «τάσεις» του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να δρομολογήσουν  το πλαίσιο της διαδικασίας εκλογής του νέου Προέδρου από την κομματική βάση, δηλαδή από τα 170.000 εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος. Επί της αρχής, δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία ως προς τις ημερομηνίες, καθώς το ένα σενάριο θέλει κάλπες μέσα στον Ιούλιο και το άλλο το ερχόμενο φθινόπωρο, αλλά οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην Πολιτική Γραμματεία, με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια φαντάζουν ασφυκτικά, λόγω του καλοκαιριού.

Με αυτά τα δεδομένα, για τις πέντε σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί πανελλαδική τηλεδιάσκεψη της μαζικότερης «προεδρικής» τάσης, δηλαδή της «Κίνησης Μελών», στην οποία μετέχουν στελέχη που έχουν ταχθεί διαχρονικά στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και μεσαία «πασοκογενή» στελέχη τα οποία εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διεύρυνση του 2019.

Από τους κόλπους της «Κίνησης Μελών» αναμένεται να αναδειχθεί η νέα επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η οποία αναμένεται να είναι, ως πρόσωπο κοινής αποδοχής, η Όλγα Γεροβασίλη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να συζητηθεί και η διερεύνηση μιας υποψηφιότητας για την ηγεσία που να εκπροσωπεί την τάση, ενδεχόμενο που φαντάζει εξαιρετικά πιθανό, ίσως και στο πρόσωπο της Ρένας Δούρου.

Με μια ημέρα διαφορά, για αύριο προγραμματίζεται και η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της «Ομπρέλας», δηλαδή της αριστερόστροφης τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μετέχουν οι: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Ανδρέας Ξανθός, Θεανώ Φωτίου, Αννέτα Καββαδία κά.

Την ίδια στιγμή, εαυτόν εκτός κούρσας έσπευσε να θέσει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κρίνοντας ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία δεν θα είχε νόημα να εμπλακεί ως διεκδικητής στη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας στον Real fm ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος. Δεν απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο να ρίξει το βάρος του υπέρ άλλου υποψηφίου. Σε ερώτηση για το αν θα ασχοληθεί με τις εσωκομματικές διεργασίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε πως «το αφήνω ανοιχτό, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις».

«Κλειστά χαρτιά» από την πλευρά κρατά η Έφη Αχτσιόγλου που επέλεξε να ξεκινήσει με έναν ύμνο για τον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος.

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι και θα παραμείνει ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα και για την Aριστερά παγκοσμίως» έγραψε στα προφίλ της στα κοινωνικά δίκτυα. Και έκανε ένα ακόμη βήμα, λέγοντας ότι «μαζί του θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνες για τους πολλούς, για έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας, για μια κοινωνία αξιοπρέπειας».

Είναι προφανές ότι κανείς δεν θέλει να δείξει ότι βιάζεται. Όλοι οι διεκδικητές γνωρίζουν ότι όποιος ανέβει πρώτος στη σκηνή μπορεί να «καεί», καθώς ακόμη η κομματική κοινή γνώμη είναι στη φάση της λύπης και της συμπάθειας για τον πρώην πρωθυπουργό.

Σπεύδουν, λοιπόν, να τον στηρίξουν με διπλό στόχο: και το κλίμα των οπαδών να πιάσουν και τον ίδιο να προσεγγίσουν.