Η Ελλάδα χρεοκόπησε και δυσφημίστηκε παγκοσμίως όσο λίγες χώρες. Το πλήρωσε πανάκριβα. Αλλά τώρα επιστρέφει. Προσπάθεια καθόλου εύκολη, αλλά εξελίσσεται. Μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις άρχισαν να κοιτούν τη χώρα και να επενδύουν.

Το πρώτο «κύμα» ήρθε από τις πιο ασφαλείς επενδύσεις, στα ακίνητα και στα δίκτυα. Ακολουθούν άλλες, πιο μεγάλες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα datecenters. Στην Ινδία παίχτηκε τις προηγούμενες μέρες το ίδιο έργο που είχε παιχτεί προηγουμένως στις αραβικές χώρες, στις ΗΠΑ και σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στο επενδυτικό συνέδριο της Βομβάης περί «αλλαγής σελίδας της Ελλάδας». Γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σκέφτονται όσοι μας αντικρίζουν. Ωστόσο, απευθυνόμενος στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα του πλανήτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τούς έδειξε τον χάρτη.

Η Ελλάδα, στις νέες διαδρομές του εμπορίου που δημιουργούνται, μπορεί να είναι η φυσική πύλη στην Ευρώπη για τα εμπορεύματα που έρχονται από την Ανατολή. Δεν είναι εύκολο να τους πείσουμε. Αλλά η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πρώτες συμφωνίες κλείστηκαν και συνέβαλαν σύμμαχοι από χώρους που δεν φανταζόμασταν. Η περίπτωση του Ινδοκαναδού μεγαλομετόχου της Eurobank Πρεμ Γουάτσα, μεγάλου φίλου της Ελλάδας, είναι μία από αυτές. Ήδη ο όμιλος Eurobank υπέγραψε συμφωνίες με ινδικές επιχειρήσεις. Μια ινδική εταιρεία,αντίστοιχα, η GMR,συμμετέχει με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο σχήμα για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης. Ελέγχει έξι αεροδρόμια στην Ινδία, μεταξύ αυτών και του Νέου Δελχί, ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το αεροδρόμιο Καλαμάτας.

Όλα αυτά είναι καλά νέα. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε μια ευκαιρία. Να βρούμε μια θέση στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος. Η εναλλακτική ωστόσο να επιστρέψουμε στη μιζέρια, στην οργή και στην εσωστρέφεια, με μια Ευρώπη να μας κοιτάζει με οίκτο, έχει απορριφθεί. Ο κίνδυνος πλέον είναι αποκλειστικά δικός μας, να εγκλωβιστούμε ξανά στις δικές μας γραφειοκρατικές ανεπάρκειες και να επιτρέψουμε στις αποδυναμωμένες δυνάμεις της αντίδρασης να σηκώσουν κεφάλι.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο