Σεπτέμβριο το Youth Pass, Οκτώβριο το Market Pass

Μέχρι τον Οκτώβριο θα καταβληθεί το νέο Market Pass, που αναμένεται να δώσει «ανάσα» στα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία πλήττονται από το κύμα της ακρίβειας.

Επίσης, τον Σεπτέμβριο θα γίνουν οι πληρωμές του Youth Pass για τους νέους που θα συμπληρώσουν το 18ο και το 19ο έτος της ηλικίας τους.

Παράλληλα, ενόψει και της έναρξης της σχολικής χρονιάς, το «καλάθι του νοικοκυριού» ενισχύεται και βάζει «φρένο» στο περιθώριο κέρδους στα σχολικά είδη. Συγκεκριμένα, το μικρό «καλάθι των σχολικών» περιλαμβάνει συνολικά εννέα προϊόντα, από σχολικές τσάντες και τετράδια μέχρι είδη γραφικής ύλης.

Σημειώνεται πως αναμένονται αλλαγές στο «καλάθι», καθώς στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να περιληφθεί τουλάχιστον ένα επώνυμο προϊόν ανά κατηγορία, εφόσον η αλυσίδα διαθέτει προϊόν στην εν λόγω κατηγορία.

Μέχρι στιγμής, αυτά είναι τα μέτρα στήριξης που θεωρείται «σίγουρο» πως θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ειδικά μετά τη διάψευση από κύκλους του ΥΠΟΙΚ σχετικά με σειρά νέων παρεμβάσεων.

Όχι στην παροχολογία

Εν τω μεταξύ, η απάντηση της κυβέρνησης στις πληροφορίες που έκαναν λόγο για επιπλέον παροχές ήταν αρνητική, βάζοντας φρένο στα σενάρια «παροχολογίας».Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που διαθέτουν την πλήρη δημοσιονομική εικόνα τονίζουν πως οι δημοσιονομικοί κανόνες θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα και δεν επίκεινται άκρατες παροχές, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν στοχευμένες παρεμβάσεις για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στο «Π», στην περίπτωση που προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, είναι πιθανό ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ να ανακοινώσει επιπλέον στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους για δεύτερη φορά, μέσω της χορήγησης εφάπαξ επιδόματος της τάξης των 200-300 ευρώ για την κάλυψη της προσωπικής διαφοράς.

Επίσης, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπό τον Κωστή Χατζηδάκη, ενόψει της ΔΕΘ, εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου του Μarket Ρass μέχρι και το τέλος του έτους, εάν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο.

Με ορίζοντα τετραετίας

Αξίζει να σημειωθεί πως κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υπενθύμιζαν πως πρόσφατα υιοθετήθηκε μια σειρά από μέτρα στήριξης των πολιτών ύψους 4,4 δισ. ευρώ με ορίζοντα τετραετίας. Αναφέρονται, ενδεικτικά, οι αυξήσεις των μισθών και μιας σειράς επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, η απαλλαγή για 200.000 ευάλωτους συμπολίτες από τη συμμετοχή τους στα φάρμακα, η μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, η επέκταση του αφορολόγητου για εξαρτώμενα μέλη και τα 13 μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους, μεταξύ άλλων.

 

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο