Περιβάλλον

Ο καπνός από τα τζάκια αυξάνει τη θερμοκρασία της Γης

καπνοί-Αθήνα

Πέρα από τα προβλήματα υγείας που δημιουργεί η αιθαλομίχλη, ο καπνός δηλαδή από τα τζάκια, συμβάλει και στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Μάλιστα, αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα που συμβάλει στην αύξηση του προβλήματος αυτού, μετά το διοξείδιο του άνθρακα.

Τα σκούρα σωματίδια αιθάλης απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και θερμαίνουν έτσι την ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς, η θέρμανση λόγω αιθάλης αντιστοιχεί στα δύο τρίτα της θέρμανσης της ατμόσφαιρας λόγω του διοξειδίου του άνθρακα, του σημαντικότερου αερίου του θερμοκηπίου.

Οι ερευνητές τόνισαν πάντως ότι, σε αντίθεση με το διοξείδιο του άνθρακα που παραμένει στην ατμόσφαιρα για αιώνες, τα σωματίδια αιθάλης είναι μάλλον βραχύβια. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των εκπομπών θα οδηγούσε σε άμεση επιβράδυνση της θέρμανσης.

Οι σημαντικότερες πηγές αιθάλης στις ανεπτυγμένες χώρες είναι οι κινητήρες ντίζελ και οι δασικές πυρκαγιές. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο σημαντικότερη πηγή είναι τα τζάκια και κάθε είδους εστία που καίει βιομάζα.

Σχετικά άρθρα

ΣΟΣ αιθαλομίχλη- Καίνε ότι βρουν μπροστά τους

Η πανοραμική φωτό της Αθήνας που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου

ΚΕΕΛΠΝΟ: Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa