Τις θέσεις και τις προτεραιότητές τους ανέλυσαν, μιλώντας στο «Π», τέσσερις νεοεκλεγένες δήμαρχοι της Αττικής. Επίσης, σχολίασαν και ερμήνευσαν το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, που τους έδωσε τη δυνατότητα να διοικήσουν τον δήμο–στον οποίο ήταν υποψήφιοι– για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Δημήτρης Παπαχρήστου, νέος δήμαρχος Σαρωνικού: «Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρη εντολή και μεγάλη ευθύνη»

  • Πώς σχολιάζετε το εκλογικό αποτέλεσμα;

Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μία ευθύνη. Είναι μία ξεκάθαρη εντολή. Η παράταξή μας πρέπει να κάνει πράξη αυτά τα οποία είπε σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Είναι όμως και μία ευκαιρία, ακριβώς γιατί έχουν μείνει πίσω πράγματα στον Δήμο Σαρωνικού. Αυτό το οποίο θέλουμε εμείς είναι να ξεκινήσουμε άμεσα, γρήγορα και δυνατά, για να μπορέσουμε να δείξουμε ότι ήμασταν αυτοί που καλώς επέλεξαν οι δημότες.

  • Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Προτεραιότητα είναι η καθημερινότητα των πολιτών. Ο Σαρωνικός είναι ένας μεγάλος δήμος. Ξεκινάμε με την καθαριότητα, που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στον Σαρωνικό. Ακριβώς γιατί έχουμε πολλά κλαδέματα. Έχουμε φτιάξει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε και τον χειμώνα, όμως το μεγάλο στοίχημα δεν είναι τι θα κάνουμε τώρα, αλλά από το Πάσχα και μετά. Την περίοδο που έρχονται στον δήμο μας πολλοί παραθεριστές. Το δεύτερο κομμάτι είναι το οδικό δίκτυο. Θα πιέσουμε για να προχωρήσει η αποχέτευση. Τέλος, προτεραιότητα είναι η πολιτική προστασία.

Μάριος Ψυχάλης, νέος δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης: «Οι πολίτες αναγνώρισαν και επιβράβευσαν τη συνέπειά μας»

  • Πώς σχολιάζετε το εκλογικό αποτέλεσμα:

Έχω τη βεβαιότητα πως η κοινωνία αναγνώρισε τη συνέπειά μας να βρισκόμαστε δίπλα της. Λάβαμε στον πρώτο γύρο των εκλογών ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό και στον δεύτερο γύρο, εντέλει, άλλες παρατάξεις μάς υποστήριξαν δημοσίως. Εγώ δεν θα είμαι δήμαρχος της δικής μου παράταξης, αλλά όλης της πόλης.

  • Πώς θέλετε να είναι ο δήμος στο τέλος της θητείας σας;

Θέλω να είναι πιο καθαρός, πιο φωτεινός, πιο πράσινος, με επενδύσεις στο φυσικό κεφάλαιο, προσβάσιμος, με περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις, περισσότερους ελεύθερους χώρους για να αντιμετωπίσουμε την τσιμεντοποίηση. Άρα, έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε. Φυσικά, όλα αυτά αποτυπώνονται και με αντικειμενικούς δείκτες.

Στέλιος Μαμαλάκης, νέος δήμαρχος Αγ. Δημητρίου: «Κυριάρχησε η διάθεση των πολιτών για αλλαγή»

  • Πώς σχολιάζετε το εκλογικό αποτέλεσμα;

Θεωρώ ότι επικράτησε η διάθεση για μία αλλαγή. Οι πολίτες του Αγ. Δημητρίου επέλεξαν μία πρόταση πιο εκσυγχρονιστική, θα έλεγα ίσως και πιο τεχνοκρατική. Παρ’ όλα ταύτα, θέλω να δηλώσω ότι πρόθεσή μου είναι να είμαι δήμαρχος όλων των πολιτών του Αγ. Δημητρίου, ανεξάρτητα από τι ψήφισε ο καθένας ή σε ποιον ιδεολογικό χώρο ανήκει. Αυτό απαιτούν οι καιροί, ενότητα, για να πάμε την πόλη παρακάτω και να λύσουμε προβλήματα, χωρίς να μηδενίζουμε.

  • Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Το πρώτο που επιβάλλεται να ξεκινήσω είναι η καθημερινότητα του πολίτη. Όπου υπάρχει έργο, όπως στις κοινωνικές δομές, θα το επεκτείνω. Η καθημερινότητα είναι το πρώτο μου στοίχημα, το οποίο ξεκινάει από την καθαριότητα και από την πλήρη ψηφιοποίηση του δήμου. Έχουμε μία πόλη που έχει πάρα πολλά χρόνια να κάνει μία συγκοινωνιακή μελέτη. Πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτό, γιατί θα μας λύσει σοβαρά προβλήματα, όπως είναι το συγκοινωνιακό, κυκλοφοριακό και τις θέσεις στάθμευσης. Ο Αγ. Δημήτριος είναι ίσως από τις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν έχει κεντρική πλατεία. Έχω καταθέσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για αυτό.

Γιάννης Μυλωνάκης, νέος δήμαρχος Αγ. Παρασκευής: «Οι πολίτες ψήφισαν το πρόγραμμά μας»

  • Πώς σχολιάζετε το εκλογικό αποτέλεσμα;

Οι πολίτες μάς επιβράβευσαν. Θεωρώ ότι η κοινωνία γενικά είναι ώριμη και μπορεί να αξιολογήσει. Η κοινωνία δεν μπαίνει κάτω από κομματικές γραμμές και εντολές των επικεφαλής παρατάξεων για να την καθοδηγήσουν. Εμείς ως παράταξη κινηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια έξω στην κοινωνία, δεν ήμασταν κλεισμένοι μέσα στα γραφεία μας, ούτε θυμηθήκαμε την προεκλογική περίοδο για να προβάλουμε τις θέσεις μας. Οι πολίτες ήθελαν ανανέωση. Αυτό είναι το μήνυμα που πήραμε εμείς.

  • Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Ξεκινήσαμε ήδη, επισκεφθήκαμε το αμαξοστάσιο του δήμου, έναν χώρο εντελώς ακατάλληλο, αλλά και τις άλλες υπηρεσίες του δήμου, θέλοντας να δώσουμε το μήνυμα ότι είμαστε με τους εργαζόμενους, θέλουμε τους εργαζόμενους δίπλα μας, γιατί οι εργαζόμενοι είναι ο «καθρέφτης» της κάθε δημοτικής αρχής. Θέλουμε να δημιουργήσουμε στην Αγ. Παρασκευή μία υπεραξία, να δώσουμε αξία στην πόλη μας. Επίσης θα δώσουμε έμφαση να ενισχυθεί και ο τομέας της πολιτικής προστασίας. Θα ξεκινήσω άμεσα συναντήσεις για τα σημαντικά ζητήματα της Αγ. Παρασκευής, όπως είναι το δημαρχείο αλλά και το κολυμβητήριο. Θα αξιοποιήσουμε όλο το διάστημα μέχρι να αναλάβουμε, την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς.

 

Συνεντεύξεις στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο