Όσα καλούνται να χειριστούν Άδωνις Γεωργιάδης, Δόμνα Μιχαηλίδου και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Τα τρία Υπουργεία στα οποία έγιναν αλλαγές έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.  Σε καθένα από αυτά, οι υπουργοί τους έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από στόχους-προκλήσεις.

Ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναλαμβάνει να θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν θεσμοθετηθεί, τους προηγούμενους μήνες αλλά και να προχωρήσει στην υλοποίηση των έργων κτιριακής ανακαίνισης και τεχνολογικής αναβάθμισης των νοσοκομείων και των Κ.Υ., ορισμένα από τα οποία είναι σε εξέλιξη.

Οι σοβαρότερες από τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει είναι:

1. Κατάρτιση υγειονομικού χάρτη της χώρας

Καταγραφή όλων των Μονάδων Υγείας και του υπάρχοντος προσωπικού, ανά Μονάδα και Κλινική, καθώς και στοιχεία που θα αφορούν την πληρότητά τους. Θα υπάρξουν μελέτες για την αξιοποίηση των στοιχείων που θα προκύψουν, προκειμένου, αν χρειαστεί να γίνουν διοικητικές συγχωνεύσεις Μονάδων Υγείας. Προτεραιότητα η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των τοπικών κοινωνιών με στήριξη των τοπικών νοσοκομείων. Στόχος η καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού για την ενίσχυση κλινικών, που δέχονται μεγάλη πίεση στις εφημερίες.

2. Θέσπιση Ενιαίας Ψηφιακής Λίστας Αναμονής για Τακτικές Χειρουργικές Επεμβάσεις

Εντός του μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί ο πραγματικός αριθμός των τακτικών περιστατικών, που βρίσκονται στις λίστες αναμονής. Στο εξής, μόλις ο γιατρός του ΕΣΥ γνωμοδοτεί για την ανάγκη διενέργειας χειρουργικής επέμβασης, ο ασθενής θα ενημερώνεται, μέσω του κινητού, για το ραντεβού του στο χειρουργείο.

3. Θα υπάρξει η απαραίτητη μελέτη για την έκδοση υπουργικής απόφασης, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να απασχολούνται, υπό όρους, στον ιδιωτικό τομέα.

4. Η ανάπτυξη Δικτύου 19 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για την Άμεση Αντιμετώπιση των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Στο Δίκτυο έχουν, ήδη, ενταχθεί οι δύο πρώτες ΜΑΦ, στο «Αττικόν» και στο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη.

5. Δημιουργία 16 Κέντρων Τραύματος σε ισάριθμα νοσοκομεία της χώρας.

Στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, περιλαμβάνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, η εφαρμογή των τριετιών, η περαιτέρω μείωση της ανεργίας (που το Νοέμβριο του 2023 είχε πέσει στο 9,4%), η αντιμετώπιση ελλείψεων του εργατικού δυναμικού μέσω διακρατικών συμφωνιών, η επέκταση ψηφιακής κάρτας εργασίας και οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας. Στις άνωθεν προκλήσεις προστίθενται η μείωση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου, η αναμόρφωση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και ο ενιαίος κανονισμός παροχών e-ΕΦΚΑ.

Πέντε είναι οι βασικές προτεραιότητες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που επιστρέφει για 5η φορά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

1. Το οπαδικό ζήτημα και πραγματικές λύσεις σε αυτό
2. Η βία ανηλίκων με εξίσου πραγματικές παρεμβάσεις και όχι απλά τυπικούς ελέγχους
3. Η αντιμετώπιση της καλπάζουσας εγκληματικότητας
4. Ο περιορισμός και η αντιμετώπιση της αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων και μάλιστα εντός του οδικού δικτύου της Πρωτεύουσας
5. Ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα αναμένονται δομικές αλλά και σαρωτικές στελεχιακές αλλαγές στις επερχόμενες κρίσεις του ΚΥΣΕΑ.

 

πηγή ΕΡΤ