Ο Τάσος Νικολαΐδης, βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάνει μια ψύχραιμη αποτίμηση των όσων προηγήθηκαν στη Βουλή και ταρακούνησαν το ΠΑΣΟΚ, ενώ αντικρούει την εικόνα που παρουσιάζουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Ξεκάθαρη όμως είναι η θέση του και για την ένταση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο πολιτικό σκηνικό, επισημαίνοντας πως«η τακτική της επικοινωνιακής διαχείρισης από τη μια, αλλά και αυτή της επιφανειακής αντιπολίτευσης από την άλλη, δεν μας εκφράζουν».

Το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές έχει θέσει ως στόχο την κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Το τελευταίο διάστημα όμως οι δημοσκοπήσεις αλλάζουν τα δεδομένα και δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι είναι αυτό που πάει λάθος; 

Η εικόνα που εισπράττουμε, όλα τα στελέχη κι εγώ προσωπικά από την εκλογική μου περιφέρεια, τη Δράμα, είναι ότι υπάρχει μεγάλη αποδοχή των θέσεων και των προτάσεών μας, και αυτό θα καταγραφεί και στις προσεχείς ευρωεκλογές. Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει σταθερή άνοδο, ειδικά αν η σύγκριση γίνει με τα κόμματα που άσκησαν ή ασκούν εξουσία εδώ και μία δεκαετία. Εξάλλου, βρισκόμαστε στην απαρχή της προεκλογικής περιόδου για τη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση και σταδιακά το επόμενο χρονικό διάστημα τόσο η ποιότητα των υποψήφιων ευρωβουλευτών, όσο και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Ευρώπη και τα σύγχρονα διακυβεύματα, είναι βέβαιο πως θα τύχουν ακόμη μεγαλύτερης αποδοχής από τους πολίτες. Η προσπάθειά μας αφορά την ίδια την κοινωνία και τα προβλήματά της, καθώς βασικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τους πολίτες, έχοντας ως προτεραιότητα προοδευτικά προτάγματα, τα οποία απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες. Απέναντι στην αλαζονεία, στη διαφθορά και στην ατιμωρησία, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να σταθεί ισχυρό εμπόδιο στη διαχείριση ζητημάτων που πληγώνουν βαθιά τους συμπολίτες μας και δημιουργούν αποστροφή.

Όσο κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι «μπαίνει με φόρα στο μάτι ενός επικοινωνιακού κυκλώνα», τόσο από «δεξιά» όσο και από «αριστερά». Εκτιμάτε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια αναδιάταξη της στρατηγικής σας; 

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ έχει ως βασικό άξονα την ανάδειξη των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, όχι όμως με έναν στείρο αντιπολιτευτικό τρόπο, αλλά με ουσιαστικές και πλήρως επεξεργασμένες προτάσεις. Η τακτική της επικοινωνιακής διαχείρισης από τη μια, αλλά και αυτή της επιφανειακής αντιπολίτευσης από την άλλη, δεν μας εκφράζουν, και αυτό αποτυπώνεται στις θέσεις, στις παρεμβάσεις και στην παρουσία μας στο πολιτικό σκηνικό. Έχοντας αναλάβει τον ρόλο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης, που έχει ως έγνοια να αποτελεί τη χρήσιμη φωνή για τους πολίτες, είναι εύλογο να δεχόμαστε επιθέσεις τόσο από τα δεξιά μας όσο και από τα αριστερά μας. Αυτό σημαίνει πως ενοχλούμε με τη στάση μας. Για αυτό, απέναντι στις εκατέρωθεν επιθέσεις, θα πρέπει να εντείνουμε ολοένα και περισσότερο την προσπάθειά μας για να προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερους πολίτες και να καταστήσουμε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ, με το πρόγραμμά του, μπορεί να αποτελέσει εχέγγυο βελτίωσης των συνθηκών ζωής των συμπολιτών μας.

Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει το ΠΑΣΟΚ, πέρα από την προσδοκία να είναι το δεύτερο κόμμα; 

Στόχος μας στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλά να είμαστε δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές με αυξημένα ποσοστά. Εμείς ζητάμε από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να μας δείξουν την εμπιστοσύνη τους, ούτως ώστε να υπάρχει μια εναλλακτική προοδευτική επιλογή διακυβέρνησης. Μόνο με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει σελίδα η πατρίδα μας και, κυρίως, να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τους απλούς πολίτες, που αγκομαχούν για να τα φέρουν βόλτα στην καθημερινότητά τους.

Τώρα που «έχει κάτσει» η πολιτική σκόνη από τον θόρυβο που προκλήθηκε για τα νομοσχέδια για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα μη κρατικά πανεπιστήμια, πώς αποτιμάτε τη στάση του ΠΑΣΟΚ; 

Όχι μόνο στα δύο νομοσχέδια που αναφέρετε, αλλά στο σύνολο του κοινοβουλευτικού έργου, κατά την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο, στην οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ τους πολίτες της Δράμας στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί με υψηλό επίπεδο υπευθυνότητας και απόλυτη συναίσθηση του θεσμικού του ρόλου. Υπερψηφίζουμε νομοσχέδια ή επιμέρους διατάξεις που θεωρούμε πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και, από την άλλη,καταψηφίζουμε ό,τι πιστεύουμε πως δεν θα εξυπηρετήσει τους πολίτες και έρχεται σε σύγκρουση με τις προγραμματικές μας θέσεις. Ειδικά για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είμαστε βέβαιοι πως πολύ σύντομα οι θέσεις μας θα δικαιωθούν από τις ίδιες τις εξελίξεις και, δυστυχώς, εις βάρος των παιδιών και της Παιδείας της πατρίδας μας. Επιπλέον, υπό την καθοδήγηση του προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη, τα θεσμικά όργανα του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας βρίσκονται σε πλήρη δραστηριοποίηση και γι’ αυτό, παρά τις όποιες αναφορές εκτός των τειχών περί του αντιθέτου, δίνουμε όλοι μαζί με σθένος τις μάχες εντός και κυρίως εκτός Βουλής, μέσα στην κοινωνία.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο