Ο Κώστας Χρυσόγονος, συνταγματολόγος και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καταθέτει τις εκτιμήσεις του για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι η διαδικασία εκλογής«κατέληξε σε μια νίκη της εικόνας και του lifestyle».

Μάλιστα παρουσιάζει μια επιχειρηματολογία βάσει της οποίας του προσάπτει «έναν ιδιότυπο αριστερόστροφο(;) τραμπισμόή πάντως πολακισμό». Θεωρεί ότι «αλιεύει ψήφους στα θολά νερά των αόριστα αντισυστημικών» και πως αργά ή γρήγορα η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων, οι οποίοι έδιναν στο παρελθόν στο ΠΑΣΟΚ ποσοστά της τάξης του 40% και πάνω, θα καταλάβει ότι αυτός είναι ο δρόμος της προόδου για τη χώρα.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ;

Η εσωκομματική εκλογή στον ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε μια νίκη της εικόνας και του lifestyle. Ο νέος αρχηγός του δεν έχει διατυπώσει σχεδόν καθόλου πολιτικές θέσεις, εκτός από την εθνικά μειοδοτική πρόταση περί κατάργησης στρατιωτικής θητείας, που θα αποδυνάμωνε δραματικά την εθνική μας άμυνα έναντι της διαρκούς τουρκικής απειλής. Κατά τα άλλα, οι επαινετικές αναφορές του στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, πέρα από την προφανή αοριστία τους, έρχονται σε αντίθεση με το σχόλιό του ότι «γουστάρει να ξεδοντιάσει δικαστές και δημοσιογράφους», το οποίο παραπέμπει σε έναν ιδιότυπο αριστερόστροφο(;) τραμπισμό ή πάντως πολακισμό. Μια άλλη εμφανής αναλογία με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι ο κ. Κασσελάκης δεν μας έχει δώσει ακριβή πληροφόρηση για την περιουσιακή του κατάσταση, επωφελούμενος του γεγονότος ότι δεν είναι ο ίδιος βουλευτής και δεν υποχρεούται τυπικά σε δήλωση «πόθεν έσχες». Αργά ή γρήγορα πάντως, θα υποχρεωθεί να δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά και, αν δεν είναι επαρκείς, τότε η αγιογραφία του, την οποία επιμελώς φιλοτέχνησαν ο ίδιος και διάφοροι αφελείς (ή όχι και τόσο αφελείς) στα πάσης φύσεως media, θα καταρρεύσει με την ίδια ταχύτητα όπως στήθηκε.

Θα επηρεάσει τη στρατηγική που έχει χαράξει το ΠΑΣΟΚ ως προς την περαιτέρω διείσδυση στον κόσμο της Κεντροαριστεράς;  

Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνεται σε ένα ακροατήριο προσδιορισμένο ιδεολογικά και πολιτικά, είτε στον χώρο της Κεντροαριστεράς είτε σε κάποιον άλλο. Προσπαθεί μάλλον να αλιεύσει ψήφους στα θολά νερά των γενικά και αόριστα «αντισυστημικών», καθώς και σ’ αυτούς που αγοράζουν οτιδήποτε με κριτήριο το περιτύλιγμα και όχι το περιεχόμενο. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με πρόεδρό του τον Νίκο Ανδρουλάκη, υποβάλλει στο εκλογικό σώμα μια πρόταση με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα για τον επιθυμητό τρόπο άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας. Αργά ή γρήγορα, ο κόσμος της Κεντροαριστεράς, δηλαδή η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων οι οποίοι έδιναν στο παρελθόν στο ΠΑΣΟΚ ποσοστά της τάξης του 40% και πάνω, θα καταλάβει ότι αυτός είναι ο δρόμος της προόδου για τη χώρα.

Φοβάστε για νέες διαρροές;

Η συμμετοχή σ’ έναν κομματικό φορέα δεν είναι υποχρεωτική και πάντως δεν έχει νόημα για όσους έχουν διαφωνίες αναγόμενες σε ζητήματα πολιτικής ταυτότητας και ιδεολογίας. Έχω την εντύπωση ότι οι «διαρροές», όπως τις λέτε, ήταν αυτού του είδους, δηλαδή από ανθρώπους που ήθελαν να μετατραπεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε πολιτική εφεδρεία της Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα, ο προσανατολισμός του Νίκου Ανδρουλάκη (όπως άλλωστε και της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά νωρίτερα) είναι η πολιτική αυτονομία του χώρου, σε αντιπαράθεση τόσο προς τον ελιτισμό της ΝΔ, όσο και προς τον λαϊκισμό/πολακισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό την έννοια αυτή, οι «διαρροές» μάλλον ξεκαθάρισαν το τοπίο και δεν αναμένω άλλες.

Θεωρείτε ότι ήρθε η στιγμή για προσέγγιση ή υποδοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ; 

Η προσέγγιση και υποδοχή είναι απαραίτητη για τη μάζα των ψηφοφόρων, που θα ξαναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά και ρόλο διεκδικητή της εξουσίας, όπως ήταν πριν από την έλευση της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Αυτό είναι όμως κυρίως ζήτημα όχι προσώπων αλλά πολιτικών προτάσεων, και τέτοιες έχει το ΠΑΣΟΚ, όπως τις διατύπωσε ήδη από την προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου-Ιουνίου φέτος. Μένει να επικοινωνήσουμε καλύτερα τις προτάσεις μας αυτές, σε αντιδιαστολή τόσο προς την αποτυχία των κυβερνητικών πολιτικών, την οποία βλέπουμε καθημερινά σε όλα τα μέτωπα, όσο και προς τις πομφόλυγες τύπου Κασσελάκη – Πολάκη από την άλλη πλευρά.

Ποιο είναι το στοίχημα για το κόμμα σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Το στοίχημα είναι η ενίσχυση της εκλογικής απήχησης των προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων, δεδομένου άλλωστε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι, μαζί με το Κοινοβούλιο και τον συνδικαλισμό, το ένα από τα βάθρα της δημοκρατίας. Οι εκλογές εξάλλου αυτές είναι το προοίμιο για την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών, όπου το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρέπει να βρεθεί στη δεύτερη θέση, έτσι ώστε τον Μάιο του 2024 να ξεκινήσει την πορεία για διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας στις βουλευτικές εκλογές του 2027.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο