Πυρ ομαδόν δέχθηκε ο γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για την απαράδεκτη δήλωσή του από το βήμα της Βουλής, πως κορίτσια, που δεν διαθέτουν χρήματα, αναγκάζονται να ψάχνουν sugar daddies για να πληρώσουν τα δίδακτρα σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Υπενθυμίζεται ότι ο γ.γ. του ΚΚΕ, μιλώντας στη Βουλή για τα μη κρατικά ΑΕΙ, είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση:

«Για το ανέκδοτο του σκανδιναβικού μοντέλου, ούτε οι Σκανδιναβοί δεν σας πιστεύουν, αφού κι αυτοί έχουν πάρα πολύ πικρή πείρα από την επιβολή διδάκτρων που οδηγούν ακόμα και σε αυτή τη σαπίλα, νέες κοπέλες, φοιτήτριες, να οδηγούνται να αναζητούν ”sugar daddies” για να χορηγήσουν τις σπουδές τους, με γνωστά ανταλλάγματα φυσικά».

Τη σκυτάλη, μάλιστα, πήρε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, προκαλώντας χαμό στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Αντιδράσεις στη Βουλή για τη φράση Κουτσούμπα περί «sugar daddies»
Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, αρχικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας και στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Καραθανασόπουλος, έκαναν σχετικές αναφορές, προκαλώντας -την ώρα που μιλούσε ο δεύτερος- την έντονη αντίδραση των βουλευτών της πλειοψηφίας αλλά και των υπουργών που βρίσκονταν στην αίθουσα.

«Όταν κάποιος καταγγέλλει τον προαγωγό και την εκπόρνευση, αυτό να θεωρείται σεξισμός. Αυτό μόνο η ΝΔ μπορεί να το καταφέρει, που αντί να καταγγείλει τους προαγωγούς και τους μαστροπούς, οι οποίοι λειτουργούν νόμιμα σε αυτά τα κράτη, καταγγέλλει το ΚΚΕ» είπε ο κ. Καραθανασόπουλος και συνέχισε. «Αυτόν τον ”προοδευτισμό” σας, εμείς δεν τον θέλουμε. Το να εκπορνεύονται δηλαδή τα παιδιά, για να μπορούν να βγάλουν πέρα τα προγράμματα σπουδών τους».

«Ντροπή» φώναζαν βουλευτές
Συγκεκριμένα, μόλις έκανε την επίμαχη αναφορά ο κ. Καραθανασόπουλος προκλήθηκε ένταση, με βουλευτές να φωνάζουν «ντροπή», διαμαρτυρόμενοι για την επίμαχη φράση.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, η οποία είπε: «Άκουσα και τον γραμματέα και δεν πίστευα στα αυτιά μου… Θλίβομαι, απαράδεκτη σεξιστική δήλωση και λυπούμαι πάρα πολύ που επιμένατε».

«Εμείς καταγγέλλουμε την πραγματικότητα. Μετατρέπετε τα κορίτσια σε συνοδούς πολυτελείας και αυτό είναι κατάπτυστο» απάντησε ο κ. Καραθανασόπουλος, με την κ. Μακρή να επανέρχεται: «Θλίβομαι ακόμα περισσότερο που επιμένετε».

Πέτσας: Βαρύτατο ολίσθημα, δείτε τι συνέβαινε στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού
Στην κουβέντα μπήκε και ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος άφησε αιχμές για το τι συνέβαινε στις χώρες όπου κατέρρευσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός.

«Είναι βαρύτατο ολίσθημα και τραγικό λάθος, μιλάτε για εκπόρνευση των κοριτσιών. Λέτε για την πραγματικότητα, αλλά αγνοείτε την πραγματικότητα που εσείς φέρατε στο πρώην σοβιετικό μπλοκ, και λέτε ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο φέρνει την εκπόρνευση των κοριτσιών στην Ελλάδα; Είναι ντροπή αυτό που κάνετε», είπε.

Ρωμανός: Αθλιότητα Κουτσούμπα, φανταστείτε να το έλεγε κάποιος από άλλο κόμμα
Νωρίτερα, η δήλωση του κ. Κουτσούμπα προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Νίκου Ρωμανού, ο οποίος έκανε λόγο για μία κατάπτυστη, απαράδεκτη, σεξιστική και άκρως υποτιμητική για το γυναικείο φύλο δήλωση», για να προσθέσει:

«Φανταστείτε μόνο τι θα γινόταν εάν αυτή η αθλιότητα είχε ειπωθεί από πολιτικό οποιουδήποτε άλλου χώρου. Τώρα, είναι απλώς Πέμπτη».

ΠΑΣΟΚ: Κακός σύμβουλoς η αγωνία Κουτσούμπα να πρωταγωνιστεί στο Luben
Αντιδρώντας στη δήλωση Κουτσούμπα, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν δηκτικά πως «η αγωνία του κ. Κουτσούμπα να πρωταγωνιστεί στο Luben είναι κακός σύμβουλος».

Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε σεξιστική τη φράση του κ. Κουτσούμπα, αναφέροντας ότι «δεν περιμέναμε από τον γραμματέα του ΚΚΕ τέτοιο σεξιστικό παραλήρημα».

Κωνσταντοπούλου για «sugar daddies»: Eξοργιστική, αισχρή, σεξιστική η δήλωση Κουτσούμπα, να ανακαλέσει
Να ανακαλέσει τη δήλωσή του περί «sugar daddies» και μάλιστα παραμονή της Ημέρας της Γυναίκας, κάλεσε τον Δημήτρη Κουτσούμπα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας χαρακτήρισε «εξοργιστική, αισχρή, ακραία σεξιστική και βαθιά υποτιμητική» τη δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα, πως τα δίδακτρα αναγκάζουν φοιτήτριες να αναζητούν «sugar daddies».

Ως η μόνη γυναίκα αρχηγός κόμματος, κάλεσε τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ να ανακαλέσει, σήμερα, παραμονή της Ημέρας της Γυναίκας, αυτή τη δήλωση, και να ζητήσει συγγνώμη.

ΣΥΡΙΖΑ: «Επεσαν τα προσωπεία»
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής επιτέθηκε στον γ.γ. του ΚΚΕ για το «sugar daddies» που είπε στη Βουλή.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «έπεσαν τα προσωπεία» με την «άνευ προηγουμένου σεξιστική δήλωση» του Γ.Γ. του κόμματος.

«Με έκπληξη παρατηρήσαμε σήμερα από το βήμα της βουλής τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος να κάνει μια άνευ προηγούμενου σεξιστική δήλωση Ποια ήταν αυτή; «Η επιβολή διδάκτρων οδηγεί φοιτήτριες να αναζητούν “sugar daddies”».

Άραγε αυτή είναι η θέση και το επιχείρημα ενός αντιπολιτευτικού κόμματος απέναντι στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων;

Οι γυναίκες σήμερα παλεύουμε καθημερινά απέναντι σε μια πατριαρχική κοινωνία που δεν λέει να αλλάξει, γεμάτη έμφυλα στερεότυπα. Μια κοινωνία βίας και εξουσιαστικών συμπεριφορών απέναντι σε γυναίκες.

Το μόνο που δεν χρειαζόμαστε είναι σεξιστικά σχόλια μέσα από το κοινοβούλιο των υποτιθέμενων υπερασπιστών της ισότητας.

Πέφτουν τα προσωπεία για ακόμη μια φορά μετά την καταψήφιση του ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο.

Η ισότητα δεν είναι μια λέξη προς τέρψιν ψήφων, αλλά καθημερινός αγώνας και στάση ζωής…» αναφέρει η ανακοίνωση.

Επιμένει το ΚΚΕ
Πάντως, το ΚΚΕ επιμένει στις «καταγγελίες» Κουτσούμπα και μάλιστα έσπευσε να απαντήσει στην ανακοίνωση του εκπροσώπου της ΝΔ, Νίκου Ρωμανού.

«Αλήθεια, δεν γνωρίζουν στη ΝΔ ότι η εμπορευματοποίηση της παιδείας σε μια σειρά από χώρες έχει οδηγήσει ακόμη και σε τέτοια φαινόμενα σήψης, σαν κι αυτά που κατήγγειλε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος σε εκπαιδευτικά ”μοντέλα” του εξωτερικού; Δεν γνωρίζουν τα δημοσιεύματα και τις ανατριχιαστικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν νέες φοιτήτριες, πατώντας πάνω και στο τεράστιο κόστος σπουδών; Προφανώς και τα γνωρίζουν, απλά τους ενοχλεί όταν ακούγονται, γιατί αναδεικνύουν όλη την μπόχα του σάπιου καπιταλιστικού κόσμου που εκπροσωπούν».