Παύονται από τα καθήκοντά τους ο Διοικητής και η αναπληρώτρια Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου «Βενιζέλειο– Πανάνειο» (ΓΝΒΠ), με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο υπουργός Υγείας, είχε επισκεφθεί χθες το νοσοκομείο και είχε εξαγγείλει άμεσα μέτρα για την επαναλειτουργεία σε κανονικούς ρυθμούς των χειρουργείων του νοσοκομείου.

Με ιδιώτες αναισθησιολόγους, άμεση – μέσα στο Νοέμβριο – τοποθέτηση νοσηλευτών και προσλήψεις ιατρικού προσωπικού θα αποκατασταθεί η λειτουργία των χειρουργείων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης. Το «πακέτο» των νέων μέτρων εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Βάσει όσων ανέφερε, θα ενισχυθεί άμεσα το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσηλευτικού ιδρύματος με έκτακτες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να εκτελούνται χωρίς καθυστέρηση τα χειρουργεία που πρέπει να γίνουν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Στο πλαίσιο αυτό, στο δυναμικό του νοσοκομείου αναμένεται να ενταχθούν ιδιώτες αναισθησιολόγοι για ένα τρίμηνο, ώστε να λειτουργούν τέσσερα χειρουργικά τραπέζια και να αποκατασταθούν τα χειρουργεία.

Ο υπουργός, δεσμεύτηκε για την πρόσληψη με fast track διαδικασίες ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε όπου υπάρχει θέμα ενίσχυσης με ιατρικό προσωπικό, άμεσα θα προκηρυχθούν θέσεις για να καλυφθούν τα κενά και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους. Ζήτησε δε συγγνώμη από τους πολίτες που, όπως είπε, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα. «Μας ανέθεσαν την ευθύνη να δίνουμε αποτελεσματικές λύσεις χωρίς καθυστερήσεις. Μας ανέθεσαν αυτή την ευθύνη για να βελτιώσουμε τη ζωή τους. Αυτή την ευθύνη την αναλαμβάνω πλήρως ως αρμόδιος υπουργός ζητώντας κατ’ αρχάς συγγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστησαν με τις αναβολές των χειρουργείων. Αυτή η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Έχουμε τη βούληση και τη γνώση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, για να στηρίξουμε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που κάνει τη δουλειά του, ώστε με αξιοπρέπεια να λύνουν τα θέματα υγείας των πολιτών. Δουλεύουμε για να αναβαθμίσουμε το ΕΣΥ σε ολόκληρη τη χώρα μας. Κανένας πολίτης, τη στιγμή της ανάγκης δεν θα είναι μόνος του. Κανένα στέλεχος, γιατρός, νοσηλευτής που κάνει τη δουλειά του δεν θα εμποδίζεται από νοοτροπίες του χθες. Δουλεύουμε για να αλλάξουμε προς το καλύτερο τις ζωές όλων και δεν θα σταματήσουμε εάν δεν το πετύχουμε σε κάθε γωνιά της χώρας», όπως είπε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία, λέγοντας πως έως τον Αύγουστο του 2023 είχαν πραγματοποιηθεί 7.718 χειρουργικές επεμβάσεις στο Βενιζέλειο. Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο νοσηλευτικό ίδρυμα σημείωσεπως προστέθηκαν 86 γιατροί, 35 μόνιμοι και 51 επικουρικό προσωπικό, ενώ παράλληλα προσέφεραν υπηρεσίες και τρεις ιδιώτες γιατροί. Επίσης από το 2020 έως σήμερα προκηρύχθηκαν συνολικά 49 θέσεις ιατρικού προσωπικού, 23 θέσεις το 2010, 11 το ’21, 1 θέση το ’22 και 14 το ’23.

Ειδικά αναφορικά με το νοσηλευτικό προσωπικό, σημείωσε ότι αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο να αναλάβουν υπηρεσία επιπλέον 15 άτομα. Είχαν προηγηθεί δύο προκηρύξεις και αναμένεται άλλη μια για πρόσληψη 24 ατόμων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Εν τω μεταξύ, περίπου 3.000 νοσηλευτές και περίπου 1.500 γιατροί αναμένεται να προσληφθούν στα νοσοκομεία το 2024, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.