Παρά την απόφαση που δικαιώνει την προσφυγή του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, ο οποίος διεκδικούσε να επανυπολογιστεί η σύνταξή του χωρίς τις μνημονιακές περικοπές, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τελειώνουν τα σενάρια για νέες αυξήσεις – έως και 40% – στις συντάξεις των δικαστικών.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι η απόφαση αφορά μόνον εκείνους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, προαναγγέλλοντας ότι δεν θα ακολουθήσουν την παράδοση που θέλει το Δημόσιο να επεκτείνει σε όλους – είτε είχαν προσφύγει, είτε όχι – την ισχύ των δικαστικών αποφάσεων για συνταξιοδοτικά θέματα.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά πλειοψηγφία αποφάνθηκαν (1330/2023) ότι είναι «μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της διοίκησης-Πολιτείας για επανακανονισμό της σύνταξης του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, διότι όφειλε η Διοίκηση- Πολιτεία να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες από το Μισθοδικείο ως αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών».

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν:

“Είναι πρόωρο να γίνει επίσημη τοποθέτηση καθώς δεν είναι στη διάθεσή μας αυτό καθ’ αυτό το κείμενο της απόφασης.
Αν ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν κάνει προσφυγή. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης και επομένως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει είναι αναντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης.
Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση”.