Στις προτεραιότητες, τους στόχους του αλλά και σε όσα έχει πετύχει η δημοτική αρχή τους πρώτους μήνες της νέας δημοτικής περιόδου αναφέρθηκε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Αρμόδιος Δρίκος.

Ο κ. Δρίκος ανέπτυξε τον σχεδιασμό του, αναφέρθηκε στα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης αλλά και στο όραμά του για αυτήν τη θητεία.

Ποιο είναι το μοντέλο της δικής σας διοίκησης στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας;

Ένα μοντέλο πάνω απ’ όλα λειτουργικό και αποτελεσματικό. Με επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του. Επιδιώκουμε να κάνουμε την καθημερινότητά μας καλύτερη.

Κύριο μέλημά μας είναι το νοικοκύρεμα του δήμου μας. Νοικοκύρεμα στα οικονομικά και στη διοίκηση. Λειτουργούμε πιο σύγχρονα, προλαμβάνουμε και, το κυριότερο, εξοικονομούμε πόρους με σκοπό να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες μας. Καθημερινά κάνουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η προσπάθεια είναι συνεχής, επίμονη και απαιτητική. Έχουμε γνώμονα τις ανάγκες του συνόλου και στόχο έναν δήμο που θα είναι σε θέση να προσφέρει στο σύνολο και δεν θα παρεμποδίζεται από «θηλιές» του παρελθόντος.

Ποια είναι τα προβλήματα που έχετε διαπιστώσει ότι χρειάζονται άμεση παρέμβαση; 

H προστασία του δήμου μας και η ασφάλεια των πολιτών είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, καθώς τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ετών μάς έδειξαν την ανάγκη για ετοιμότητα και ανθεκτικότητα. Κατά συνέπεια, όλα τα έργα που σχετίζονται με υποδομές που θωρακίζουν την πόλη μας είναι η βασική προτεραιότητά μας.

Ακολουθούν οι αστικές αναπλάσεις, η προστασία του περιβάλλοντος και η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Ξεκινήσαμε με τα αυτονόητα, που δυστυχώς έλειπαν από τον δήμο μας. Επιθυμία μου είναι να προσφέρουμε στα παιδιά μας την καθημερινότητα και τις ευκαιρίες που έχουν τα παιδιά στα πιο προνομιούχα προάστια της Αθήνας. Προς αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε και πιστεύω ότι οι προσπάθειές μας θα μας ανταμείψουν.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών;

Έχουμε δημιουργήσει από την αρχή ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε κοινότητας ξεχωριστά, το οποίο συμπεριλαμβάνει τις ανησυχίες των κατοίκων και τις συζητήσεις μας μαζί τους και τις μετουσιώνει σε δυναμικές λύσεις.

Από τα πιο σημαντικά μας σχέδια είναι η δημιουργία των Δημοτικών Ιατρείων. Υπάρχει πλέον και ειδική μέριμνα για τους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν και θα ξεκινήσουμε το πιλοτικό Πρόγραμμα«Tele – Care» για τη φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας στο σπίτι.

Οι κοινωνικές δομές του δήμου μας, όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φροντιστήρια και τα κοινωνικά φαρμακεία, λειτουργούν πλέον απρόσκοπτα, παρέχοντας τους απαραίτητους πόρους για τη στήριξη των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Ειδική μέριμνα υπάρχει και για τις πολύτεκνες οικογένειες και θα εργαστούμε για περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών και των ανταποδοτικών τελών, προκειμένου να ανακουφίσουμε τους πολίτες. Στοχεύουμε επίσης να ιδρύσουμε ένα Δημοτικό Παρατηρητήριο ενεργειακής φτώχειας, το οποίο θα μας επιτρέψει την υλοποίηση του προγράμματος ενεργειακής κοινότητας για την παροχή δωρεάν ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Ποια είναι τα εμβληματικότερα έργα που έχετε δρομολογήσει αυτούς τους δυόμισι πρώτους μήνες της νέας δημοτικής περιόδου; 

Από την πρώτη μέρα ξεκινήσαμε μια σειρά έργων πνοής και επαναδρομολογήσαμε κάποια έργα που μπορεί να είχαν μελετηθεί παλαιότερα, αλλά παρέμεναν στάσιμα. Ήδη έχουν ξεκινήσει έργα που ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας χρηματοδοτήσεις και εδραιώνοντας συνεργασίες με θεσμικούς φορείς.

Αδιαμφισβήτητα, στα πιο εμβληματικά έργα εντάσσω την ολοκλήρωση της αποχέτευσης Μάνδρας. Η υδροδότηση του Αλεποχωρίου και η ολοκλήρωση της νέας αφαλάτωσης είναι δύο επίσης σημαντικά έργα, που θα δώσουν οριστικές λύσεις στο χρόνιο πρόβλημα λειψυδρίας της περιοχής. Όπως επίσης και το έργο υδροδότησης του οικισμού Μύτικα Βιλίων και άλλων οικισμών της Μάνδρας, όπως η Αγία Σωτήρα, η Παλαιοκούνδουρα και το Παλαιοχώρι.

Το σχέδιό μας, όπως προανέφερα, έχει στο επίκεντρο τη θωράκιση του δήμου μας με αναγκαίες, σύγχρονες υποδομές. Από τοποθετήσεις υδρομέτρων, ολοκληρώσεις δικτύων, αποχετευτικά έργα, αναβάθμιση βιολογικών μονάδων καθαρισμών για τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων και αποκαταστάσεις υδροσωλήνων αμιάντου, μέχρι την κατασκευή νέου ιδιόκτητου εργοταξίου Μάνδρας και το έργο για την αγροτική οδοποιία, που αφορά όλη την έκταση του δήμου.

Επιπλέον, μέσω της Περιφέρειας, έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για δύο νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς και ξεκινήσαμε την απαραίτητη μελέτη για να ικανοποιήσουμε ένα χρόνιο αίτημα των δημοτών μας, που είναι η δημιουργία σύγχρονων αθλητικών υποδομών.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας στο τέλος αυτής της θητείας;

Έναν δήμο που παρέχει υψηλή ποιότητα ζωής, ασφάλεια και ευκαιρίες στους κατοίκους του και θα αγκαλιάζει τους πιο ευάλωτους,αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες τους με αλληλεγγύη και σεβασμό.

Έχω δώσει την υπόσχεση, ήδη από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, ότι ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας θα μπει σε μια εποχή δημιουργίας για τους κατοίκους του, για όλους όσοι έχουν ταυτίσει τη ζωή τους με αυτόν τον τόπο και όλους όσοι θέλουν να ταυτίσουν τη ζωή τους με αυτόν τον τόπο. Σκοπεύω αυτή την υπόσχεση να την τηρήσω, να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο