Φαίνεται πως στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν έχουν διδαχθεί από τα… παθήματα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με τη στείρα, τοξική, εκτός τόπου, χρόνου και προσδοκιών της κοινωνίας, ιδεοληπτική αντιπολίτευση που άσκησε από το 2019, «πέτυχε» να συρρικνωθεί και να γίνει… ανέκδοτο! Ο πρόεδρος του άλλοτε κραταιού Κινήματος συμπεριφέρεται ως να μην πιάνει τα μηνύματα των καιρών και να ακολουθεί αριστερές, απολιθωμένες πρακτικές.

Στην αδημονία του να «πιάσει» τη δεύτερη θέση και να αναδειχθεί ως η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση, χάνει ευκαιρίες να πείσει ότι είναι ένα υπεύθυνο κόμμα με ξεκάθαρες θέσεις, απόψεις, πρόγραμμα, αναιρεί τις ίδιες του τις αξιακές καταβολές και λέει «όχι» σε λύσεις που… είχε προτείνει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Το 2007, το κόμμα του είχε προτείνει την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων (όταν όμως ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, ο Γ. Παπανδρέου τα «μάζεψε» και έκανε πίσω). Όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα φέρει νόμο που θα επιτρέπει αυτή την εξέλιξη, ο κ. Ανδρουλάκης είχε δημόσια και επίσημα διαβεβαιώσει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα προβάλλει εμπόδια…». Και ξαφνικά αλλάζει στάση, δηλώνει ότι αντιτίθεται κάθετα, δικαιολογεί αυτή την… κωλοτούμπα επικαλούμενος «κενά» στο νομοσχέδιο και επαναφέρει την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Προφάσεις εν αμαρτίαις: Το 70% του νομοσχεδίου αφορά τη βελτίωση των κρατικών πανεπιστημίων και την πρόσθετη χρηματοδότησή τους κατά 1 δισεκατομμύριο ετησίως! Περιγράφεται πλήρως το ελεγκτικό σύστημα που θα επιβλέπει τη λειτουργία τους, καθώς και τα κριτήρια που θεσπίζει η χώρα.

Τα ίδια και με την επιστολική ψήφο δεν έκανε; Τα ίδια και με τα «απογευματινά χειρουργεία», που επίσης το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει. Άλλο παράδειγμα; Πριν από μέρες ψηφίστηκε η αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα με την αυστηροποίηση των ποινών για κακουργήματα, που μέχρι τώρα έμεναν στην ουσία ατιμώρητα και αποτελούσαν πρόκληση για τα θύματα των κακουργηματικών πράξεων. Σύσσωμη η αντιπολίτευση και πρώτο το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε τις αλλαγές, με το επιχείρημα πως «θυματοποιείται η μεσαία εγκληματικότητα»! Το «αστείο» είναι ότι στις δημοσκοπήσεις (που τόσο πολύ επικαλείται το ΠΑΣΟΚ, ως «απόδειξη» της ανάκαμψής του) οι οπαδοί και ψηφοφόροι του κόμματος του κ. Ανδρουλάκη δηλώνουν… υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ και υπέρ της επιστολικής ψήφου!

Όσο κυλούν όμως οι εβδομάδες και οι μήνες προς τον Ιούνιο, η αντιπολιτευτική τακτική και ιδιαίτερα η γραμμή της αναμονής που έχει επιλέξει ο κ. Ανδρουλάκης δεν βοηθούν στη διαμόρφωση μιας στέρεης φυσιογνωμίας για το κόμμα –που μοιάζει με ΠΑΣΟΚ «2 σε 1»: και σύγχρονο και αναχρονιστικό– και το καθιστούν ευάλωτο σε πλευρικούς ανέμους. Ο κόσμος απαιτεί σήμερα εκσυγχρονιστικές και ρεαλιστικές θέσεις από τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του και καταδικάζει τις επαμφοτερίζουσες θέσεις και απόψεις που απευθύνονται σε μειοψηφίες που ζουν σε άλλες εποχές.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο