Από την 1η Μαρτίου 2025 η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας γίνεται υποχρεωτική για τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, εισάγοντας ένα νέο, διαφανές πλαίσιο στην αγορά εργασίας.
Το μέτρο, που εφαρμόστηκε ήδη με επιτυχία στις τράπεζες και τα σουπερμάρκετ, στοχεύει στην προστασία των εργαζομένων, στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Τα οφέλη της είναι πολλαπλά και αφορούν τόσο τους εργαζομένους όσο και τις επιχειρήσεις.
Προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων
Η Ψηφιακή Κάρτα διασφαλίζει τις πραγματικές ώρες εργασίας, καθώς κάθε έναρξη και λήξη βάρδιας καταγράφεται αυτόματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II. Όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, το νέο μέτρο θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποτροπή φαινομένων απλήρωτων υπερωριών ή υποδηλωμένης απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται ακριβώς για τον χρόνο που εργάζονται, ενώ οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα αποδίδονται σωστά προστατεύοντας τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.
Επιπλέον το σύστημα περιορίζει εργοδοτικές αυθαιρεσίες, καθώς οι συμβάσεις γίνονται πιο διαφανείς και δεν μπορούν να αλλοιωθούν. Η Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας θα έχει πλέον τη δυνατότητα ελέγχου κάθε παραβίασης του ωραρίου, προσφέροντας στους εργαζόμενους ισχυρότερα εργαλεία προστασίας των δικαιωμάτων τους.
Στήριξη των υγιών επιχειρήσεων έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού
Η Ψηφιακή Κάρτα δημιουργεί συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού. Οι επιχειρήσεις που τηρούν τη νομοθεσία δεν θα βρίσκονται πλέον σε μειονεκτική θέση έναντι όσων βασίζονταν στην αδήλωτη εργασία. Όλοι οι εργοδότες θα υποχρεούνται να καταγράφουν το πραγματικό ωράριο των εργαζομένων, ενισχύοντας τη διαφάνεια στον χώρο εργασίας.
Παράλληλα, η νέα διαδικασία διευκολύνει τη διαχείριση του προσωπικού αποτρέποντας πρόστιμα και κυρώσεις για αδήλωτη εργασία. Η αυτοματοποίηση μειώνει τη γραφειοκρατία, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να λειτουργούν πιο αποδοτικά και οργανωμένα.
Ανάπτυξη και οφέλη για την οικονομία
Η μείωση της αδήλωτης εργασίας συνεπάγεται αύξηση των δημόσιων εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Παράλληλα, η καθιέρωση ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος ενισχύει την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού προσελκύοντας περισσότερες επενδύσεις.
Στους δυναμικούς τομείς του Τουρισμού και της Εστίασης η Ψηφιακή Κάρτα αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε συνθήκες που σέβονται τα δικαιώματά τους είναι πιο παραγωγικοί και προσφέρουν καλύτερη εξυπηρέτηση βελτιώνοντας συνολικά την εμπειρία των επισκεπτών.
Το μέλλον της αγοράς εργασίας
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι μια μεταρρύθμιση που διασφαλίζει δικαιώματα, προωθεί τη διαφάνεια και δημιουργεί ένα υγιέστερο περιβάλλον τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες. Η επιτυχημένη εφαρμογή της στις τράπεζες και τα σουπερμάρκετ δείχνει ότι η ελληνική αγορά μπορεί να προσαρμοστεί σε δίκαιες πρακτικές. Με την επέκτασή της στον Τουρισμό και την Εστίαση, η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα προς τη διασφάλιση της νομιμότητας στον εργασιακό χώρο.
Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ακόμη μια «αθόρυβη» αλλά ουσιαστική και ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πηγαίνει πολύ πέρα από τα χαμένα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα του κράτους, στην πολύ ανθρώπινη διάσταση της εργασίας με ανθρώπινες συνθήκες και δίκαιους όρους, βάζοντας τέλος σε παθογένειες δεκαετιών προς όφελος όλων.
του Μιχάλη Λιβανού
Βουλευτής Β’ Πειραιά με τη ΝΔ