Πώς σχολιάζει την έρευνα του ΣΕΒ για τη θέση των γυναικών στις ελληνικές επιχειρήσεις και πώς άρχισε να δραστηριοποιείται στα αιολικά

Η Βικτώρια Αλεξανδράτου είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WRE group, που ιδρύθηκε το 1997 στην Ελλάδα, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές – είναι μία από τις 5 πρώτες εταιρείες που συστήθηκαν στη χώρα μας, με αυτό το αντικείμενο. Αφορμή για τη συνέντευξη στάθηκε η πρόσφατη εκδήλωση του ΣΕΒ (Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών)για την έρευνα, με τίτλο:«Η θέση των γυναικών στις ελληνικές επιχειρήσεις και η νέα Πρωτοβουλία “Επιχείρηση Ισότητα” για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην εργασία». Η κα Αλεξανδράτου ήταν εκεί.

Πώς την είδατε την έρευνα του ΣΕΒ;

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ οι γυναίκες αποτελούν το 51,7% του γενικού πληθυσμού της χώρας, εντούτοις, στο ποσοστό ανεργίας υπερισχύουν των ανδρών, σε μεγαλύτερο βαθμό, με το 64,2% των ανέργων να προέρχονται από αυτές.Εξάλλου, οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άντρες για την ίδια εργασία. Αυτό συμβαίνει διεθνώς. Είναι επίσης σημαντικό ότι στις επιχειρήσεις συναντάμε τις γυναίκες σε διεκπεραιωτικές αλλά και διοικητικές θέσεις, ενώ απουσιάζουν δραματικά στο ανώτερο managment. Ακριβώς αυτό το θέμα του κύρους και της αυθεντίας ήταν ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που συζητήθηκε και αναπτύχθηκε στην ημερίδα του ΣΕΒ. Αξιοσημείωτη είναι και η αποκάλυψη της έρευνας,ότι η γνώμη της κοινωνίας–συνεπεία των στερεοτύπων– θεωρεί τις γυναίκες λιγότερο ικανές!

Οι ποσοστώσεις σάς βρίσκουν σύμφωνη;

Συμφωνώ ότι οι ποσοστώσεις είναι ένα σημαντικό εργαλείο και εφαλτήριο, που μπορεί να δώσει σε ικανές γυναίκες την ευκαιρία να αναπτύξουν μια προσοδοφόρο –για την κοινωνία και τις εταιρείες– επαγγελματική πορεία και δραστηριότητα, συμβάλλοντας έτσι αποτελεσματικά στην οικονομική πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη.Το πρόβλημα της ανισότητας των φύλων στην εργασία, παρά τις βελτιώσεις των τελευταίων ετών, εξακολουθεί να παραμένει σημαντικά άδικο. Με προκαταλήψεις και στερεότυπα που στερούν από τις γυναίκες στις ίσες ευκαιρίες.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μερική μόνο αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με αρνητικές επιδράσεις στην εθνική οικονομία, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων διεθνώς. Επιπλέον,πρόκειται για ζήτημα δικαιοσύνης. Είναι μια ρυθμιστική υποχρέωση για την Ελλάδα, την Ευρώπη συνολικά και όχι μόνο.

Είστε πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά και τη διοίκηση επιχειρήσεων, με Master Of Business Administration. Πώς αποφασίσατε να προχωρήσετε στην ίδρυση μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ;  

Από τα πρώτα χρόνια των σπουδών μου, ανέπτυξα και επιμελήθηκα ως φοιτήτρια αλλά και ως ResearchAssistant–βοηθός καθηγητού– επιστημονικά πρωτοπόρα προγράμματα: για καθαρές, οικολογικές πόλεις, ενεργειακά αυτόνομα κτίρια, απολιγνιτοποίηση, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κ.λπ. Συνεπώς, το έδαφος για μια τέτοια απόφαση ήταν γόνιμο. Ίδρυσα τηWRE ΑΕ το 1997. Έκτοτε λειτουργεί στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, με τέσσερα αιολικά και δυο φωτοβολταϊκά πάρκα και ένα «pipeline» έργων σε ποικίλα αδειοδοτικών σταδίων.

Γιατί επιλέξατε να επενδύσετε περισσότερο στην τεχνολογία των αιολικών και όχι στα φωτοβολταϊκά;

Τα έργα ΑΠΕ της εταιρείας μου είναι 80% αιολικά και 20% φωτοβολταϊκά, με γνώμονα τη βέλτιστη αξιοποίηση του υψηλού αιολικού δυναμικού της Ελλάδος, συγκριτικά με την ελαχιστοποίηση της επέμβασης στο περιβάλλον. Τα αιολικά πάρκα διαθέτουν υψηλότερο συντελεστή απόδοσης (capacityfactor) και συγκεκριμένα τον διπλάσιο από τα φωτοβολταϊκά.Για παράδειγμα, μια μικρή ανεμογεννήτρια 1 MWκαταλαμβάνει χώρο για τη βάση της 200τ.μ. και για την πλατεία 1 στρέμμα περίπου, με παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια 3500 MWh/yπερίπου τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι παράγει την ηλεκτρική ενέργεια καλύπτοντας τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες για 700 νοικοκυριά. Το αντίστοιχο φωτοβολταϊκό καταλαμβάνει έκταση 20 στρέμματα. Επιπλέον, το φωτοβολταϊκό δεν λειτουργεί σε βάση 24ωρου παρά μόνο όταν υπάρχει ηλιοφάνεια. Επίσης, δεδομένου ότι οι επιφάνειες των φωτοβολταϊκών είναι σκούρες και η προσπίπτουσα ακτινοβολία μετατρέπεται εν μέρει σε θερμότητα, ενδέχεται να έχει σημαντικές επιδράσεις στο μικροκλίμα των περιοχών όπου βρίσκονται, εάν τοποθετηθούν πολύ μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ποια είναι τα προβλήματα που θεωρείτε ότι αποτελούν τροχοπέδη για την προώθηση των ΑΠΕ στη χώρα μας;

Κυρίαρχο ζήτημα είναι η απουσία ξεκάθαρου νομικού πλαισίου και δεσμευτικού εθνικού προγράμματος,σε συνδυασμό με τις χρονοβόρες διαδικασίες απόδοσης δικαιοσύνης. Δεν υπάρχουν ρήτρες για δημόσιες υπηρεσίες, όταν δεν απαντούν στα αιτήματα εντός της προβλεπόμενης από τον νόμο προθεσμίας,με αποτέλεσμα η αδειοδοτική διαδικασία για ένα αιολικό πάρκο να φτάνει και τα δέκα χρόνια! Επισημαίνω ότι, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 4 χρόνια, η γραφειοκρατία παραμένει σε σημαντικό βαθμό τροχοπέδη στην υλοποίηση επενδύσεων για τις ΑΠΕ.

Ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή στην επιχειρηματική σας πορεία;

Είναι στο πρώτο αιολικό πάρκο που ανέπτυξε η εταιρεία μου το 1997.Ενώ είχε λάβει,μετά από πέντε χρόνια αδειοδοτικής διαδικασίας, άδεια εγκατάστασης τον Ιούλιο του 2001, καθυστέρησε 22 χρόνια! Αφού ελέγχθηκε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο πέντε φορές (!), εν τέλει κατόρθωσε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2020.

Ποια είναι τα επόμενα επιχειρηματικά σας βήματα;

Όπως οι άντρες συνάδελφοί μου,που αρχίσαμε μαζί την επιχειρηματική μας καριέρα, το 1997,θα θέλω κι εγώ να μεγαλώσω… Αυτοί σήμερα έχουν 2000 MW, ενώ εγώ έχω μόλις 20MW.

Υπονοείτε ότι αυτό συμβαίνει επειδή είστε γυναίκα;

Αυτό εννοώ…

Θα ήταν για εσάς πολύ διαφορετικά τα πράγματα, πιο εύκολα, αν ήσασταν άντρας;

Τα στοιχεία της έρευνας του ΣΕΒ μιλούν από μόνα τους. Πέραν από κάθε αμφιβολία, για μια γυναίκα το επιχειρείν σε ανταγωνιστικό περιβάλλον ενέχει σημαντικότατα έως και ανυπέρβλητα εμπόδια και δυσκολίες. Με κύριο πρόβλημα την έλλειψη κύρους στο πρόσωπο της γυναίκας. Οι γυναίκες, αν και είμαστε εξίσου ικανές και ευφυείς, δεν απολαμβάνουμε και του ιδίου κύρους και εκτίμησης από την κοινωνία. Δυστυχώς, ακόμα και από τις ίδιες τις γυναίκες. Το ultimum refugium–τελευταίο καταφύγιο– για τις γυναίκες είναι η δικαστική έδρα,γιατί μόνο σε αυτήν τη θέση χαίρουν του ίδιου κύρους και εκτίμησης, όπως οι άνδρες.Έτσι, παρατηρείται ότι το ποσοστό των γυναικών δικαστών έναντι των ανδρών έχει αυξηθεί σημαντικά και αυξάνεται συνεχώς.

Διεθνές βραβείο

Η Βικτώρια Αλεξανδράτου βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο «Special Lifetime Achievment Award 2023», στο πλαίσιο της παγκόσμιας εβδομάδας για το κλίμα COP28 Sustainable Week στο Άμπου Ντάμπι. Το 2007 τιμήθηκε με το βραβείο European Solarprize, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Eurosolarστο Βερολίνο.

 

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο