Είναι η απόλυτη ιδιοφυΐα, υπερ-ταλαντούχα, ονειροπόλα, αλληλέγγυα και εργασιομανής! Η σπουδαία κυρία του θεάτρου Άννα Φόνσου δεν σταματά να μας εκπλήσσει, αυτήν τη φορά ερμηνεύοντας με τη μοναδική αισθαντική φωνή της το ακυκλοφόρητο τραγούδι του Τάκη Μπουγά, «Μονάχη μου παλεύω».

Με λόγια καρδιάς μίλησε στο «Π» για τον πρώην σύζυγό της, την τηλεόραση αλλά και την αναγκαστική μετακόμιση στο «Σπίτι του Ηθοποιού», στέλνοντας μηνύματα προς… υψηλούς αποδέκτες.

Ήταν έκπληξη που επιστρέψατε στο στούντιο…

Δεν ήθελα και πολύ για να μπω (γέλια!). Το έκανα στη μνήμη του πρώην συζύγου μου, Τάκη Μπουγά.

Ποιος κρύβεται πίσω από την πρόταση;                                                                                                            

Ο Γιώργος Παυριανός. Εκείνος με ενημέρωσε πως ο αγαπημένος μου Τάκης, πριν φύγει από τη ζωή, του είχε παραχωρήσει τα δικαιώματα του τραγουδιού. Το «έντυσε» με στίχους και, όταν μου ζήτησε να το ερμηνεύσω, συμφώνησα αμέσως. Ήταν δική μου επιθυμία να το πω σαν ηθοποιός και όχι σαν τραγουδίστρια, άλλωστε δεν είμαι και ούτε διεκδικώ να γίνω.

Στη φωνή σας διακρίνεται μια έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Τον αγαπάω πολύ τον Τάκη, για μένα δεν έχει φύγει. Έχει παρουσία στη ζωή μου, τον νιώθω, μου δίνει συμβουλές τι να κάνω και τι όχι.

Το διαζύγιο δεν σας απομάκρυνε;

Καθόλου. Διατηρούσαμε μια καταπληκτική, τρυφερή, στοργική σχέση. Ήταν δίπλα μου σε όλα και ήταν για μένα ανάγκη να τον τιμήσω, όπως δεν τον τίμησε ποτέ κανείς από τους καλλιτέχνες που έγιναν διάσημοι από τις επιτυχίες του και δεν ήρθαν να πουν ένα τελευταίο «αντίο» στην κηδεία του. Και δεν το λέω επειδή υπήρξα σύζυγός του, αλλά γιατί άξιζε πολύ σαν δημιουργός. Ήταν σεμνός και ταπεινός, κάτι που αποδείχθηκε ελάττωμα.

Ο τίτλος «Μονάχη μου παλεύω» σας εκφράζει;

Απόλυτα. «Μιλάει» στην καρδιά μου και «αγκαλιάζει» όλες τις γυναίκες που καταβάλλουν μεγάλο αγώνα στη ζωή τους, για τις μαμάδες με παιδιά που παλεύουν χωρίς βοήθεια, που δυστυχούν και αντιμετωπίζουν φτώχεια.

Έμμεσα στέλνετε κάπου ένα μήνυμα;

Ναι, προς υψηλούς αποδέκτες. Με πονάει όταν η τηλεόραση ασχολείται με το πού διασκέδασαν οι celebrities ή πόσο κόστισαν οι πανάκριβες βέρες ενός πολιτικού που μόλις παντρεύτηκε. Δεν είναι κακό να διασκεδάζουν ή να χαίρονται τη ζωή τους, αλλά τέτοια αδιαφορία προς τον συνάνθρωπό μας που υποφέρει; Καλό είναι να έχεις, αλλά καλύτερο το να προσφέρεις.

Η φωτογραφία στο εξώφυλλου του cd single είναι από το βαθύ παρελθόν;

Όχι, είναι από το βαθύ παρόν! Πριν από μία πενταετία, αν θυμάμαι καλά, ήρθε στο γραφείο μου για μια φωτογράφιση ο Σπύρος Σταβέρης. Μου ζήτησε το κόνσεπτ να θυμίζει παλιό κινηματογράφο και, όπως ήμασταν, ανεβήκαμε στην ταράτσα και πόζαρα. Αυθόρμητα κι ωραία!

Πρόσφατα μετακομίσατε στο «Σπίτι του Ηθοποιού». Τι συνέβη;

Θα μείνω μεν προσωρινά, αλλά για αρκετούς μήνες. Η πολυκατοικία όπου διατηρούσα δικό μου διαμέρισμα και έμενα για πενήντα χρόνια κρίθηκε επικίνδυνη λόγω στατικότητας και αναγκαστήκαμε να την εκκενώσουμε άρον-άρον όλοι οι ένοικοι. Τώρα βιώνω έναν οικονομικό «Γολγοθά», πληρώνοντας υπέρογκα ποσά για να φτιαχτεί και να επιστρέψω. Με πονάει που κρατάω ένα δωμάτιο εδώ, ενώ θα μπορούσε να φιλοξενηθεί ένα φτωχό παιδί που έχει μεγάλη ανάγκη.

 

Συνέντευξη στην Δήμητρα Δάρδα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο