Στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και στους στόχους του, όταν αναλάβει τα ηνία του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της πόλης Κώστας Μαραγκάκης.

Ο κ. Μαραγκάκης εξήγησε, επίσης, για ποιους λόγους το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν «θρίλερ».

Ποια είναι η δική σας «ανάγνωση» του εκλογικού αποτελέσματος της 8ης Οκτωβρίου;

Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν για το εκλογικό αποτέλεσμα της 8ης Οκτωβρίου. Οι αναλύσεις αφορούσαν κατά κύριο λόγο το αν επικροτήθηκε ή όχι η κυβερνητική πολιτική, με άξονα τα «χρίσματα» στις περιφέρειες και στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας. Ως αυτοδιοικητικός με χρόνια θητείας στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη, θα ήθελα να παραθέσω πως –ευτυχώς– στους λοιπούς δήμους της χώρας το αποτέλεσμα των εκλογών κρίθηκε στα πρόσωπα και στα προγράμματα που έθεσαν στους πολίτες, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Εκείνο, ωστόσο, στο οποίο αξίζει να σταθούμε είναι τα υψηλά ποσοστά αποχής, που θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους. Επίσης, ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν τα αποτελέσματα της 15ης Οκτωβρίου (επαναληπτικές), όπου είδαμε συναρπαστικές ανατροπές σε σχέση με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής. Αν θέλετε την άποψή μου, πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο και θα χρειαστεί ανάλυση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε να μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

Σχετικά με το εκλογικό «θρίλερ»;

Δεν υπήρξε κάποιο «θρίλερ», όπως το επισημαίνετε. Πρόκειται για μια παρανόηση από μια λανθασμένη μετάδοση των δεδομένων από κάποιο τμήμα στο υπουργείο Εσωτερικών, που είχε ως αποτέλεσμα ο συνδυασμός μας να εμφανίζεται ελαφρώς κάτω από 43%. Εμείς βέβαια, με βάση τις μετρήσεις που είχαμε, γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή πως εκλεχθήκαμε την πρώτη Κυριακή. Ωστόσο, όντας απόλυτα θεσμικοί, αναμέναμε τα επίσημα επικυρωμένα αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο και σεβαστήκαμε απόλυτα τις αρχές και τις διαδικασίες που επιτάσσει ο Ν. 4804/2021.

Ποια ήταν τα πλεονεκτήματα του δικού σας συνδυασμού έναντι των υπολοίπων;

Εκτιμώ ότι ο συνδυασμός μας παρουσίασε ένα πολυσυλλεκτικό και κατάλογική ακολουθία ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. Προτάξαμε ξεκάθαρα ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, χωρίς μεγαλοστομίες και διαχωριστικές γραμμές, και καταφέραμε να πείσουμε τους δημότες μας ότι έχουμε τη δυνατότητα και τη βούληση να το εφαρμόσουμε. Στην προσπάθεια αυτή, η αρμονική συνύπαρξη έμπειρων αυτοδιοικητικών και νέων υποψηφίων μάς έδειξε τον δρόμο με τον οποίο πρέπει να πορευτούμε στη συνέχεια.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο δήμος και ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις σας, όταν αναλάβετε τη διοίκησή του στις αρχές της νέας χρονιάς;

Η προηγούμενη δημοτική αρχή εργάστηκε με ζήλο και αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα που αφορούσαν την καθημερινότητα των πολιτών. Ωστόσο, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον τομέα της καθαριότητας, να μειώσουμε την ταλαιπωρία των δημοτών στις συναλλαγές τους με τον δήμο, να επιμείνουμε στις παρεμβάσεις που αφορούν το κυκλοφοριακό, τον φωτισμό, τις διαγραμμίσεις, τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, την εύρεση χώρων στάθμευσης, τη δημοτική αστυνόμευση, τα ερειπωμένα κτίρια και εγκαταστάσεις που δημιουργούν άσχημη εικόναστην πόλη. Αυτά είναι μερικά πράγματα που μπορεί να αντιμετωπιστούν σε πρώτο χρόνο. Επίσης, μεγάλο στοίχημα αποτελεί η «ενσωμάτωση» του μετρό στην πόλη μας, ώστε να αποτελέσει έναν κόμβο μείωσης του κυκλοφοριακού προβλήματος, αύξησης της επισκεψιμότητας στον δήμο μας, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και αλλαγής της συνολικής εικόνας της καρδιάς της πόλης μας.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό και προγραμματισμό. Οι πρώτες κινήσεις μου θα αφορούν την ομαλή και γρήγορη μετάβαση από τη διοίκηση του προηγούμενου δημάρχου, ώστε να μη χαθεί χρόνος για τον δήμο μας. Σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, θα καταγραφούν οι επείγουσες εκκρεμότητες προς επίλυση, θα ολοκληρωθούν τα έργα που είναι σε εξέλιξη και θα ξεκινήσουν αυτά που έχουν προγραμματιστεί και δεν έχουν αρχίσει ακόμα. Επίσης, ορισμένες μικρές αλλαγές στο πλαίσιο μιας διοικητικής αναδιάρθρωσης πιστεύω πως θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του δήμου.

Πώς θεωρείτε ότι με τη δική σας διοίκηση θα βελτιωθεί η καθημερινότητα των συνδημοτών σας;

Πρώτιστο μέλημα της δικής μας διοίκησης θα είναι η χρηστή διοίκηση και η τήρηση της νομιμότητας στο έπακρο. Αυτή είναι η βάση στην οποία θα κινηθούμε και πιστεύουμε πως τα αποτελέσματα αυτής της διαχείρισης θα φανούν στους πολίτες, από τα απλά καθημερινά πράγματα –καθαριότητα, πράσινο– ως έργα προστιθέμενης αξίας στην πόλη μας. Ωστόσο, η διοίκησή μας, πλαισιωμένη από επιστήμονες και τεχνοκράτες, θα επιδιώξει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης και συμμετοχής σε αναπτυξιακά προγράμματα, θα μελετήσει βέλτιστες πρακτικές και θα προσπαθήσει να τις εφαρμόσει στην πόλη μας, και εγώ προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα «χτυπήσω οποιαδήποτε πόρτα» προκειμένου να διεκδικήσω το καλύτερο για τον δήμο μου.

Πώς θέλετε να είναι ο δήμος στο τέλος της επόμενης θητείας;

Πιο καθαρός, περισσότερο ψηφιακός, με περισσότερο πράσινο. Αυτό ήταν άλλωστε και το προεκλογικό μας σύνθημα. Ωστόσο, είναι πολλά περισσότερα που πρέπει να γίνουν με άξονα την ευημερία των δημοτών μας. Αντιπλημμυρική προστασία, δημοτική αστυνόμευση, πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις, τεχνικά έργα με στόχο την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και την τόνωση της επιχειρηματικότητας αποτελούν μερικές από τις κινήσεις που θα αλλάξουν το πρόσωπο του δήμου, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο