«Αυτό που ήθελα, ήταν να πω ότι είμαστε ένα τεράστιο “εμείς.” Στη Γαλλία έχουμε το δικαίωμα να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, όπως θέλουμε, με όποιον θέλουμε, στη Γαλλία έχουμε το δικαίωμα να πιστεύουμε και να μην πιστεύουμε. Στη Γαλλία, έχουμε πολλά δικαιώματα», δήλωσε μετά την κατακραυγή όλου του κόσμου για τα πολλά και σοβαρά λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της μετάδοσης, και οχι μόνο, ο σκηνοθέτης της τελετής έναρξης, Τομά Ζολί.
Δεν θα σταθώ σε όλα τα λάθη, με μεγάλο και σοβαρό τον «χλευασμό του Χριστιανισμού», για το οποίο είπε πως δεν είχε λόγους να προσβάλλει κανέναν, θα πω μόνο δυο μικρολεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Η πρώτη: Με τον τρόπο που ήταν τοποθετημένη η πινακίδα που προανήγγειλε τη χώρα, ουδείς είδε τα πρόσωπα των Ελλήνων σημαιοφόρων που, όπως πάντα, άνοιξαν την παρέλαση. Και η δεύτερη: Η έπαρση της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων (με τους πέντε κύκλους) έγινε ανάποδα! Καλά ουδείς τούς είχε ενημερώσει πως οι τρεις κύκλοι πηγαίνουν πάνω και οι δυο κάτω; Ντροπή. Αλλά και εκείνο το «μια βροχή μάς σώζει…» δεν υπήρξε ικανό για δικαιολογία!
Ένα άλλο που πρέπει να το δούμε και μάλιστα με ιδιαίτερη προσοχή είναι το γεγονός πως δεν ακούστηκε, δεν έγινε, η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου στην τελετή έναρξης των 33 Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι! Το θέμα αυτό σχολιάστηκε αρνητικά από τους περισσότερους. Πολλοί αντέδρασαν και φυσικά αναρωτήθηκαν.
Αν θυμάμαι καλά, είναι η δεύτερη φορά που δεν ακούστηκε ο Εθνικός μας Ύμνος και μάλιστα συνεχόμενη! Η πρώτη φορά ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, το 2020, στο μακρινό Τόκιο. Το ζητούμενο είναι να μην παγιωθεί! Γι’ αυτό η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) πρέπει να αντιδράσει άμεσα και μέσω της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να επιβάλει να περιληφθεί και να αναγράφεται στο πρωτόκολλο της τελετής έναρξης η ανάκρουση του ελληνικού Εθνικού Ύμνου! Ακούγεται βέβαια ο Ολυμπιακός Ύμνος. Φθάνει όμως αυτό; Όχι ασφαλώς!
Ύστερα από όλα αυτά θυμήθηκα την επίσημη γραπτή πρόταση που είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον Λόρδο Κιλάνιν, με την οποία του ζητούσε «να οριστεί η Ελλάδα ως μόνιμη έδρα διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων». Την πρώτη πρόταση ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την έκανε στις 31 Ιουλίου 1976, πριν από 48 χρόνια! Και έγινε με σκοπό να αποφευχθεί η πολιτικοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην πρότασή του ο μεγάλος Καραμανλής σημείωνε: «Η ελληνική αυτή ανιδιοτελής πρόταση είναι αποτέλεσμα της διαπιστώσεως ότι κινδυνεύει να νοθευτεί το Ολυμπιακό ιδεώδες από πολιτικούς και φυλετικούς ανταγωνισμούς, από αντιαθλητικές εκδηλώσεις, από οικονομικά συμφέροντα, από σοβινιστικές τάσεις».
Και για να γίνει ποιο ισχυρή η πρότασή του, ο Καραμανλής πρότεινε «ως τόπος διεξαγωγής όχι την Αθήνα, αλλά την Αρχαία Ολυμπία». Ακριβώς στον τόπο διεξαγωγής των Αγώνων στην αρχαιότητα! Αυτό που ήθελε ο Εθνάρχης ήταν μόνο «η διάσωση του Ολυμπιακού πνεύματος και του συμβολισμού που αυτό αντιπροσώπευε». Και είναι γεγονός πως η Ολυμπία προβαλλόταν ως το «ουδέτερο έδαφος». Την πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή την είδαν θετικά πολλές χώρες. Όμως δεν ευδοκίμησε, δυστυχώς! Το 1980, η ελληνική πρόταση επανήλθε. Αλλά και πάλι δεν είχε θετικό αποτέλεσμα.
Μήπως όμως έφθασε η ώρα, η πρόταση αυτή να υποβληθεί εκ νέου και να στηριχθεί από όλες τις δυνάμεις της χώρας μας, αλλά και των πολλών φίλων μας, ώστε να υλοποιηθεί; Προσωπικά πιστεύω πως τουλάχιστον πέντε αθλήματα έπρεπε να γίνονται μόνιμα στην Αρχαία Ολυμπία! Ενώ ο Μαραθώνιος δρόμος θα μπορούσε να διεξάγεται πάντοτε στην κλασική του διαδρομή. Μαραθώνας – Παναθηναϊκό Στάδιο! Ή μήπως δεν είναι έτσι;