Το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τον «έλεγχο» της αγοράς

Με 6 κινήσεις θα επιχειρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης να ελέγξει την κατάσταση με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στην αγορά, ευελπιστώντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα για την περαιτέρω συγκράτηση του πληθωρισμού και την προστασία των εισοδημάτων της μέσης οικογένειας.

Το υπουργείο παρακολουθεί με προσοχή τις τελευταίες ανατιμήσεις στην τιμή του σιταριού και γενικά των δημητριακών, μετά τη νέα αύξηση που πυροδότησε η έξοδος της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών προς τον υπόλοιπο κόσμο. Σημειώνεται ότι, μετά την περυσινή εκτόξευση της τιμής του σιταριού στα 0,50 ευρώ ανά κιλό, σημειώθηκε εξομάλυνση της κατάστασης και φέτος οι τιμές υποχώρησαν στα 0,25 ευρώ. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας για έξοδο από τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, το προϊόν σημείωσε νέα κούρσα, ξεπερνώντας τα 0,30 ευρώ ανά κιλό. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο για νέες σημαντικές ανατιμήσεις στα άλευρα, τα ζυμαρικά, τα είδη ζαχαροπλαστικής και άλλα.

Οι 6 κινήσεις με τις οποίες το υπουργείο Ανάπτυξης ευελπιστεί ότι θα περιορίσει το κόστος για τους καταναλωτές και θα ελέγξει καλύτερα την αγορά είναι οι εξής:

1. Η επέκταση του Market Pass έως τον Οκτώβριο θα συνεχίσει να ενισχύει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ενώ εξετάζεται η επέκτασή του έως το τέλος του έτους, ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού και τις συνθήκες της αγοράς.

2. Η επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» έως τις 31 Δεκεμβρίου θα συνεχίσει να αποτελεί το βασικό εργαλείο για την άμβλυνση των συνεπειών από τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων. Η εφαρμογή του μέτρου κρίνεται ιδιαιτέρως επιτυχημένη, καθώς έχει δημιουργήσει έναν ανταγωνισμό μεταξύ των σούπερ μάρκετ για τη συγκράτηση των αυξήσεων, που εκ των πραγμάτων περνούν στην αλυσίδα διάθεσης των προϊόντων. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, το «καλάθι» θα εμπλουτιστεί από τα τέλη Αυγούστου και με τα σχολικά είδη.

3. Επιβάλλεται πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους σε πολλά ανελαστικά προϊόντα που θεωρούνται πρώτης ανάγκης.

4. Θα ενταθούν οι έλεγχοι από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, ώστε πέραν των περιθωρίων κέρδους να καταγραφεί η πραγματική εικόνα στο σκέλος των εκπτώσεων που παρέχουν οι επιχειρήσεις.

5. Η επιβολή «τσουχτερών» προστίμων 1.440.000 ευρώ σε τρεις αλυσίδες εκτός του κλάδου τροφίμων για πλασματικές και εικονικές εκπτώσεις αποτελεί… μήνυμα προς όλη την αλυσίδα της αγοράς, ότι όποιος παραβαίνει τις αγορανομικές διατάξεις, δεν θα γλιτώνει μόνο με… πεντοχίλιαρα!

6. Το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται μετά τη θερινή ραστώνη να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες σύναψης «συμφωνιών κυρίων». Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν επαφές με τους θεσμικούς φορείς της βιομηχανίας τροφίμων, ώστε να συγκρατηθούν οι αυξήσεις που θα περάσουν στην αλυσίδα του λιανεμπορίου, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές των προϊόντων.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο