Στο χώρο όπου φυλάσσονται τα χώματα, που μεταφέρθηκαν από το σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη αναμένεται να μεταβούν από εβδομάδα, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ιδιωτικής εταιρείας προκειμένου να ψάξουν για γενετικό υλικό.

Χθες Παρασκευή 5 Απριλίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δειγματοληψίας από κλιμάκιο της Χημικής Υπηρεσίας της Λάρισας και πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους για τυχόν εντοπισμό χημικών ουσιών, όπως αυτές που εντοπίστηκαν στο σημείο της τραγωδίας μετά από αντίστοιχη δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Μάρτιο, όπως αναφέρει το larissanet.gr.

Τα χώματα αυτά φέρεται να μεταφέρθηκαν από το σημείο της σύγκρουσης λίγες ώρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης το πρωί πλέον της 1ης Μαρτίου. Ωστόσο, μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, το στοιχείο της μεταφοράς αυτών των χωμάτων και της εναπόθεσης τους στο χώρο πλησίον της επιχείρησης του ιδιώτη που τα μετέφερε, παρέμενε άγνωστο. Μέχρι τη στιγμή που οι συγγενείς των θυμάτων το επισήμαναν στις ανακριτικές αρχές και έτσι ένα χρόνο και ένα μήνα μετά το δυστύχημα πραγματοποιήθηκε νέα δειγματοληψία, αυτή τη φορά στα χώματα που βρίσκονται στο οικόπεδο.

Παρόντες στη διαδικασία της δειγματοληψίας, εκτός του κλιμακίου της Χημικής Υπηρεσίας, ήταν η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, ο εφέτης ανακριτής που διερευνά την υπόθεση, δικαστικοί πραγματογνώμονες, μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ), πραγματογνώμονες της Hellenic Train αλλά και ο πραγματογνώμονας που όρισε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Επίσης στο χώρο βρέθηκαν προσωρινά και οι γονείς ενός εκ των θυμάτων των Τεμπών, του Βάιου Βλάχου.

Όπως δήλωσε ο Κώστας Λακαφώσης, ένας εκ των μελών της ΕΔΑΠΟ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η συγκεκριμένη δειγματοληψία έπρεπε να γίνει ένα χρόνο πριν, δηλαδή αμέσως μετά το δυστύχημα και όχι ένα χρόνο και κάτι μετά, στοιχείο που όπως τόνισε, ενδέχεται να επηρεάσει τα αποτελέσματα της ανάλυσης. Πρόσθεσε ωστόσο, πως ήταν μια διαδικασία, που έστω και καθυστερημένα ήταν καλό που έγινε, ώστε να μην μείνει αναπάντητο ερώτημα.

Πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους, ενώ καθοριστικό ρόλο στο θέμα της φωτιάς αναμένεται να παίξει το πόρισμα του χημικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που όρισε ο εφέτης ανακριτής, προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα, αν η ανάφλεξη και η φωτιά οφείλεται στα έλαια της σιλικόνης των μετασχηματιστών των βαγονιών, όπως αναφέρεται στην δικαστική πραγματογνωμοσύνη. Υπενθυμίζεται, ότι το πόρισμα της ΕΔΑΠΟ ανέφερε, πως η ανάφλεξη και η φωτιά οφείλεται στην ύπαρξη άγνωστης χημικής ουσίας.