Το Υπουργείο Πολιτισμού, ξεκινά την όσο το δυνατόν πιο άμεση αποκατάσταση των μνημείων της Κω που επλήγησαν από τον σεισμό, το 2017.

Η Λίνα Μενδώνη, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στα εν λόγω μνημεία ανακοίνωσε πως έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης τα απαραίτητα κονδύλια για την ολοκλήρωση των έργων.

«Από το 2017, που το νησί βίωσε τις συνέπειες ενός ισχυρού σεισμού, μέχρι το 2019, δεν υπήρξε καμία προετοιμασία για την αποκατάσταση των «πληγωμένων» μνημείων. Από το 2019 έως σήμερα, ωριμάσαμε τις μελέτες, δημοπρατήθηκαν τα έργα, υπεγράφησαν οι συμβάσεις και τα έργα σε όλα τα μνημεία, όπως είχαμε δεσμευθεί ήδη από το 2020, έχουν ξεκινήσει και εξελίσσονται. Τα απαιτούμενα κονδύλια, περίπου 8.000.000 ευρώ έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπλέον, σήμερα δώσαμε εντολή στην αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης να επικαιροποιήσει, έως την άνοιξη του 2024, τις υπάρχουσες μελέτες αποκαταστάσης του τεμένους Γαζή Χασάν -σε άμεση γειτνίαση με το Κάστρο της Νεραντζιάς, κοντά στο λιμάνι, σε χώρο απόλυτα επισκέψιμο από τους πολίτες από τους επισκέπτες της Κω- ώστε να μπορέσει το έργο της αποκατάστασής του να ενταχθεί στην χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027», υπογράμμισε η Υπουργός Πολιτισμού.

Η αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού, στα υπό εξέλιξη έργα, ξεκίνησε από το ιπποτικό Κάστρο της Νεραντζιάς, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία που βρίσκεται στο λιμάνι της Κω, το οποίο αποτελεί το πιο σημαντικό σκέλος της οχύρωσης που κατασκεύασαν οι Ιωαννίτες Ιππότες. Αν και η αρχική πρόβλεψη ολοκλήρωσης του έργου είναι το τέλος του 2025, κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, η Λίνα Μενδώνη ζήτησε την επίσπευση των εργασιών θέτοντας ως στόχο την άνοιξη του 2025, δηλαδή πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου για το νησί.

Η υπουργός, συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Κω Θεοδόση Νικηταρά, με τον οποίο συζήτησαν εκκρεμή ζητήματα, μεταξύ των οποίων την Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης της Κω. Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΥΠΠΟ με τη δημοτική αρχή της Κω: «Με τον δήμαρχο έχουμε συνεργαστεί θετικά στο παρελθόν και ευελπιστώ ότι η συνεργασία μας θα εξελιχθεί απολύτως θετικά και αυτή την τετραετία. Ο δήμαρχος μού έθεσε υπόψη κάποια ζητήματα, σχετικά με τα έργα που εκτελεί η ΔΕΥΑ Κω. Ζήτησα να υπάρξει μια συγκεκριμένη διαδικασία συνεργασίας, ώστε να δοθεί η απαραίτητη ώθηση, όπου είναι δυνατόν, για να μην υπάρξουν απρόβλεπτα. Είναι προφανές ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, πρέπει να ενσκύψουν και να δώσουν απόλυτη προτεραιότητα σε έργα ύδρευσης, αντιπλημμυρικά και έργα πυροπροστασίας, δεδομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων, που πλέον αντιμετωπίζουμε».