«Ε, όχι και να πέσει η κυβέρνηση για ένα κωλόσπιτο!» είχε πει το 1996 ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο υπουργός των ημερών εκείνων που ζήσαμε με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, αναφερόμενος στη βίλα της Εκάλης της Δήμητρας Παπανδρέου. Μια δήλωση που άφησε…εποχή. Που ερμηνεύτηκε διαφορετικά από πολλούς. Και που έγραψε ιστορία.

Θυμάμαι λοιπόν αυτήν τη δήλωση του αείμνηστου Ευαγγέλου Γιαννόπουλου, όπως και όλα όσα είχε τονίσει στις διάφορες εκπομπές και σε εκείνες που μετείχε για το πρόσωπό μου, για το θέμα αυτό, αλλά και για πολλά άλλα που είχα τότε σχολιάσει.

Φαίνεται πως και σήμερα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, μόνο που εδώ αλλάζει ο πρωταγωνιστής! Στη θέση του Ευαγγέλου Γιαννόπουλου, είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος μαζί με τον σύζυγό του, τον Τάιλερ Μακμπέθ, αγόρασε στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι, ένα σπιτάκι! Τι ψυχή έχει ένα σπιτάκι 250 τ.μ., για το οποίο πλήρωσε κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ; Για την ακρίβεια, 1.700.000 ευρώ; Που είναι διώροφο, που είναι υπερπολυτελές, που είναι μίνιμαλ με μοντέρνες πινελιές και έλεγκαντ; Που κυριαρχεί η μαρμάρινη επένδυση; Που έχει χρυσές λεπτομέρειες; Που υπάρχουν σε ολόκληρο το σπίτι χρυσές επενδύσεις; Που είναι βαμμένο σε λευκές και γήινες αποχρώσεις; Που έχει θέα και άπλετο φυσικό φως; Που είναι ευρύχωρο με τις μεγάλες τζαμαρίες; Που η τραπεζαρία έχει ένα μεγάλο μαρμάρινο τραπέζι; Που είναι ιδανικό για μαζώξεις με συγγενείς και φίλους, αλλά και για τα οικογενειακά τραπεζώματα; Που, ακόμη και στην κουζίνα, κυριαρχούν το μάρμαρο και οι χρυσές λεπτομέρειες; Που; Που; Αλήθεια, ποιος μπορεί να απαντήσει σε όλα αυτά τα πολλά, τα ανεξάντλητα που;

Καταραμένη φτώχεια…

Ο απλός κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ψέματα, έχει προβληματιστεί. Νιώθει πικραμένος και έχει αρχίσει τη…μουρμούρα! Θα αναρωτηθεί κάποιος: Τα στελέχη του κόμματος τι λένε; Όπως με ενημέρωσε υψηλόβαθμο στέλεχος, όλοι ή σχεδόν όλοι το κουβεντιάζουν στα γνωστά…πηγαδάκια! «Αυτό έπρεπε να γίνει τώρα; Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές;» υποστηρίζουν με το δίκιο τους! Και φυσικά υπάρχουν και κάποιοι που λένε πως έπρεπε ο πρόεδρος να αποκτήσει στο κέντρο της Αθήνας δικό του σπίτι, τώρα που παντρεύτηκε και αποκαταστάθηκε. Ο λαός, ο απλός Συριζαίος, ο μεροκαματιάρης, εκείνος που ψάχνει δουλειά για ένα μεροδούλι, για ένα μεροκάματο, για να θρέψει την οικογένεια του, δεν το είδε με καλό μάτι. «Εδώ εμείς δεν έχουμε λεφτά για ένα σουβλάκι κι αυτός αγόρασε χρυσό σπίτι;» τονίζουν και παρουσιάζουν έτσι τον προβληματισμό τους. Ουδείς μάλιστα γνωρίζει πώς και πού μπορεί να δείξουν αυτή την ενόχλησή τους!

Για ένα σπιτάκι (δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τις λέξεις του αείμνηστου Βαγγέλη Γιαννόπουλου) στο Κολωνάκι, ρε παιδιά; Αν είναι δυνατόν;

Καταραμένη φτώχεια!

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο