Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, έδωσε στοιχεία για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή με εμπορευματοκιβώτια μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στην Ελλάδα.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 3 άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας 41, 31 και 36 χρονών, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, από την εξακρίβωση και διασταύρωση των οποίων καθώς και μέσω δημιουργίας προφίλ των εμπλεκομένων (profiling) αποκαλύφθηκε η δομή της εγκληματικής οργάνωσης, ο διεθνικός χαρακτήρας της και η εγκληματική δράση των μελών της.

Πιο αναλυτικά, τουλάχιστον από το 2022, οι κατηγορούμενοι εντάχθηκαν σε διεθνική εγκληματική οργάνωση, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση, η οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης, από τη Λατινική Αμερική στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω θαλάσσης.

Οι ποσότητες αυτές αποθηκεύονταν σε εμπορευματοκιβώτια και συγκεκριμένα μέσα στους καταψυκτικούς μηχανισμούς αυτών και αφού τις εισήγαγαν σε χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είτε ως χώρα προορισμού είτε ως χώρα διαμετακόμισης, τη διακινούσαν με σκοπό να αποκομίσουν υπέρογκα οικονομικά οφέλη.