Αλήθειες έλεγε ο Μητσοτάκης, όταν στην ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, κατέγραφε τη θετική πορεία των δεικτών της οικονομίας.

Σε επίπεδο αριθμών, η εθνική οικονομία έχει αυτήν τη στιγμή μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη και μπορεί να διατηρεί υψηλές αναπτυξιακές προσδοκίες, λόγω της εισροής κεφαλαίων τα επόμενα χρόνια. Και πράγματι, πέρα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουμε υψηλό ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις, ενώ ο τουρισμός τρέχει με υψηλές ταχύτητες, στοιχείο που περιγράφει το οικονομικό μοντέλο της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Μιας χώρας που προσφέρει πια ελκυστικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για επενδυτές και ψηφιακούς νομάδες.

Αλήθειες όμως έλεγε και η αντιπολίτευση, όταν αναφερόταν στο θέμα της ακρίβειας, που γονατίζει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Πλέον, ένα μέσο ζευγάρι που ζει στο νοίκι (και δεν έχει «μαύρα») ζορίζεται να βγάλει τον μήνα. Είναι λες και μία ολόκληρη χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας από πολυεθνικές και κερδοσκόπους που σπεκουλάρουν πάνω στο κύμα της ακρίβειας. Είναι ένα πεδίο που η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει –όπως και άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, είναι αλήθεια– όσα καλάθια και pass κι αν παρουσιάσει, όσα πρόστιμα για αισχροκέρδεια κι αν επιβάλει, όσες φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις στις αποδοχές στα όρια της δημοσιονομικής αντοχής πραγματοποιήσει (και, ασφαλέστατα, καλά κάνει για όλα). Το θηρίο της ακρίβειας μπορεί να μην το νικήσει τελικώς, ίσως καταφέρει όμως –και μάλλον θα το πετύχει– να το τιθασεύσει. Αλλά εδώ που τα λέμε, ούτε και η αντιπολίτευση έχει καταθέσει ένα πειστικό σχέδιο διεξόδου. Μόνον καταγγελτικό λόγο και προτάσεις του αέρα.

Ο πρωθυπουργός τα είπε ωραία και αισιόδοξα στη Βουλή. Και έλεγχοι γίνονται στην αγορά κι ενισχύονται οι οικονομικά ασθενέστεροι και πρόστιμα επιβάλλονται και αυξήσεις μισθών και συντάξεων έρχονται.Όμως το αν οι απαντήσεις για το θέμα της ακρίβειας και της ανόδου των μισθών αποδειχθούν πειστικές θα φανεί στο διάβα του χρόνου. Αλλά κοιτάξτε και την αντίφαση. Τη στιγμή που η χώρα στενάζει στα σουπερμάρκετ και δυσφορεί από τα μέσα του μήνα και μετά, οι χειμερινοί προορισμοί, εν όψει των εορτών, γεμίζουν, τα αεροπορικά εισιτήρια για Ευρώπη είναι εξαντλημένα, τα καινούργια διαμερίσματα πωλούνται σε εξωφρενικές τιμές και η αγορά αυτοκινήτου καταγράφει συνεχώς νέα υψηλά επίπεδα.Μειώθηκαν, λέει, οι καταθέσεις; Ναι, αλλά μιλάμε για ψίχουλα, μόλις 100 εκατ. ευρώ, όσον αφορά τα νοικοκυριά. Ωστόσο, το μέσο νοικοκυριό δηλώνει εισόδημα 12.000 ευρώ, αλλά ξοδεύει 17.000. Είναι τόσο μεγάλη η επίδραση των «μαύρων» που σε κάνει να σκέφτεσαι ότι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, θα έχει υφεσιακές επιπτώσεις.

Και για να κλείνουμε από εκεί που αρχίσαμε: Στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό ακούσαμε τους πολιτικούς αρχηγούς να μας περιγράφουν δύο εικόνες για την οικονομία της χώρας και τις προοπτικές. Μία φωτεινή και αισιόδοξη της κυβέρνησης και μία γκρίζα, σχεδόν σκοτεινή, της αντιπολίτευσης. Σε ποιο κομμάτι (θέλει να) βρίσκεται ο καθένας από εμάς εξαρτάται από τον ίδιο.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο