Ο Ιωάννης Φωστιέρης, διοικητής του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 104 άτομα, καταδικάστηκε σήμερα από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Έπειτα από καταγγελία του αξιωματικού της Πυροσβεστικής, Γιάννη Κώστα, για ανακριβή στοιχεία στο σύστημα Engage, δηλαδή το λογισμικό που καταγράφει τη θέση και την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής, ο Ιωάννης Φωτσιέρης καταδικάστηκε σήμερα με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών σε ποινή φυλάκισης δυο ετών με αναστολή.

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη κατηγορουμένου για το Μάτι, δεδομένου ότι το δικαστήριο που δικάζει την κύρια δικογραφία με τους 21 κατηγορούμενους, ανακοινώνει την τελική ετυμηγορία του επί της ενοχής τους σε λίγες ημέρες. «Είμαι εδώ στο δικαστήριο να καταθέσω διότι χάθηκαν 104 άνθρωποι. Θα μπορούσε να είχε διαταχθεί εκκένωση. Θα μπορούσε να γίνει διάσωση με ντουντούκες, αυτό το απλό: να μπουν οι πυροσβέστες στον οικισμό και να μπορέσει ο κόσμος να φύγει», είχε αναφέρει ο κ. Κώστας στην κατάθεσή του στη κύρια δίκη για το Μάτι, ενώ είχε τονίσει ο ίδιος, όπως και ο δικαστικός πραγματογνώμονας, επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος, έχει μηνυθεί από κατηγορούμενο. «Στόχος ήταν να μας φοβίσουν και να μειώσουν την αξιοπιστία μας στο δικαστήριο», είχε αναφέρει.

Εκτός του Φωστιέρη μήνυση είχε κατατεθεί και σε βάρος του Χρήστου Γκολφίνου, ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος του «199» και της κίνησης των οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος. Ωστόσο, ο Χρ. Γκολφίνος σε αντίθεση με τον Φωστιέρη κρίθηκε αθώος από το δικαστήριο.