«Όταν εγώ δούλευα για τα σαπιοκάραβα,όλοι εσείς τρώγατε μόνο αστακομακαρονάδες!».Αυτά είπε και φυσικά τα ανέβασε και στο TikΤok ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει όλα εκείνα, για τα οποία η κυβέρνηση και η «άλλη» αντιπολίτευση τον κατηγορούν! Και ασφαλώς δημιουργούνται κωμικοτραγικά περιστατικά, με πολλές ωραίες ατάκες! Όλα αυτά μας παραπέμπουν στο γνωστό κινηματογραφικό έργο «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;», με τον αείμνηστο Θανάση Βέγγο, ο οποίος –προκειμένου να μην απαντήσει– σοφίστηκε χιλιάδες δικαιολογίες, προκαλώντας άφθονο γέλιο!

Κάπως έτσι κινείται και ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος δεν θέλει με κανέναν τρόπο να αποκαλύψει την εταιρεία ή τις εταιρείες που έχει στο εξωτερικό, που κρύβει μάλιστα σαν να ήταν «επτασφράγιστο μυστικό». Προσπαθεί, όπως λένε όλοι, να κερδίσει χρόνο.

Όμως ο νόμος για τα θέματα αυτά είναι αμείλικτος! Σύμφωνα λοιπόν «με το άρθρο 8 του νόμου 3213/2003, απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή, είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων». Ουδείς λοιπόν μπορεί να έχει μια οποιαδήποτε εταιρεία στην αλλοδαπή. Μάλιστα, τους υποχρεώνει να την κλείσουν ή να την πωλήσουν! Και φυσικά να κάνουν, όπως και εμείς οι δημοσιογράφοι, δήλωση «πόθεν έσχες». Βέβαια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πατώντας στον νόμο που λέει για τους αρχηγούς των κομμάτων «…που εκπροσωπούνται στο εθνικό ή το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», αποφεύγει όπως «ο διάβολος το λιβάνι» να κάνει τη δήλωση!

Διαβάζοντας όμως τα άρθρα του νόμου περί «πόθεν έσχες», βλέπουμε στο Άρθρο 1:«Υπόχρεοι σε δήλωση: “Όσοι ανήκουν σε κατηγορίες προσώπων, για τις οποίες επιβάλλεται για πρώτη φορά η υποχρέωση υποβολής δήλωσης με τον παρόντα νόμο, υποβάλλουν τη σχετική (αρχική) δήλωσή τους μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από τη δημοσίευση του παρόντος…». Στη συνέχεια ο νόμος ορίζει, σε αντικατάσταση προηγούμενου άρθρου, τα εξής «…πρώτη φράση της παρ.1 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 1 παρ.1 Ν.4571/2018,ΦΕΚ Α 186/30.10.2018. α) Ο πρωθυπουργός. β)Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση». Έτσι, ο κ. Κασσελάκης υποχρεούται να υποβάλει δήλωση «πόθεν έσχες» και φυσικά να φανερώσει «τα πάντα όλα»!

Άλλωστε ο νόμος, σε περίπτωση που κάποιος αποκρύψει κάποια από τα περιουσιακά του στοιχεία, προβλέπει αυστηρές ποινές. Χαρακτηριστικά διαβάζουμε: «Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι μία τέτοια παράβαση –άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία–, που έχει έδρα στο εξωτερικό, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ». Όλα αυτά δεν τα έχουν πει στον κ. Κασσελάκη; Και αν ναι, γιατί αυτός επιμένει στο να αρνείται να υποβάλει το «πόθεν έσχες»; Θέλει κάτι να κρύψει; Προσπαθεί να κερδίσει χρόνο; Ή ο Στέφανος Κασσελάκης είναι υπεράνω του νόμου;

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο