Θέλω από την αρχή να το ξεκαθαρίσω.Η βία δεν έχει χρώμα! Δεν είναι κόκκινη, πράσινη, κίτρινη, μαύρη, άσπρη. Η βία είναι πάντα, παντού και πάντοτε ίδια. Και ναι, είμαστε πάντα στο ίδιο έργο…θεατές! Αυτή είναι η αλήθεια. Τα χτυπήματα των χούλιγκαν του Ολυμπιακού δεν διαφέρουν από τα ανάλογα των χούλιγκαν της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ του Άρη και των υπόλοιπων ομάδων. Είναι ίδια και απαράλλακτα!

Αυτό αποδεικνύεται και από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 και «δια στόματος Παύλου Μαρινάκη, του κυβερνητικού εκπροσώπου» ανακοίνωσε. «Η κυβέρνηση αποφάσισε τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και στους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β’ της Super League 2, οι οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας». Ένα δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι η διεξαγωγή του αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα, για το Europa League, χωρίς θεατές.

Με τα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση υπέπεσε σε δύο «φάουλ» και σε ένα… πέναλτι!

Το πρώτο «φάουλ» ήταν το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν κάλεσε και τους 14 προέδρους των ΠΑΕ να συζητήσουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα μπορούσε με τον τρόπο του να τους κλειδώσει σε ένα γραφείο λέγοντάς τους: «Δεν θα βγείτε από εδώ, εάν δεν έχετε αποφασίσει από κοινού τη λύση του προβλήματος της βίας!». Έτσι θα έβαζε τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, που κατηγορούνται κατά καιρούς πως προτρέπουν τους οπαδούς στην…παραγωγή βίας, μπροστά στις ευθύνες τους! Και φυσικά θα λογοδοτούσαν όσον αφορά το γιατί δεν έχουν ακόμη κλείσει τους συνδέσμους, όπως είχαν αναλάβει την υποχρέωση εδώ και καμπόσους μήνες, από τον Αύγουστο.

Το δεύτερο «φάουλ» ήταν πως η βία δεν εκδηλώνεται μόνο στα γήπεδα ή στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά επεισόδια γίνονται έξω και μακριά από αυτά. Όπως στη Θεσσαλονίκη, όπου χούλιγκαν σκότωσαν για ψύλλου πήδημα τον Άλκη Καμπανό, οπαδό του Άρη στα σκαλοπάτια του σπιτιού του. Ή τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ κοντά στο ΟΠΑΠ ARENA. Γι’αυτές όμως τις δολοφονίες δεν λήφθηκαν μέτρα, όπως γίνεται –και πολύ σωστά– τώρα με την απόπειρα δολοφονίας ενός αστυνομικούμε ναυτική φωτοβολίδα. Το ερώτημα είναι γιατί όλα αυτά τα μέτρα δεν ελήφθησαν από τότε; Θα είχαμε αποφύγει τη συνέχεια παρόμοιων καταστάσεων! Όσον αφορά την απόφαση «κεκλεισμένων των θυρών για τους δύο επόμενους μήνες», πιστεύω πως τελικά τιμωρούνται όλοι οι φίλαθλοι οι οποίοι έχουν αγοράσει εισιτήρια διαρκείας, δίνοντας από 300 μέχρι και 2.500 ευρώ, προκειμένου να βλέπουν την αγαπημένη τους ομάδα.

Στο… πέναλτι η κυβέρνηση υπέπεσε με την πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφασή της, με την οποία ο αγώνας Ολυμπιακού Μπάτσκα Τόπολα για το EuropaLeague, που θεωρείτο και ήταν τελικός για την πρόκριση των «ερυθρολεύκων», διεξήχθη προ κενών εξεδρών, ενώ οι άλλες ομάδες, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, αγωνίστηκαν με τους οπαδούς τους στο γήπεδο! Η εισήγηση λοιπόν κάποιων που δεν γνωρίζουν «τι έχει η μπάλα μέσα», η οποία έγινε ύστερα από την επικοινωνία που είχε η κυβέρνηση με τον πρόεδρο της UEFA, παρέσυρε τον πρωθυπουργό στην απόφασή του, το δύσκολο ευρωπαϊκό παιχνίδι των «ερυθρολεύκων» να γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Το θέμα είναι περισσότερο σοβαρό, γιατί με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση δείχνει ως υπεύθυνο των χουλιγκανικών εκτροπών μόνο τον Ολυμπιακό!

«Το κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους 2 μήνες, δηλαδή μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024» της κυβερνητικής απόφασης, αντίθετα με τις μεγάλες ΠΑΕ που θα χάσουν μεν πολλά χρήματα, αλλά τελικά θα τα καταφέρουν να επιζήσουν, είναι βέβαιο πως θα «γονατίσει» όλες τις μικρομεσαίες ομάδες και κάποιες ίσως να μην αντέξουν! Ακόμη, μήπως θα έπρεπε στα μέτρα να μπουν και οι διαιτητές; Γιατί, πολλές φορές, με τις αποφάσεις τους ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Συμφωνώ με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη βία, πως «όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτήν τη μάχη, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται». Ο χρόνοςόμως θα δείξει την αλήθεια της δήλωσης. Και στους αγώνες το αποτέλεσμα μετράει!

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο