Τιτάνια μάχη συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο μέτωπο της φωτιάς στο Λουτράκι αλλά και σε αυτό της Μάνδρας καθώς και της Ρόδου. Οι άνεμοι έχουν κοπάσει, ωστόσο διαρκώς ξεπηδούν νέες εστίες.

Το μέτωπο στο Λουτράκι έχει κρατηθεί σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις εγκαταστάσεις της Motor Oil και η προσπάθεια όλο το βράδυ θα επικεντρωθεί στο να κρατηθεί εκεί και να μη δημιουργήσει πρόβλημα στις κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα διυλιστήρια έχουν εξασφαλιστεί. Στο σημείο, πριν πέσει το φως της ημέρας, είχαν επιχειρήσει δύο ελικόπτερα και δύο Canadair.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά από τα Ίσθμια δεν πέρασε την εθνική οδό ωστόσο άλλαξε φορά ο άνεμος και πάει νοτιοδυτικά, παράλληλα με την εθνική. Ευτυχώς δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Το μεγάλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες είναι τις συνεχείς αναζωπυρώσεις. Στο μέτωπο του Λουτρακίου επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 43 οχήματα.

Οι αρχές μέσω του 112 καλούν τους κατοίκους περιοχών και οικισμών να απομακρυνθούν άμεσα. Mήνυμα έλαβαν οι κάτοικοι σε Λουτρόπυργο, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμό Όθωνα και Ευταξία, οι οποίοι κλήθηκαν να εκκενώσουν προς την Ελευσίνα, ενώ μήνυμα από το 112 έφθασε και στους κατοίκους της Γλυκιάς Ζωής, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα διυλιστήρια της Motor Oil.

Δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης, καθώς συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γκιώνης ανέφερε ότι έχουν πέσει οι άνεμοι και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με τις πρώτες πρωινές ώρες η κατάσταση θα βελτιωθεί περαιτέρω αφού θα αρχίσουν να επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 32 καμμένα σπίτια και πέντε αποθήκες, είπε, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για την περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους, όπως και για το Πανόραμα.

Όπως υπογράμμισε, το βασικό είναι ότι δεν έχει χαθεί ανθρώπινη ζωή που είναι πολύ βασικό

Νωρίτερα, ο δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της φωτιάς. Η κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, ήτοι έως και 17 Ιανουαρίου 2024.

Λίγο πριν τις 21:30 η κυκλοφορία των οχημάτων στην νέα και στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα αποκαταστάθηκε.

Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε συστάσεις προς τους οδηγούς. καλώντας τους να μην μετακινούνται σε σημεία που μαίνεται η φωτιά στο Λουτράκι.

Στο μήνυμα η ΕΛ.ΑΣ., αναφέρει: «Παρακαλούνται οι οδηγοί οχημάτων στην Ιόνια οδό και στην Εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, ρεύμα προς Πάτρα, καθώς και στην Παλαιά και στη Νέα (Ολύμπια οδός) Εθνική οδό Πατρών Κορίνθου, ρεύμα προς Κόρινθο, με προορισμούς προς Κόρινθο και Αθήνα πέραν του κόμβου Επιδαύρου της Νέας Εθνικής οδού Πατρών-Αθηνών, να μην μετακινούνται προς αυτά τα σημεία, λόγω πυρκαγιάς».

Ολονύκτια μάχη και στη φωτιά στη Μάνδρα
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης μετέβη αργά το βράδυ στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και στη συνέχεια στη Μάνδρα Αττικής.

Αγωνιώδης είναι και η προσπάθεια κατάσβεσης και στο μέτωπο της Μάνδρας, το οποίο εκτείνεται από τα Δερβενοχωρια μέχρι τη Νέα Πέραμο.

Μεγάλη φωτιά μαίνεται γύρω από τους οικισμούς Νέα Βλυχάδα και Νέα Ζωή Μάνδρας, ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Αγία Σωτήρα.

Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, από τον οικισμό Πανόραμα όπου βρίσκεται με τους συνεργάτες του, προτρέπουν τους κατοίκους να αποχωρήσουν για προληπτικούς λόγους.

Νέα Πέραμος: Σε επιφυλακή το Λιμενικό για εκκένωση δια θαλάσσης
Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι αρχές στη Νέα Πέραμο εφόσον χρειαστεί να γίνει εκκένωση δια θαλάσσης.

Αυτή τη στιγμή, 4 περιπολικά σκάφη Λιμενικο, ένα επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο και μια λάντζα είναι σε ετοιμότητα, ενώ σε περίπου 2 ώρες αναμένεται να φτάσει ακόμη ένα σκάφος του ΛΣ.

Σε κατάσταση ετοιμότητας αν χρειαστεί να πάνε 2 ακόμα σκάφη του Λιμενικού.

Λίγο μετά τις 20:00, μέσω του 112, οι κάτοικοι στη Νέα Πέραμο κλήθηκαν να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

 

Μάχη με τη φωτιά στη Ρόδο
Συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα σε δασική έκταση της Ρόδου μεταξύ των χωριών Απόλλωνα και Λάερμα.

Η μάχη της κατάσβεσης δίνεται από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ομάδες εθελοντών, ιδιώτες, ενώ συνδράμουν στην προσπάθεια στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του δήμου Ρόδου. Νωρίτερα είχαν πραγματοποιηθεί ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Η περιοχή όπου συνεχίζει να καίει η φωτιά είναι πυκνή δασική έκταση και δύσβατη, γεγονός που δυσκολευει σημαντικά την προσπάθεια κατάσβεσης, ενώ το καλό είναι ότι έχει εξασθενήσει σημαντικά η ισχύς των ανέμων.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα μείνουν καθ’ όλη την διάρκεια της νύκτας στην περιοχή και το πρωί αναμένεται να ενισχυθεί η προσπάθειά τους από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Σε δήλωσή του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, τόνισε τα εξής: “Η μάχη στην φωτιά στα Απόλλωνα της Ρόδου δίνεται συντεταγμένα και με όλες τις δυνάμεις που ο τόπος διαθέτει. Δυνάμεις, που σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους. Είμαστε δίπλα τους”.

Φωτιές: Ανακλήθηκαν οι άδειες στο Πυροσβεστικό Σώμα
Ανακλήθηκαν οι άδειες όλου του ένστολου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι νεωτέρας λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών που μαίνονται στην χώρα.

Σημειώνεται, ότι όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιχειρησιακή ετοιμότητα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

324 απεγκλωβιμοί πολιτών από την ΕΛ.ΑΣ
Στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκεται και η ΕΛ.ΑΣ., η οποία έχει προχωρήσει συνολικά σε απεγκλωβισμούς 324 πολιτών. Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., στη Μάνδρα επιχειρούν 143 αστυνομικοί με 36 οχήματα και 2 Αίαντες, έχοντας προβεί σε απεγκλωβισμό 318 πολιτών και 16 ζώων.

Στο Λουτράκι επιχειρούν 40 αστυνομικοί με 20 οχήματα, έχοντας προβεί σε 6 απεγκλωβισμούς.