Η θεαματική κωλοτούμπα του Ανδρουλάκη
Την ώρα που το κυβερνητικό σχήμα έχει μπει σε τροχιά ανασχηματισμού και τα μέλη της κυβέρνησης κάθονται σε ανάμενα κάρβουνα, ο πρωθυπουργός ζυγίζει τις αποφάσεις του για να «πατήσει το κουμπί» των αλλαγών που σχεδιάζει. Όλα δείχνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση θα ξεκινήσει μετά τις 28 Φεβρουαρίου. Και αυτό γιατί τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στα νέα στοιχεία που αναμένονται από τα πορίσματα αλλά και στις κινητοποιήσεις για την τραγωδία των Τεμπών με αφορμή τη συμπλήρωση δυο ετών.
Κανείς δεν είναι σε θέση να σταθμίσει και πολύ περισσότερο να προβλέψει τις εξελίξεις. Ταυτόχρονα όλοι αναμένουν με αγωνία τα πορίσματα των επιστημόνων, καθώς και τα αποτελέσματα για τη γνησιότητα των βίντεο που βγήκαν στη δημοσιότητα και που αλλάζουν όλο το πλαίσιο γύρω από την κριτική, την αντιπαράθεση και κυρίως την εξέλιξη της υπόθεσης. Με γνώμονα αυτούς τους παράγοντες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τις κινήσεις του στη σκακιέρα του Μεγάρου Μαξίμου και για αυτό δεν προχωρά τώρα στις αλλαγές που επιδιώκει. Το ζητούμενο είναι να δοθεί ένα σύνθημα για μια πολυεπίπεδη επανεκκίνηση της κυβέρνησης και όχι να γίνει ένας ανασχηματισμός που θα «καεί» από τις εξελίξεις ή θα αποσκοπεί στην ικανοποίηση προσδοκιών. Εκείνο δε που δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός είναι να δώσει την εντύπωση ότι θα κάνει αλλαγές εξαιτίας της πίεσης που του ασκεί η αντιπολίτευση.
Πέφτουν οι τόνοι
Την ίδια στιγμή, στην αξιωματική αντιπολίτευση παρότι επιδιώκουν να μην εγκλωβιστούν σε μια μονοθεματική αντιπολίτευση, το θέμα αιχμής στην κριτική τους παραμένει ο κυβερνητικός χειρισμός στην τραγωδία των Τεμπών. Μετά την ανάλυση των δημοσκοπικών ευρημάτων αλλά και την εμφάνιση νέων στοιχείων στην υπόθεση των Τεμπών με τα βίντεο που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας, στη Χαριλάου Τρικούπη, όπως φαίνεται, επέλεξαν να ρίξουν τους τόνους στη ρητορική τους γύρω από τη «συγκάλυψη» και να ανεβάσουν και πάλι την ένταση στην απευθείας σύγκρουση με την κυβέρνηση με καταγγελίες ακόμη και για παρακρατικές πρακτικές. Με κεντρικό άξονα της συζήτησης την τραγωδία των Τεμπών, ο Κώστας Τσουκαλάς σήκωσε το γάντι και στηλίτευσε την πρακτική της «Ομάδας Αλήθειας», κάνοντας λόγο για δήθεν «ομάδες αλήθειας» που έχει «στην υπηρεσία της η Νέα Δημοκρατία, των διαστρεβλωτών και όλων αυτών των μηχανισμών μετακλητών που πληρώνονται για να πετάνε λάσπες σε κόσμο, βγάζοντας βίντεο του Μαΐου και λέγοντας ότι είναι του Αυγούστου», όπως είπε αναφερόμενος σε βίντεο που έδειχνε τον Νίκο Παππά να αναφέρεται στην επίμαχη δικογραφία και στα βουλευτικά έδρανα να βρίσκεται ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας: «Και στην κυβέρνηση συνεχίζουν ψευδώς ακόμη να λένε ότι το πόρισμα του ΕΜΠ που βγήκε για το ηχητικό αφορά τη δυσπιστία, ενώ η πρόταση δυσπιστίας έγινε για το αποδεδειγμένα παραποιημένο ηχητικό που είχε πάει σε Μέσο Ενημέρωσης. Εδώ υπάρχει ένας μηχανισμός και στην ουσία ένα παρακράτος που με ψεύδη, τοξικότητα, χυδαίες επιθέσεις σε πρόσωπα, δολοφονίες χαρακτήρα προσπαθεί να μπερδέψει τον κόσμο».
Δεύτερη σκέψη
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχουν πέσει και εναλλακτικές μορφές αντιπολιτευτικής πίεσης, ενώ αρχίζουν και γίνονται δεύτερες σκέψεις για την κατάθεση πρότασης μομφής και τι μπορεί να προσφέρει πολιτικά σε μια τέτοια περίοδο. Η επιχειρηματολογία εκείνων που αντιτίθενται σε μια τέτοια πρωτοβουλία στηρίζεται στο ότι θα συσπειρώσει περαιτέρω την κυβέρνηση, την ώρα μάλιστα που επίκειται και ανασχηματισμός. Σε κάθε περίπτωση, κομβικό σημείο θα είναι η δημοσιοποίηση των πορισμάτων και η πιστοποίηση γνησιότητας των βίντεο. Ο κ. Τσουκαλάς αναφερόμενος (ERTNEWS) στην περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου είπε πως «το αδίκημα το οποίο υπάρχει μέσα είναι η αναφορά σε παράβαση καθήκοντος. Και εδώ μπορεί να υπάρχει είτε ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, είτε συναυτουργία με κοινό δόλο, όπως λέει και η νομολογία, είτε συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος».
Ως προς τη δικογραφία που έχει έρθει στη Βουλή και έχει αποτελέσει τη αιτία για την κριτική που δέχεται ο Κώστας Τασούλας πως την κρατούσε στο συρτάρι του ως πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι «μέσω του άρθρου 153 παρ. 2 του κανονισμού της Βουλής έπρεπε να τα ανακοινώσει και δεν το έκανε», προσθέτοντας πως «η ουσία δεν είναι τι έγινε στη Βουλή, αλλά αν υπάρχουν ποινικά αδικήματα και ευθύνες. Έγινε ένα άτυπο συντονιστικό κέντρο το οποίο επέλεξε να αλλοιώσει τον τόπο του δυστυχήματος, ενώ ο διευθυντής της Τροχαίας τούς έλεγε ότι είναι έκνομη ενέργεια. Την αλλοίωση δεν τη λέω εγώ, τη λέει το βούλευμα. Και το βούλευμα που παραπέμπει τα μη πολιτικά πρόσωπα ξέρετε ποιον όρο έχει μέσα; Συγκάλυψη. Λέει ότι η αλλοίωση έχει σχέση με τη συγκάλυψη των αιτίων του δυστυχήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Τσουκαλάς.
Για Τασούλα
Στο μεταξύ, με την αυλαία της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή και την εκλογή του Κώστα Τασούλα στο ύπατο αξίωμα της χώρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να τον συγχάρηκε τηλεφωνικά για την εκλογή του, αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο για να στηλιτεύσει την επιλογή του. «Με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού η σημερινή θα περάσει στην ιστορία ως η ημέρα που διακόπηκε μία από τις ελάχιστες παραδόσεις συναίνεσης του πολιτικού μας συστήματος. Μετά από τριάντα χρόνια που ο ρυθμιστής του πολιτεύματος εκλεγόταν με ευρύτατες πλειοψηφίες, σήμερα συντελέστηκε ένα λυπηρό πισωγύρισμα με εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με μόλις 160 ψήφους, μακριά από το συμβολικό ορόσημο των 180. Προφανώς, η ανασφάλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας και η διαχρονική τάση συγκέντρωσης της εξουσίας που χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη επικράτησαν. Ευχόμαστε στον κ. Τασούλα να ανταποκριθεί με επιτυχία στα καθήκοντά του», ήταν το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ.