Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι έχει προχωρήσει μπροστά.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η Ελλάδα απέκτησε την επενδυτική βαθμίδα κατ’ εξακολούθηση από διεθνείς οίκους και η ανεργία μειώθηκε σε προ κρίσης επίπεδα, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης. Ανέφερε επιπλέον, ότι φέτος τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 9,1% χωρίς να έχουν αυξηθεί οι φόροι. Θα επιχειρήσουμε να επιταχύνουμε ρυθμούς και να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις στην ελληνική οικονομία.

«Η Ευρώπη δεν χρειάζεται στενό κορσέ για τα δημοσιονομικά, η Ελλάδα είναι υπέρ μιας ευέλικτης προσέγγισης που δεν υπονομεύει την ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

«Εμείς ως Ελλάδα, θα ακολουθούμε έναν δρόμο σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής για μεγαλύτερη ανάπτυξη και επενδύσεις, για να μην μπλέξει η χώρα οποτεδήποτε σε νέες περιπέτειες», πρόσθεσε.

Ο υπουργός, ήταν αιχμηρός απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ότι η Ελλάδα πλέον βρίσκεται 3η σε ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και ακολουθούν 24 χώρες. «Δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανοποιημένος, αλλά όταν ήταν διακυβέρνηση, τότε προηγούνταν οι 24 χώρες πρώτα και μετά εμείς».

Για την ανεργία, έκανε λόγο για μια δραματική προηγούμενη δεκαετία. Το καλοκαίρι του ‘19 όπως είπε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε μια χώρα όπου ο δείκτης ανεργίας ήταν στο 17,5%, πλέον όμως είναι στο 10,8%.