Κοινωνία

Δεν είμαστε πιο έξυπνοι από τα ζώα

Έξυπνα Ζώα

Οι βιολόγοι έρχονται να καταρρίψουν το μύθο ότι οι άνθρωποι είναι τα πιο έξυπνα όντα στη Γη, καθώς ισχυρίζονται πως ορισμένα ζώα έχουν στην πραγματικότητα ανώτερο μυαλό, αλλά εμείς δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε το πόσο έξυπνα είναι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, στην Αυστραλία, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια ζώα έχουν γνωστικές ικανότητες ανώτερες ακόμα και από αυτές του ανθρώπου.

Ο Arthur Saniotis, επιστήμονας του ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου αναφέρει «Για χιλιετίες, όλα τα είδη των αρχών που εξουσίαζαν τους ανθρώπους, από τη θρησκεία έως τους επιφανείς μελετητές, επαναλάμβαναν την ίδια ιδέα, ο άνθρωπος είναι το πιο έξυπνο πλάσμα στον πλανήτη».

Παράλληλα, σημειώνει πως «η πεποίθηση της γνωστικής ανωτερώτητας του ανθρώπου είναι πλέον ριζωμένη στην ανθρώπινη φιλοσοφία και την επιστήμη. Ακόμη ίσως και ο Αριστοτέλης, ίσως η μεγαλύτερη επιρροή όλων των στοχαστών, υποστήριζε πως ο άνθρωπος είναι ανώτερος από τα άλλα ζώα και πως αυτό οφείλεται στην ικανότητα του λόγου. Ωστόσο η επιστήμη, μας λέει πως τα ζώα μπορούν να έχουν γνωστικές ικανότητες που είναι ανώτερες από αυτές των ανθρώπινων όντων». 

Επιπλέον, ο καθηγητής ανθρωπολογίας και συγκριτικής ανατομίας στη Σχολή Ιατρικών Επιστημών της Αδελαΐδας, Maciej Henneberg, τονίζει τις διαφορετικές ικανότητες των ζώων, οι οποίες όμως είναι παρεξηγημένες από τους ανθρώπους, λέγοντας ότι: «Πολλά τετράποδα έχουν πολύπλοκα οσφρητικά συστήματα στο περιβάλλον τους και μερικά όπως τα κοάλα έχουν ειδικούς αδένες. Από την άλλη οι άνθρωποι έχουν περιορισμένη αίσθηση της όσφρησης.

Ωστόσο τα μηνύματα και οι πληροφορίες που μπορεί κάποιος να πάρει από την λεγόμενη οσφρητική σήμανση είναι περισσότερα από αυτά της οπτικής σήμανσης. Το γεγονός ότι δεν μας καταλαβαίνουν, αλλά και το ότι εμείς δεν τα καταλαβαίνουμε, δεν σημαίνει πως είναι κατώτερα όσον αφορά την ευφυΐα. Για παράδειγμα όταν κάποιος άνθρωπος προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μας χρησιμοποιώντας «ατελή» και «σπασμένη»  γλώσσα η εντύπωσή μας είναι πως δεν είναι και τόσο έξυπνος. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική»

Εν συνεχεία ο καθηγητής αναφέρει πως «δύο ακόμη παράγοντες που ενισχύουν την πεποίθηση πως τα ζώα δεν είναι τόσο έξυπνα όσο εμείς είναι η τεχνολογία και η γλώσσα, οι οποίες υποτίμησαν τη διαφορετική γνωστική ικανότητά τους. Τα ζώα έχουν κοινωνική και κιναισθητική νοημοσύνη. Κάποια θηλαστικά, για παράδειγμα οι γίββωνες (είδος πιθήκου) μπορούν να παράγουν έναν μεγάλο αριθμό ποικίλων ήχων. Με πάνω από 20 διαφορετικούς ήχους, οι οποίοι ο καθένας ξεχωριστά έχει εντελώς διαφορετική έννοια, μπορούν να επικοινωνούν στο αχανές τροπικό δάσος. Επίσης τα κατοικίδια έχουν την ικανότητα να μας κάνουν κοινωνούς των αιτημάτων τους και τελικά να μας βάζουν να κάνουμε πράγματα για αυτά».

Τέλος, αποδεικνύει με μια φράση πως επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε τα ζώα, δεν σημαίνει ότι είμαστε ανώτερα από αυτά, λέγοντας «Ο κόσμος των ζώων τελικά είναι πολύ περίπλοκος για τους ανθρώπους…».

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER
Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa