«Ο πρόεδρός μας έχει την εμπιστοσύνη των μελών του ΣΥΡΙΖΑ» και «υπό την ηγεσία του θα πάμε στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αρχίζοντας από τις ευρωεκλογές», δηλώνει στο «Π» η πρώην βουλευτής και μέλος του ΠΣ του κόμματος, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Επιπλέον, θεωρεί σίγουρο πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλήξει πολλούς που επιθυμούν την καθοδική του πορεία, καθώς με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα αναδειχθεί στις ευρωεκλογές σε μια ισχυρή πολιτική δύναμη».

Στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχατε επενδύσει στην επανεκκίνηση της παράταξης, στην πολιτική ανάκαμψη και δη ενόψει ευρωεκλογών. Το πετύχατε ή αναδείχθηκαν πολλές πολιτικές αντιθέσεις και αντιπαλότητες;

Το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα συνέδριο με δυσκολίες αλλά και ευκαιρίες. Υπήρξαν αντιθέσεις, όμως στο τέλος αυτής της δοκιμασίας το κόμμα μας βγαίνει πιο αποφασισμένο για τις μάχες που έρχονται.

Προτεραιότητά μας είναι να αφήσουμε πίσω την εσωστρέφεια των άγονων αντιπαραθέσεων και να σταθούμε στην κορυφή του χρέους και της ευθύνης απέναντι στην ιστορία μας και στους χιλιάδες αγωνιστές που μας παρέδωσαν τη σκυτάλη. Η τελική κατάληξη της επαναβεβαίωσης της εντολής στο πρόσωπο του προέδρου μας από το σώμα του Συνεδρίου αποτελεί μια αφετηρία επανεκκίνησης και ανασύνταξης των δυνάμεών μας, μετά από τη βαριά σκιά του δυσμενούς αποτελέσματος των εθνικών εκλογών και τη διάσπαση που ακολούθησε.

Έχοντας συναίσθηση της ιστορικής μας ευθύνης, ο καθένας και η καθεμιά από εμάς κάνουμε πλέον πράξη το σύνθημα του Συνεδρίου μας για αντεπίθεση απέναντι στη χειρότερη Δεξιά της Μεταπολίτευσης, που οδηγεί τον τόπο μας καθημερινά σε οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά αδιέξοδα.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως, πέρα από την εικόνα των αντιθέσεων, στο Συνέδριο υπήρξε ουσιαστική παραγωγή πολιτικής, καθώς πραγματοποιήθηκαν θεματικά «Στρογγυλά Τραπέζια» για το περιβάλλον, την κλιματική κρίση και προσαρμογή, την Υγεία, την Παιδεία, την αγροτική παραγωγή, τον αθλητισμό, τη νησιωτικότητα, τη στήριξη της γυναίκας, την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και την τεχνητή νοημοσύνη, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία, την εργασία, τον πολιτισμό και την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Με ποιο πολιτικό αφήγημα πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ προς την εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται προς τις ευρωεκλογές με πολιτικό σχέδιο για την Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν. Σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις, αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη με στιβαρούς θεσμούς και ισχυρή οικονομία προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών.

Η μάχη των ευρωεκλογών αποτελεί για εμάς έναν αγώνα εγρήγορσης και κινητοποίησης των πολιτών για τη διαμόρφωση μιας αριστερής και προοδευτικής πλειοψηφίας στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενάντια σε μισαλλόδοξες και αντιλαϊκές δυνάμεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλήξει πολλούς που επιθυμούν την καθοδική του πορεία, καθώς με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα αναδειχθεί στις ευρωεκλογές σε μια ισχυρή δύναμη υπεράσπισης της δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Πορευόμαστε προς τις ευρωεκλογές για την ανατροπή της αλαζονείας του καθεστώτος Μητσοτάκη, γιατί αυτό είναι πλέον εθνική ανάγκη.

Ο πρόεδρός σας, Στέφανος Κασσελάκης, δηλώνει πως θα μείνει αρχηγός μέχρι και τις εθνικές εκλογές. Κατά πόσον είναι εφικτό, σε περίπτωση ήττας στις ευρωεκλογές;

Ο πρόεδρός μας έχει εκλεγεί από ένα σώμα 150.000 παλιών και νέων μελών, σε μια δημοκρατική διαδικασία χωρίς αστερίσκους. Επιπρόσθετα είναι ξεκάθαρη και η απόφαση του Συνεδρίου μας. Οι σύνεδροι αποφάσισαν πως ο πρόεδρός μας έχει την εμπιστοσύνη των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και «υπό την ηγεσία του θα πάμε στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αρχίζοντας από τις ευρωεκλογές».

Τέλος, είμαστε αισιόδοξοι πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αποτελεί την αρχή μιας νέας ανοδικής πορείας, που θα αφήσει πίσω τις δυσκολίες που περάσαμε, και σε αυτή την πορεία ο Στέφανος Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιωθούν.

Πολλοί κάνουν λόγο, για «αποτσιπροποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πόσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται ηγέτης-σύμβολο» για την κυβερνώσα Αριστερά;

Ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί πολιτικό κεφάλαιο για την ιστορική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ. Στη νέα πορεία του κόμματός μας οφείλουμε να προχωρήσουμε με σεβασμό στην ιστορία μας και να αγωνιστούμε για την κομματική μας ανύψωση.

Συνεχίζουμε ενωμένοι, με σύνεση και σωφροσύνη, δίνοντας όλη μας τη δύναμη στον νεοεκλεγέντα πρόεδρό μας Στέφανο Κασσελάκη για μια νικηφόρο πορεία.

Παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές, όλες οι τάσεις συγκλίνουν στην ανάγκη μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Προς ποια κατεύθυνση και πώς εννοείται αυτός ο μετασχηματισμός;

Ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει σελίδα γιατί έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας και να εμποδίσει τον κατήφορο του τόπου μας και του λαού μας από τις κυβερνητικές επιλογές της ΝΔ.

Το πρώτο καθήκον μας είναι η συνεχής, ενεργή και χρήσιμη παρουσία μας στις άμεσες κοινωνικές διεργασίες. Παράλληλα προσκαλούμε κάθε αριστερό,προοδευτικό και δημοκράτη πολίτη να συμμετέχει στις οργανώσεις μας και να συμβάλλει στη συλλογική μας προσπάθεια. Αυτό προϋποθέτει το άνοιγμα των δομών του κόμματος στην εκλογική του βάση, την ενεργοποίηση των οργανώσεών μας και την αξιοποίηση κάθε σύγχρονου μέσου για συμμετοχή και ενημέρωση ως δομικά στοιχεία της δημοκρατικής και συλλογικής μας προσπάθειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να γίνει στην πράξη κόμμα των μελών του και της ενιαίας συνεκτικής οργανωμένης δράσης του στη βάση της Αριστεράς, της δημοκρατίας, της προόδου και της κοινωνικής χειραφέτησης.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο