Με drones και GPS η παρακολούθηση των στόχων!
Λαθρέμποροι καυσίμων και ναρκωτικών, εταιρείες πετρελαιοειδών, πρατήρια, ηλεκτρονικά καταστήματα, τουριστικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, τραγουδιστές, «influencers» και μεγάλοι ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν στο στόχαστρο του «Φορολογικού FBI», το οποίο ξεκινά τη… δράση του μέσα στο 2025.
Οι «Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών» (Δ.Ε.Ο.Σ.) συγκροτούν τη νέα κοινή επιχειρησιακή μονάδα, που θα έχει ως αντικείμενο τις ειδικές φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις. Θα στελεχώνεται από έμπειρους τελωνειακούς και εφοριακούς, οι οποίοι θεωρούνται «αδιάφθοροι», θέτοντας σε πρώτο πλάνο τις υποθέσεις που «μυρίζουν» φοροδιαφυγή. Η νέα μονάδα θα αναλαμβάνει μυστικές επιχειρήσεις με τη βοήθεια drones, ψηφιακών χαρτών, συστημάτων GPS κ.λπ. και θα παρακολουθεί «στόχους» υψηλού κινδύνου και ενδιαφέροντος. Ήδη, στο κέντρο επιχειρήσεων υπάρχουν σήμερα δεκάδες οθόνες, που μεταδίδουν απευθείας τα όσα βλέπουν οι επίλεκτες μονάδες και αναμένουν οδηγίες από το κέντρο για την επέμβασή τους. Επιπλέον, θα ενεργοποιηθεί και υποβρύχιο drone, το οποίο θα χρησιμοποιείται σε θαλάσσιους ελέγχους, κυρίως όταν υπάρχουν πληροφορίες για διακίνηση ναρκωτικών. Η Δ.Ε.Ο.Σ. θα βρίσκεται σε… ανοικτή γραμμή με τις φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, αναλαμβάνοντας να ερευνήσει σε… βάθος υποθέσεις υψηλού κινδύνου, συνδυάζοντας την εμπειρία των υπαλλήλων και τις δυνατότητες της τεχνολογίας.
Διπλός ο ρόλος
Οι «κομάντος» της Δ.Ε.Ο.Σ αναμένεται να αποτελέσουν τον φόβο και τον τρόμο για τους μεγάλους φοροφυγάδες, καθώς στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, που θα βγαίνει από αλγόριθμο, θα πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους, με έμφαση στη διακίνηση καυσίμων και καπνικών προϊόντων. Ο ρόλος της νέας task force θα είναι διπλός. Αφενός να αποκαλύπτει μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής μέσω φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων και αφετέρου να λειτουργεί ως «μπαμπούλας» για να περιοριστούν οι παράνομες δραστηριότητες στην ελληνική επικράτεια.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται αισιόδοξο ότι, με τον νέο μηχανισμό, θα δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια, για να εφαρμοστούν το 2026 και το 2027 γενναίες μειώσεις άμεσων φόρων, οι οποίες θα… φανούν στο εκλογικό σώμα και θα… εκτιμηθούν αναλόγως στην κάλπη. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δρομολογεί γενναίες μειώσεις φόρων τη διετία 2026-2027, οι οποίες θα αυξάνονται όσο θα αυξάνονται τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
«Μπλόκο» παντού!
Χρήσιμα εργαλεία στα χέρια της Δ.Ε.Ο.Σ. αναμένεται να αποτελέσουν οι τεχνολογικές εφαρμογές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι οποίες έχουν συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και στο κλείσιμο πολλών «παραθύρων» για τη διάπραξη φοροδιαφυγής.
Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης, αλλά και τα νέα εργαλεία που θα τεθούν σε λειτουργία το 2025 για την περαιτέρω βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΑΥΤΟ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ
Ειδικότερα, από την 01/01/2025 και κατά τη διάρκεια του έτους:
1. Έρχεται η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων των επιχειρήσεων στο myDATA, ενώ σε λίγες ημέρες θα λειτουργήσει η νέα εφαρμογή myDATAapp, που θα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής απευθείας στην πλατφόρμα μέσω smartphone ή tablet.
2. Ενεργοποιείται το Ψηφιακό Πελατολόγιο, το οποίο θα τηρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένοι κλάδοι ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Μέσω αυτού, η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί online και σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις των πελατών και της επιχείρησης. Μάλιστα, θα γίνονται απευθείας διασταυρώσεις και συγκρίσεις με άλλες επιχειρήσεις του ιδίου κλάδου, για να εξαχθούν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πόσα περισσότερα ή λιγότερα δηλώνει ο επαγγελματίας. Η ηλεκτρονική εφαρμογή του Πελατολογίου θα ξεκινήσει από τα πάρκινγκ, τα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα συνεργεία κ.λπ.
3. Επεκτείνεται εντός του καλοκαιριού το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.
4. Τίθεται σε λειτουργία, μέσα στο α’ τρίμηνο του 2025, το νέο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο για φορολογικά θέματα, κατά το πρότυπο λειτουργίας του τετραψήφιου αριθμού 1555 του ΕΦΚΑ, με προσωπικό 220 άτομα.
Η ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ έχει περιορίσει κατά 90% τις επισκέψεις των φορολογουμένων στις ΔΟΥ, έχουν εκδοθεί πάνω από 11 δισεκατομμύρια τιμολόγια και αποδείξεις μέσω του MyDATA από 1,5 εκατ. εγγεγραμμένες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 3,7 εκατ. συναλλαγές για βεβαιώσεις και ακινησίες οχημάτων μέσω του myCAR και έχουν εκδοθεί πάνω από 300.000 φορολογικές ενημερότητες ψηφιακά, καταργώντας επίσης επισκέψεις στις εφορίες. Σε επίπεδο υλοποίησης ηλεκτρονικών αιτημάτων σε εφορίες, ΚΕΦΟΔΕ, ΚΕΒΕΙΣ κ.λπ., έχουν διεκπεραιωθεί σχεδόν 7 εκατομμύρια αιτήματα (το 98%) και τα υπόλοιπα αναμένεται να έχουν αντιμετωπιστεί το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, φέτος εκτιμάται ότι τα επιπλέον φορολογικά έσοδα λόγω του περιορισμού της φοροδιαφυγής θα ανέλθουν κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ, με συνολική υπέρβαση του στόχου των φορολογικών εσόδων κατά 3,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, σημαντική βελτίωση αποτυπώνεται και στο λεγόμενο «κενό ΦΠΑ», δηλαδή το ποσό του έμμεσου φόρου που χάνει το Δημόσιο κάθε χρόνο λόγω της φοροδιαφυγής. Σήμερα, το πρόβλημα είναι στο μισό του 2017 και το 2027 θα μειωθεί στο 9%, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
του Λουκά Γεωργιάδη