Το μόνο σίγουρο στις ευρωεκλογές είναι ότι δεν αμφισβητείται η πρωτιά του κυβερνώντος κόμματος και δεν διακυβεύεται η πολιτική σταθερότητα. Όμως, τα τελικά ποσοστά των κομμάτων που θα πάρουν μέρος στις εκλογές και οι διαφορές μεταξύ τους θα καθορίσουν το πολιτικό τοπίο της επόμενης μέρας.

Αν η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο φτάσει στα σημερινά δεδομένα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τότε θα δημιουργηθεί δυναμική αποσυσπείρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και εξασφάλιση της πρωτοκαθεδρίας για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για μια ακόμη, νέα τετραετία.

Ένας βασικός «άγνωστος» των ευρωεκλογών είναι το ποσοστό της αποχής από τις κάλπες. Το ποσοστό αυτό, στις επικείμενες ευρωεκλογές, αναμένεται να φτάσει σε νέα ύψη, να σπάσει νέα ρεκόρ!Και ίσως να ξεπεράσει ακόμη και το ποσοστό της αποχής, πάνω από 50%, σε αρκετούς δήμους στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το δείχνουν άλλωστε οι δημοσκοπήσεις και το επιβεβαιώνει και η πραγματικότητα.Ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών-ψηφοφόρων κατοικοεδρεύει, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, στη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Δεν έχει ακόμη αποφασίσει όχι μόνο πιο κόμμα θα ψηφίσει, αλλά κι αν τελικά θα πάει να ψηφίσει. Άλλωστε το διακύβευμα των ευρωεκλογών δεν τους συγκινεί. Ίσως γιατί δεν το ξέρουν, δεν το γνωρίζουν και γιατί κάποιοι δεν φρόντισαν να τους ενημερώσουν. Δεν φρόντισαν να τους εξηγήσουν ότι τα προβλήματα της ακρίβειας, της μετανάστευσης, της εγκληματικότητας, της κλιματικής αλλαγής, της ασφάλειας, των χρηματοδοτήσεων, των αποζημιώσεων, ακόμη και του γάμου των ομόφυλων, της ψήφισης ίδρυσης μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων και πολλά άλλα δεν είναι θέματα που αφορούν μόνο τα πολιτικά κόμματα της ελληνικής κοινωνίας αλλά και το σύνολο της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αποτέλεσμα, οι εκλογές να θεωρούνται για πολλούς περιττές και ότι όσοι πολίτες πάνε να ψηφίσουν δεν θα καταφέρουν να αλλάξουν τίποτα, γιατί η ψήφος τους θα πάει στον κάλαθο των αχρήστων.

Δικαιολογημένη, λοιπόν, η αποχή από τις κάλπες!

Για τον Έλληνα πολίτη, τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών είναι το ποσοστό που θα πάρει το κυβερνών κόμμα και ποιο θα είναι το μήνυμα που θα του σταλεί, ποιο κόμμα θα έρθει δεύτερο και ποιο τρίτο, πόσο θα ανέβουν τα ποσοστά των κομμάτων δεξιά πέραν της Νέας Δημοκρατίας και αν τελικά το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παραμείνει στη θέση του μαζί με τον αρχηγό του ή θα έχουμε ανακατατάξεις.

Δικαιολογημένη, λοιπόν, η χαλαρή ψήφος στην κάλπη!

Η χώρα μας έχει ανάγκη από την επιλογή των ικανότερων προσώπων που θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη και θα πολεμήσουν για την αναβάθμιση της εικόνας μας και για τα συμφέροντά μας!

Και αυτό προϋποθέτει τη δικαιολογημένη όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του εκλογικού σώματος στις εκλογές.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας και το αφήγημα της ΝΔ, με στόχο να περιορίσει τη χαλαρή ψήφο διαμαρτυρίας και αντισυστημικότητας. Επίσης, το πώς θα συγκρατήσει τη διαρροή ψηφοφόρων της προς τα δεξιά της, στα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά και τον κατακερματισμό με την εμφάνιση πολλών νέων κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα ταυτότητας, ενώ το ΠΑΣΟΚ κούρασε με τη στασιμότητά του στα εκλογικά ποσοστά!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δημοσκόπων, το βράδυ των ευρωεκλογών θα «τρίβουμε» τα μάτια μας με τα αποτελέσματα που θα δούμε. Οψόμεθα!

 

του Θανάση Παπαμιχαήλ

Επικοινωνιολόγος, συγγραφέα Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίωσης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο