Ενώνει τις δυνάμεις του με το MENTBEST
Το συλλογικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα MENTBEST ξεκινά στη Θεσσαλονίκη, με στόχο τη βέλτιστη αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως επίσης και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Το MENTBEST είναι ένα ερευνητικό έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ (2023-2028) και στοχεύει στη μείωση και στην πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας, ενώ ασχολείται με την κατάθλιψη, την αυτοκτονική τάση αλλά και τις αγχώδεις διαταραχές. Επικεφαλής του προγράμματος είναι η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Κατά της Κατάθλιψης – EAAD (με μια επιστημονική κοινοπραξία 13 επιπλέον συνεταίρων) που καλύπτει 10 χώρες. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη το πρωί της Δευτέρας 11/11 με πρεσβευτή επικοινωνίας τον γνωστό παλαίμαχο καλαθοσφαιριστή, Μπάνε Πρέλεβιτς.
«Έχω την τιμή να είμαι πρεσβευτής επικοινωνίας. Ευχαριστώ τη Συμμαχία που έχει οργανώσει όλη αυτή τη δράση. Είναι ένα επίκαιρο θέμα και αντιμετωπίσιμο. Αυτό θέλουμε να περάσουμε και στον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό να το αναγνωρίσεις, να το αποδεχτείς και να το αντιμετωπίσεις. Το να το αντιμετωπίσεις μπορεί να δημιουργήσει το συναίσθημα μιας καινούριας αρχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, τονίζοντας ότι τα φαινόμενα προβλημάτων ψυχικής υγείας είναι συχνά σε όλους τους χώρους και σε όλες τις ηλικίες.
Η καθηγήτρια Ψυχολογίας, Ana Vivas μίλησε για το πρόγραμμα MENTBEST, τονίζοντας ότι «η συμμαχία για την ψυχική υγεία είναι ένα ερευνητικό έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Έχει ως στόχο την πρόληψη και τη μείωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στον γενικό πληθυσμό αλλά και σε ευάλωτες ομάδες. Εστιάζεται στην κατάθλιψη και στην αυτοκτονική τάση – συμπεριφορά. Είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα ψυχικής υγείας με αντίκτυπο στην κοινωνία».
Επεσήμανε δε ότι υπάρχει βελτίωση όσον αφορά την ενημέρωση για θέματα ψυχικής υγείας, ωστόσο πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμη. Πιο συγκεκριμένα: «Έχουν αλλάξει τα πράγματα. Υπάρχει περισσότερη ενημέρωση όμως ακόμη υπάρχουν αντιλήψεις όπου βλέπουν την κατάθλιψη σαν μια προσωπική αδυναμία, σαν μια φυσιολογική αντίδραση σε δύσκολες στιγμές και όχι μια ασθένεια που μπορεί να θεραπεύεται. Επίσης υπάρχει η αντίληψη ότι κάποιος πρέπει να λύσει τα προβλήματα μόνος του, χωρίς να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια».
Η κατάθλιψη επηρεάζει περισσότερους από 15 στους 100 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ είναι διπλάσια η συχνότητα στις γυναίκες. Στην Ελλάδα το 5,6% του πληθυσμού 15 ετών και άνω δήλωσε ότι πάσχει από αγχώδεις διαταραχές και 3,8% από κατάθλιψη, ενώ το 4,1% δήλωσε ότι επισκέφτηκε ψυχίατρο ή ψυχολόγο για πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Παράλληλα το 0,7% του πληθυσμού έκανε σκέψεις ότι θα ήταν καλύτερα να μη ζει ή ότι θέλει να βλάψει τον εαυτό του, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων πριν τη διενέργεια της σχετικής έρευνας.
Η σχεδιάστρια κοσμημάτων και αρθρογράφος, Χριστίνα Λυμπεροπούλου μίλησε για τη δική της μάχη με την αγχώδη διαταραχή. Όπως ανέφερε: «Μου πρότειναν να μοιραστώ μια εμπειρία που είχα πριν από τέσσερα χρόνια. Ήταν μια πολύ δυνατή κρίση πανικού που μου άφησε έντονα συμπτώματα μετά. Πέρασα μια περιπέτεια έξι μηνών και σιγά σιγά μετά από αυτό άλλαξα τον τρόπο ζωής μου». Συμπλήρωσε επίσης πως «πάνω απ’ όλα και απ’ όλους το πιο σημαντικό είναι η ψυχική και η σωματική υγεία».
Το έργο του Γιάννη Μπουτάρη στην ψυχική υγεία
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε, έκανε αναφορά στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και στην ευαισθησία που έδειχνε σε θέματα ψυχικής υγείας.
«Το μόνο που θα ήθελα να επισημάνω είναι η ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα που είχε για τους ευάλωτους, για την επανένταξη, για την ψυχική και πνευματική διαταραχή και έκανε μεγάλη προσπάθεια να προσφέρει σε αυτόν τον τομέα. Γι’ αυτό νομίζω ότι όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την ψυχική υγεία και με τους ευάλωτους, αξίζει να τον θυμόμαστε», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος.