«Η Νέα Αριστερά κομίζει μία νέα πολιτική πρόταση που απαντά στα καίρια ερωτήματα, στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας», δηλώνει στο «Π» η βουλευτής Φλώρινας Πέτη Πέρκα. Ταυτόχρονα, προαναγγέλλει «ανοιχτές συνελεύσεις, σε όλους τους νομούς της χώρας», ώστε η Νέα Αριστερά «να συστηθεί στον κόσμο και πάνω απ’ όλα να ακούσουμε τους προβληματισμούς των πολιτών, τους οποίους θέλουμε να εκπροσωπήσουμε».

Στόχος της Νέας Αριστεράς είναι «να υπερασπιστεί τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, τα οποία αμφισβητούνται, και να παρουσιάσει την πρότασή της για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με ισχυρό ρόλο για το Δημόσιο και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος».

Χαράξατε κι ακολουθείτε μια νέα πολιτική πορεία με τη Νέα Αριστερά. Πώς ερμηνεύετε τις μέχρι τώρα χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις του νέου εγχειρήματός σας;

Έχουμε ήδη ξεκινήσει μία «εξόρμηση» στην κοινωνία με πρώτο μας σταθμό τη Θεσσαλία,τις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία «Daniel», αμέσως μετά τις γιορτές. Διαπιστώσαμε με λύπη ότι οι πλημμυροπαθείς παραμένουν αβοήθητοι και ότι ακόμη δεν υπάρχει ολιστικό στρατηγικό σχέδιο για τη θωράκιση της περιοχής στο μέλλον. Τα ζητήματα αυτά αναδείξαμε στη συνέχεια στη Βουλή, με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης.

Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές συνελεύσεις με την παρουσία βουλευτών και στελεχών μας σε όλους τους νομούς, για να συστηθούμε στον κόσμο και πάνω από όλα να ακούσουμε τους προβληματισμούς των πολιτών τους οποίους θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Προχωράμε ταυτόχρονα και στην οργανωτική μας ανασυγκρότηση.Οπότε η απάντηση στο ερώτημά σας είναι εξωστρέφεια.

Αισιοδοξείτε πως η Νέα Αριστερά μπορεί να εξελιχθεί σε μια δυναμική κυβερνώσα Αριστερά και να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση, όπως ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του Αλέξη Τσίπρα;

Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η Νέα Αριστερά κομίζει μία νέα πολιτική πρόταση που απαντά στα καίρια ερωτήματα, στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Στην κλιματική κρίση, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την τεχνητή νοημοσύνη, θέτοντας παράλληλα στο επίκεντρο τις ανισότητες και τον παράγοντα εργασία. Θεωρούμε ότι αυτή η νέα πολιτική ατζέντα είναι προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας με κοινωνικούς,περιβαλλοντικούς και οικονομικούς όρους, όπως προϋπόθεση είναι η επανεκκίνηση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, που έχει πληγεί βάναυσα την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Τη νέα αυτή πολιτική ατζέντα φιλοδοξούμε να καταστήσουμε πλειοψηφική στην κοινωνία. Δεν ετεροκαθοριζόμαστε. Σαφέστατα και διεκδικούμε η Νέα Αριστερά να παίξει ρόλο στην προσπάθεια να υπάρξει μια σοβαρή ισχυρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Με ποιο αφήγημα πορεύεστε στις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου;

Ζούμε σε μία περίοδο μεγάλων ανισοτήτων, όπου η πλειονότητα του ελληνικού λαού είναι οι χαμένοι του μοντέλου ανάπτυξης που προωθεί η Νέα Δημοκρατία. Τα αποτελέσματα της πολιτικής της είναι η αύξηση των ανισοτήτων, η αναδιανομή πλούτου υπέρ των λίγων, η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, της παιδείας και εν γένει η συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και του κοινωνικού κράτους. Στόχος της Νέας Αριστεράς είναι να υπερασπιστεί τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, τα οποία αμφισβητούνται, και να παρουσιάσει την πρότασή της για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με ισχυρό ρόλο για το Δημόσιο και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Να βγάλει την ελληνική κοινωνία από τη στασιμότητα των μηδενικών προσδοκιών και να δώσει νέα προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον ειδικά για τους νέους ανθρώπους.

Εκπροσωπείτε τη Νέα Αριστερά στην Εξεταστική για το δυστύχημα των Τεμπών. Πώς προχωράει και ποια είναι τα συμπεράσματά σας;

Είναι προφανής η προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών του Κ. Καραμανλή και της κυβέρνησης της ΝΔ εν γένει για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Η Εξεταστική, με απόφαση της πλειοψηφίας, ξεκίνησε τη διερεύνηση από το 1997 και με μάρτυρες που δεν έχουν σχέση με το δυστύχημα, με αποτέλεσμα να εξετάζουμε μάρτυρες που δεν ξέρουν και δεν θυμούνται μετά από τόσα χρόνια. Το μόνο που καταθέτουν είναι υποθετικές κρίσεις.

Αντιθέτως, απέκλεισε μέλος της επιτροπής και μάρτυρες- κλειδιά, που η συμβολή τους θα φώτιζε πολλές πτυχές. Για παράδειγμα, αποκλείστηκαν ανώτερα στελέχη της ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ορίστηκε από τις οικογένειες, εκπρόσωποι εργαζομένων,σημαντικοί πραγματογνώμονες κ.ά. Ως επιτομή αυτής της λειτουργίας έρχεται και η κυνική δήλωση του προέδρου της επιτροπής κ. Μαρκόπουλου, η οποία μας οδήγησε ως Νέα Αριστερά στην κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του ως ελάχιστη κίνηση σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα χρωματιστά τιμολόγια θα μειώσουν τις τιμές ρεύματος. Πώς το σχολιάζετε;

Σήμερα, και μετά και από την εφαρμογή των πολύχρωμων τιμολογίων, φαίνεται ότι οι υψηλές τιμές ρεύματος αποτελούν τη νέα «κανονικότητα» αλλά και επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό καθώς, είτε με τη ρήτρα αναπροσαρμογής είτε με τη νέα ονομασία του μηχανισμού διακύμανσης, το ρίσκο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας μετακυλείεται πλήρως στους καταναλωτές.

Η όποια αποκλιμάκωση των τιμών δεν οφείλεται φυσικά στα πολύχρωμα τιμολόγια, αλλά και ούτε σε οποιαδήποτε παρέμβαση είτε της ΡΑΑΕΥ ή της Επιτροπής Ανταγωνισμού είτε της κυβέρνησης, αλλά στην τύχη. Στο ότι δηλαδή οι αποθήκες της ΕΕ είναι πλήρεις κατά 90%, όπως και στο ότι ο χειμώνας είναι μέχρι τώρα ήπιος. Οφείλεται επίσης η μικρή μείωση σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, Δεκέμβριο του 2023, στο ότι η ΔΕΗ έκανε, εν μέρει, αυτό που η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να μην κάνει εδώ και τέσσερα χρόνια.

Να συγκρατεί δηλαδή τις τιμές αφού, εξαιτίας της δεσπόζουσας θέσης που έχει στην αγορά, αυτή θέτει τον «πήχη» των τιμών και οι υπόλοιποι πάροχοι τοποθετούνται στη συνέχεια.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο