Ανακοίνωση εξέδωσε το ψευδοκράτος, σχολιάζοντας την έκθεση προόδου της ΕΕ για τη Τουρκία, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως “η ΕΕ έχει καταστεί δέσμια της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου», την οποία αποδέχτηκε μονομερώς ως μέλος της την 1η Μαΐου 2004, αντίθετα με τα κριτήρια για πλήρη ένταξη, και έκτοτε ενεργεί ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής ηγεσίας σε κάθε τι που συμβαίνει κι αφορά την Τουρκία και την Κύπρο”.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι όσον αφορά τις παραγράφους για την Κύπρο στην έκθεση για το Έγγραφο Στρατηγικής Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2023, που δημοσιοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου, η Επιτροπή “έδειξε για άλλη μια φορά πόσο αποστασιοποιημένη είναι από τις πραγματικότητες”.

Ακόμη, αναφέρεται, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πρότεινε ένα “νέο και ρεαλιστικό όραμα λύσης” για να διασφαλίσει ότι το Κυπριακό, το οποίο συμπλήρωσε την 60η επέτειο του, θα φτάσει σε έναν δίκαιο και μόνιμο συμβιβασμό, παρά την αδιάλλακτη, όπως υποστηρίζεται, στάση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας.

“Λύση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της επιβεβαίωσης της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας. Μπορεί να βρεθεί στη βάση της συνεργασίας των δύο κρατών, με μια νέα και επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης που μπορεί στη συνέχεια να ξεκινήσει. Οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, που επιμένουν σε επανειλημμένα αποτυχημένα και εξαντλημένα μοντέλα, εξυπηρετούν μόνο τη διατήρηση του στάτους κβο”, σημειώνεται.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, αναφέρει επιπλέον, ότι ποτέ δεν απέφυγε τον διάλογο και την συνεργασία. “Στην πραγματικότητα, υποβάλλαμε συνεχώς προτάσεις για την έναρξη μιας σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών”. Προστίθεται ότι στο θέμα της άτυπης μετανάστευσης, και ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει απαντήσει στη σχετική πρόταση της τουρκοκυπριακής για συνεργασία στο συγκεκριμένο ζήτημα, στην έκθεση γίνεται προσπάθεια να κατηγορηθεί η τουρκική πλευρά κι αυτό δείχνει πόσο το έγγραφο αυτό “είναι μακριά από τις πραγματικότητες”.

Η «προεδρία» υποστηρίζει ότι το Βαρώσι είναι “έδαφος του ψευδοκράτους” και έχει “ίσα ιδιοκτησιακά δικαιώματα” στους υδρογονάνθρακες γύρω από το νησί, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ “ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά να κυνηγήσει ‘μάταια όνειρα'”.

Ακόμη, υποστηρίζει, ότι στην Κύπρο υπάρχουν “δύο κράτη με χωριστές διοικήσεις”, αναφέροντας ότι το ψευδοκράτος κλείνει φέτος τα 40 του χρόνια και η ελληνοκυπριακή πλευρά θέτει συνεχώς εμπόδια στην προσπάθειά του να έχει σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την προώθηση των ‘κατοχυρωμένων δικαιωμάτων’ μας. Η ΕΕ θα πρέπει να άρει αμέσως την άδικη απομόνωση που επιβάλλει στον τουρκοκυπριακό ‘λαό’ και δεν θα πρέπει να να εμποδίσει με απειλές και εκβιασμούς την φωνή των Τουρκοκυπρίων να ακουστεί στις διεθνείς πλατφόρμες”, καταλήγει η «προεδρία».