Στεφάνι στο Μνημείο Θυμάτων Αρμενικής Γενοκτονίας κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αρμενία.

«Είναι γνωστό ότι η Αρμενία είναι μια ιστορική φίλη της Ελλάδας και υπάρχουν στενά αισθήματα μεταξύ του ελληνικού και του αρμενικού λαού. Αλλά η επίσκεψή μου έχει κι έναν πολύ πιο πρακτικό σκοπό, να εμβαθύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών», δήλωσε σχετικά.

Προηγουμένως, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Αρμένιο ομόλογό του Suren Papikyan, ο κ. Δένδιας επισήμανε -μεταξύ άλλων- την ανάγκη η παγκόσμια κοινότητα «να σχηματίσει ένα κοινό μέτωπο ενάντια σε αυτές τις προκλήσεις».

«Θα είμαι ειλικρινής. Η Ιστορία μας συνδέει. Μοιραζόμαστε παρόμοιες τραγωδίες, εμπειρίες διωγμών και γενοκτονιών, οι λαοί μας έχουν υποφέρει μαζί και αυτό έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα στενούς δεσμούς μεταξύ των Αρμενίων και των Ελλήνων, των δύο χωρών, αλλά και των δύο λαών.

Βιώνουμε ένα ιδιαίτερα εύθραυστο περιβάλλον. Ο αναθεωρητισμός και ο επεκτατισμός έχουν ξανακάνει την εμφάνισή τους από δυνάμεις που περιφρονούν το Διεθνές Δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες, αξίες, αρχές, και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να σχηματίσει ένα κοινό μέτωπο ενάντια σε αυτές τις προκλήσεις και να επιδείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε την κλιμάκωση συγκρούσεων και να προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε σε ένα ειρηνικό περιβάλλον, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε σχετικά.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον κ. Papikyan «για τη νέα νομοθεσία για τη δημιουργία ενός νέου κέντρου για την έρευνα και καινοτομία στον τομέα της Άμυνας στην Ελλάδα». «Θα είναι χαρά μας να δούμε αρμενικές εταιρείες και να συμμετάσχουν σε αυτό το Οικοσύστημα», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών υπεγράφησαν συμφωνία στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας, καθώς και το φετινό πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας, με ειδικές προβλέψεις για τον τομέα της εκπαίδευσης.