Συμφωνίες στην EURONAVAL 2026 στο Παρίσι και δύο μνημόνια για έρευνα σε προηγμένες τεχνολογίες ναυτικής άμυνας
Δέκα νέες συμβάσεις με ελληνικές επιχειρήσεις και δύο μνημόνια συνεργασίας για έρευνα και ανάπτυξη υπέγραψε η Naval Group, διευρύνοντας τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στα προγράμματα και στην εφοδιαστική της αλυσίδα.
Οι υπογραφές πραγματοποιήθηκαν στο Ελληνικό Περίπτερο της διεθνούς έκθεσης ναυτικής άμυνας EURONAVAL 2026, στο Παρίσι, το οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).
Οι συμφωνίες εντάσσονται στο Πρόγραμμα Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής της Naval Group και καλύπτουν κατασκευαστικό έργο για τις φρεγάτες FDI, υπηρεσίες συντήρησης και υποστήριξης, καθώς και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν κατασκευαστικό έργο
Πέντε συμβάσεις αφορούν τμήματα, συστήματα και υλικά για το πρόγραμμα των φρεγατών:
| Εταιρεία | Αντικείμενο |
|---|---|
| Ναυπηγεία Σαλαμίνας – SALAMIS | Κατασκευή νέων τμημάτων φρεγατών FDI στη Σαλαμίνα |
| METLEN | Κατασκευή θυρών τορπιλών στον Βόλο |
| KAFKAS | Ηλεκτρικοί πίνακες έκτακτης διακοπής λειτουργίας και ηλεκτρολογικοί πίνακες στη Θεσσαλονίκη |
| KASSIDIARIS | Πίνακες ελέγχου του συστήματος πρόωσης στον Πειραιά |
| B&T COMPOSITES | Εργασίες σύνθετων υλικών που συνδέονται με πρωτότυπα χαμηλής πίεσης στη Φλώρινα |
Συντήρηση και τεχνικές υπηρεσίες
Άλλες πέντε συμβάσεις καλύπτουν εξειδικευμένες υπηρεσίες. Η FOTINAKIS αναλαμβάνει συγκολλήσεις και τεχνικές μελέτες, η GELASAKIS υπηρεσίες τοπικού ναυτιλιακού πράκτορα και η HERMES κινητούς γερανούς για τη διαχείριση βαρέος εξοπλισμού.
Η IKRIOMA SKORDILAKIS θα παρέχει μεταλλικά ικριώματα, ενώ η MARITA HELLAS λύσεις ασφάλειας και πυρόσβεσης.
Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης η PPC INSPECTRA, με την οποία είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας τον Ιούλιο για εργαστηριακές δοκιμές, επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις. Οι πρώτες αναθέσεις στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Έρευνα για υποθαλάσσια συστήματα και αισθητήρες
Τα δύο νέα μνημόνια έρευνας και ανάπτυξης υπογράφηκαν με τις FEAC και SOTIRIA Technology.
Η συνεργασία με τη FEAC περιλαμβάνει τεχνολογίες υποθαλάσσιου πολέμου, αξιολόγηση της απόδοσης συστημάτων σε όλη τη διάρκεια ζωής τους, ψηφιακά δίδυμα και ανάλυση υπογραφών.
Το μνημόνιο με τη SOTIRIA Technology επικεντρώνεται στους θαλάσσιους αισθητήρες, στα μαγνητόμετρα και στις τεχνολογίες πολέμου στον βυθό.
Ο ΣΕΚΠΥ χαρακτηρίζει τις συμφωνίες βήμα για την ενίσχυση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας και της διεθνούς παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων. Υπενθυμίζει ότι σταθερή επιδίωξή του είναι ελληνική βιομηχανική συμμετοχή τουλάχιστον 25% στα εξοπλιστικά προγράμματα, ποσοστό που αποτελεί στόχο του Συνδέσμου και όχι ανακοινωμένο αποτέλεσμα των συγκεκριμένων συμβάσεων.

