Δωρεάν προβολές κινουμένων σχεδίων από Ελλάδα και εξωτερικό
Τα δέκα του χρόνια ετοιμάζεται να γιορτάσει το ερχόμενο φθινόπωρο το Thessaloniki Animation Festival, το οποίο επιστρέφει με δωρεάν προβολές κινουμένων σχεδίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό τον Οκτώβριο.
Από τις 17 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί το δια ζώσης μέρος του φεστιβάλ στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και από τις 22 μέχρι τις 30 του μήνα θα ακολουθήσει το online μέρος της διοργάνωσης. Στο TAF θα προβληθούν περί τις 100-120 ταινίες του διεθνούς διαγωνισμού και 15-30 έργα Ελλήνων δημιουργών με δωρεάν είσοδο για το κοινό και δωρεάν συμμετοχή για τους καλλιτέχνες.
Επετειακή χρονιά για το TAF
«Φέτος κλείνουμε τα δέκα μας χρόνια. Είναι πολύ σημαντική χρονιά γιατί καταφέραμε και συμπληρώσαμε τη δεκαετία. Έχουμε εμπλουτίσει το πρόγραμμά μας. Έχουμε προσθέσει μια παραπάνω μέρα στο δια ζώσης κομμάτι του φεστιβάλ, ανοίξαμε τις δράσεις μας και σε πιο εναλλακτικές μορφές του animation, όπως είναι το virtual reality και τα παιχνίδια. Θα έχουμε δύο μεγάλου μήκους ταινίες στο πρόγραμμά μας. Ελπίζουμε ο κόσμος να αγκαλιάσει το φεστιβάλ», αναφέρει στην Karfitsa η υπεύθυνη προγράμματος και διοργάνωσης του TAF, Χρύσα Γκούμα.
Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε η αφίσα του φετινού φεστιβάλ, δια χειρός της δημιουργού Σιλένας Νικολοπούλου, με το χαρακτηριστικό χταπόδι του TAF και τον γενεθλιακό χαρακτήρα, με την κα. Γκούμα να κάνει λόγο για μια χρονιά ορόσημο για τη διοργάνωση.
Διαχρονικά το κοινό του Thessaloniki Animation Festival είναι νεανικό, όμως δεν λείπουν και οι οικογένειες αλλά και οι μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ γίνονται και προβολές για σχολεία. Σύμφωνα με την κα. Γκούμα υπάρχει ενδιαφέρον και δίψα για τα κινούμενα σχέδια στη Θεσσαλονίκη, ενώ δεν είναι λίγοι οι επίδοξοι δημιουργοί που γνωρίζουν άλλους καλλιτέχνες και τεχνοτροπίες στο είδος τους εντός του φεστιβάλ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Το TAF γεννήθηκε ακριβώς από αυτή την ανάγκη του κοινού. Οι ιδρυτές του, Δημήτρης και Σταύρος Σαββαΐδης, ξεκίνησαν το φεστιβάλ από την ανάγκη τους να υπάρχει μια διοργάνωση animation στην πόλη. Χαιρόμαστε επίσης που είμαστε μέρος της τάσης για εξάπλωση του animation στην Ελλάδα», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στην Karfitsa.
Παγκόσμιος ο χαρακτήρας της online διοργάνωσης
Σημαντικό είναι και το διαδικτυακό μέρος της διοργάνωσης, το οποίο προσελκύει θεατές απ’ όλο τον κόσμο. Η υπεύθυνη της διοργάνωσης του TAF τονίζει ότι θα πρέπει στη χώρα μας να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση για την τέχνη των κινουμένων σχεδίων καθώς μπορεί να προσφέρει επαγγελματικές διεξόδους σε όσους ασχολούνται με το είδος.
Ειδικότερα: «Οι άνθρωποι του φεστιβάλ είναι πολύ διαθέσιμοι να μοιραστούν τη γνώση. Ως χώρα δυστυχώς δεν βλέπουμε το animation ως μια βιώσιμη καριέρα. Βρισκόμαστε όμως σε έναν κόσμο όπου όλα είναι δυνατά. Οι διεθνείς πόρτες έχουν ανοίξει. Χρειάζεται ψάξιμο και θέληση».