Η πολυεθνική άσκηση έχει ως στόχο την ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες κρίσεις και εδραιώνει την ακριτική μας περιοχή ως στρατηγικό κέντρο στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ
Η γεωστρατηγική σημασία της Θράκης αναδεικνύεται με κάθε συμμαχική άσκηση που διεξάγεται στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας ως βασικού πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σε μια περίοδο που η Άγκυρα επιχειρεί οικονομική διείσδυση στην περιοχή, επιδιώκοντας να δημιουργήσει έναν «χώρο επιρροής» που υπερβαίνει τα θρησκευτικά και πολιτιστικά όρια, η πρόσφατη ενίσχυση της παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και η εντατικοποίηση των κοινών επιχειρησιακών σχεδιασμών με το ΝΑΤΟ,
φέρνουν την Ελλάδα -και συγκεκριμένα τη Θράκη- στο επίκεντρο των επιχειρησιακών σχεδίων της Συμμαχίας.
Η μετατροπή του λιμένα της Αλεξανδρούπολης σε βασικό κόμβο ανεφοδιασμού και ανάπτυξης συμμαχικών δυνάμεων αποτυπώνει με σαφήνεια την αλλαγή του γεωπολιτικού χάρτη στην περιοχή. Το λιμάνι λειτουργεί πλέον ως η κύρια πύλη εισόδου αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, με την εγγύτητα στις κρίσιμες ζώνες επιχειρήσεων να αποτελεί κομβικό πλεονέκτημα.
Η τακτική χρησιμοποίηση του λιμανιού για την υποδοχή βαρέος εξοπλισμού και μεταφορά στρατιωτών και διοικητικής μέριμνας καθιστά την Αλεξανδρούπολη στρατηγικής σημασίας σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων και επανακαθορισμού συμμαχιών.
Πολυεθνική ετοιμότητα
Η πολυεθνική άσκηση Immediate Response 25, που αποτελεί τμήμα του ευρύτερου επιχειρησιακού πλαισίου του ΝΑΤΟ, διεξάγεται σε οκτώ χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- και έχει ως στόχο την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και την ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες κρίσεις.
Στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θράκη, η συμμετοχή θα είναι πολυεπίπεδη και ενισχυμένη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν 3.000 στρατιώτες, προερχόμενους από την 194th Engineer Brigade της Tennessee Army National Guard και την 86th Infantry Brigade Combat Team της Vermont Army National Guard. Η μετακίνησή τους θα πραγματοποιηθεί κυρίως μέσω του λιμένα Αλεξανδρούπολης.
Παράλληλα, μονάδες Μηχανοκίνητου Πεζικού από τη Βουλγαρία και την Ισπανία θα μετακινηθούν στη Θράκη, ενώ γαλλικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν με λόχο Πεζικού, ενισχύοντας τη διακλαδική και διεθνή
συνεργασία.
Η Ελλάδα συμμετέχει με ευρύ φάσμα δυνάμεων. Η ΧΧ Τεθωρακισμένη Μεραρχία και μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου θα είναι στην πρώτη γραμμή. Επιπλέον, μεταφορικά ελικόπτερα CH-47 Chinook
και επιθετικά AH-64 Apache θα αναλάβουν αεροκίνητες αποστολές και υποστήριξη ελιγμών.
Η Πολεμική Αεροπορία θα έχει έντονη παρουσία με μαχητικά F-16, τα οποία θα προσφέρουν Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη στις χερσαίες επιχειρήσεις. Το Πολεμικό Ναυτικό θα υποστηρίξει τη νηοπομπή των συμμαχικών πλοίων με φρεγάτες που θα διασφαλίσουν την ασφαλή προσέγγιση στον λιμένα Αλεξανδρούπολης.
Στο σκέλος της άσκησης στη Βόρεια Μακεδονία, η ελληνική παρουσία θα είναι έντονη με ανάπτυξη ουλαμού αρμάτων Leopard 2, καθώς και συμμετοχή επιθετικών ελικοπτέρων Apache σε ασκήσεις υποστήριξης χερσαίων δυνάμεων.
Τα σενάρια
Τα επιχειρησιακά σενάρια που θα υλοποιηθούν στη Θράκη είναι υψηλής δυσκολίας και ποικιλίας. Περιλαμβάνουν:
• Διάβαση υδάτινου κωλύματος στον ποταμό Νέστο.
• Αεροκίνητες ενέργειες και καταλήψεις ζωτικού εδάφους.
• Επιχειρήσεις μηχανοκίνητων μονάδων σε συνθήκες σύνθετου πεδίου.
• Αγώνα σε κατοικημένες περιοχές.
• Αντιμετώπιση ΡΒΧΠ περιστατικών (ραδιοβιολογικών, χημικών και πυρηνικών απειλών).
Το Πεδίο Βολής Ξάνθης με το σύνθετο ανάγλυφό του και την εγγύτητα ισχυρών μονάδων λειτουργεί ως ιδανικό επιχειρησιακό περιβάλλον για τη διεξαγωγή των ασκήσεων, καθιστώντας τη Θράκη κέντρο εκπαιδευτικής και επιχειρησιακής αριστείας.
Συνέπεια και σταθερότητα
Η συνεπής και ισχυρή παρουσία της Ελλάδας σε κάθε συμμαχική δραστηριότητα στα Βαλκάνια υπογραμμίζει τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή. Η χώρα μας έχει εξελιχτεί σε αξιόπιστο εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών και πυλώνα ασφάλειας για τη Συμμαχία. Η αποχή της Τουρκίας από την Immediate Response 25 αποτελεί σαφή
ένδειξη της στρατηγικής αναπροσαρμογής του ΝΑΤΟ, που στρέφεται προς σταθερούς και «δοκιμασμένους» εταίρους.
Η Immediate Response 25 αποτελεί ορόσημο στη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ και την εδραίωση της Θράκης ως στρατηγικού κέντρου στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Η ενεργός και ουσιαστική συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ενισχύει περαιτέρω το κύρος της χώρας, ενώ παράλληλα λειτουργεί αποτρεπτικά προς κάθε εξωτερική πρόκληση ή απειλή στην ευρύτερη περιοχή.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Political»