Μέχρι και το BBC αιφνιδίασε η απρέπεια Σούνακ!

«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα».

Με αυτή την λιτή δήλωση απάντησε η Ντάουνινγκ Στριτ όταν ερωτήθηκε γιατί ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του Κυριάκο Μητσοτάκη που ήταν προγραμματισμένη να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης.

Αιφνιδιασμένοι εμφανίστηκαν ακόμα και οι δημοσιογράφοι του BBC από την απόφαση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στη δημόσια βρετανική ραδιοτηλεόραση, όπου επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «αναφέρεται συχνά» στις θέσεις της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και παραθέτει τα επιχειρήματά του «όποτε δέχεται ερωτήσεις από Βρετανούς δημοσιογράφους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πολιτικός συντάκτης του BBC Κρις Μέισον, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστή η ακύρωση της συνάντησης των δύο ηγετών.

Ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για διπλωματική αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ δύο ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, «ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο Λονδίνο και περίμενε τη συνάντηση» με τον Βρετανό ομόλογό του.