Το μόνιμο πρόβλημα «έχεις ψιλά;» μόλις λύθηκε
Οι πιστοί το ζήτησαν και η εκκλησία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τοποθέτησε POS στο παγκάρι, προσφέροντας στους εκκλησιαζόμενους τη δυνατότητα να προσφέρουν οικονομικά μέσω ανέπαφων συναλλαγών.
Η αρχή έγινε στον Ιερό Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι, έναν ναό με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον. Όπως ανέφερε ο ιερέας, πολλοί επισκέπτες –κυρίως τουρίστες– ζητούσαν επίμονα να μπορούν να προσφέρουν χρήματα χωρίς μετρητά, οπότε έκαναν πράξη την ανάγκη για… προσφορά με όλους τους τρόπους.
Το POS που εγκαταστάθηκε είναι self service, δεν απαιτεί προσωπικό για τη χρήση του, είναι πλήρως ασφαλές, και μπορεί να δεχτεί ποσά από 1 λεπτό έως 1.000 ευρώ, με ενσωματωμένο «κόφτη» στο ανώτατο όριο. Το κόστος του ανήλθε στα 1.500 ευρώ και τοποθετήθηκε από την εταιρεία Donationpos, η οποία διαβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να χακαριστεί.
Αν και ξενίζει σε κάποιους, η πρακτική αυτή δεν είναι καινούρια στο εξωτερικό. Σε πολλές χώρες, από τη Γαλλία μέχρι τη Δανία, τα POS στα παγκάρια έχουν καθιερωθεί εδώ και χρόνια.
Η πιλοτική εφαρμογή στον Άγιο Διονύσιο ίσως ανοίξει τον δρόμο και για άλλους ναούς, ειδικά σε τουριστικές περιοχές. Βέβαια μπορεί να ανοίξει κι άλλους τρόπους πληρωμής όπως να τα στέλνουμε με Iris ή μεταφορά χρημάτων (αν και σου κρατάνε προμήθεια δεν συμφέρει). Εμείς απλά ιδέες λέμε, τώρα που πήραν… μπρος!