Ακούστηκε σαν κακόγουστο αστείο η ανακοίνωση του καναδικού οίκου αξιολόγησης DBRS με την οποία, εν μέσω της θεομηνίας που έπληττε τη χώρα, με τις καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο,χορήγησε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.Ήταν βέβαια ένα καλό νέο που ήρθε στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Λογικά θα είναι ένα από τα νέα στα οποία θα σταθεί ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη ΔΕΘ σήμερα. Επίσης υποτίθεται ότι αναμένονται αντίστοιχες ανακοινώσεις και από άλλους οίκους.

Μόνο που δεν αποκλείεται η αναμονή να κρατήσει περισσότερο. Και αυτό γιατί, μετά το καλοκαίρι που περάσαμε, πολλά στοιχεία στην εικόνα της χώρας θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Πρώτα είναι το κόστος από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Μόνο ο Έβρος υπολογίστηκε ότι θα κοστίσει 1,5 δισ. ευρώ. Η Θεσσαλία; Κανένας δεν μπορεί να κάνει τώρα ασφαλείς υπολογισμούς. Η καταστροφή είναι τεράστια. Χάθηκε η ζωική και φυτική παραγωγή, κατέρρευσαν δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, χιλιάδες άνθρωποι είναι πλημμυροπαθείς. Ταυτόχρονα, η καταστροφή του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην τροφοδοσία των αστικών κέντρων και, εκ των πραγμάτων, θα τροφοδοτήσει νέες πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα.

Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μία πρωτόγνωρη συνθήκη.Η χώρα αντιμετωπίζει και πάλι μία συμπυκνωμένη χρονικά κρίση,οικονομική και περιβαλλοντική, με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα,και η κυβέρνηση εμφανίζει λειτουργικά προβλήματα που εκτείνονται σε όλη τη ραχοκοκαλιά του κρατικού μηχανισμού, ενώ η αντιπολίτευση στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Και η απαίτηση της κοινωνίας για επανεκκίνηση δεν διατυπώνεται προσχηματικά, είναι θέμα επιβίωσης και κοινωνικής συνοχής. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σήμερα από το βήμα της ΔΕΘ. Λογικά πρέπει να κάνει την ομιλία της ζωής του. Πρέπει να πείσει το ακροατήριό του για τις αποφάσεις και τις προθέσεις του. Για τις μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το κράτος, όπως είναι δομημένο σήμερα. Είναι ο μόνος στην παρούσα φάση που μπορεί να το κάνει.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο