Με δύο σημαντικά γεγονότα συνέπεσε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα, επί της οποίας οι όποιες ανησυχίες της Αθήνας περιορίστηκαν στην πιθανότητα κάποιας «απρόβλεπτης δήλωσης» εκ μέρους της τουρκικής πλευράς στις δηλώσεις των δύο ηγετών (η οποία όμως δεν έγινε, αφού οι συνομιλίες των δύο ηγετών κύλησαν σε ήρεμο κλίμα).

Το ένα είναι η ιδιωτική επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα και η ομιλία του στους ομοεθνείς του, η οποία μπορεί να διαβαστεί ως απόπειρα τόνωσης του φρονήματος της αλβανικής διασποράς και να κριθεί κυρίως ως προς την αισθητική της.

Το άλλο είναι η ορκωμοσία της νεοεκλεγμένης προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, της οποίας η αυθαίρετη επιλογή να απαλείψει τον όρο «Βόρεια» από το επίσημο κείμενο του όρκου της προκάλεσε αντιδράσεις.

Όχι μόνο της ελληνικής πλευράς, αλλά και της Ευρώπης σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο, όσο και εντός της Βόρειας Μακεδονίας όπου πολιτικές δυνάμεις εγκάλεσαν την επίορκη πρόεδρο για παραβίαση του Συντάγματος,βλέποντας παραλλήλως να υπονομεύεται η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας τους.

Το εύρος, η αμεσότητα και η ένταση της αντίδρασης συνδέονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η τήρησή της σήμερα, ανεξάρτητα από την αξιολόγηση της ίδιας της Συμφωνίας, βαρύνει τη βαρειομακεδονική ηγεσία.

Όπως και η συνάντηση της Άγκυρας ήλθε σε συνέχεια της Διακήρυξης των Αθηνών και δεν αποτέλεσε παρά έναν κρίκο σε μια αλυσίδα συναντήσεων που θα έχουν το προσεχές διάστημα οι ηγέτες των δυο χωρών (Σύνοδος ΝΑΤΟ, Γενική Συνέλευση ΟΗΕ).

Κάτι που σημαίνει ότι με τις συμφωνίες και τις διακηρύξεις η χώρα έχει βγει από το τέλμα των άγονων διμερών διενέξεων. Έχοντας μεταφέρει, προς όφελος των εθνικών συμφερόντων, ένα σημαντικό μέρος του βάρους στη διεθνή κοινότητα. Και όσον αφορά τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη διαπιστώνεται πως, όταν υπάρχουν τακτικές επαφές και δίαυλοι, η επιθετικότητα μπορεί να εξαντλείται στα λόγια. Και βέβαια κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι η κατάσταση αυτή συνιστά ουσιαστική πρόοδο. Είναι, όμως, μια αλλαγή κλίματος αναγκαία για την πρόοδο.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο