Οικονομία

Στουρνάρας: Μας περιμένει «κόλαση» τους επόμενους μήνες

Στουρνάρας

Για μια σκληρή περίοδο συζητήσεων με την Τρόικα που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών,  Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει «κόλαση» τους μήνες που έρχονται τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι μέχρι τότε θα παιχθούν και θα κριθούν όλα με τους δανειστές. Ξεκαθαρίζει ακόμη πως όσο κι αν η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προβάλλει ως αίτημα ή απειλή για το πολιτικό σκηνικό της χώρας, ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποκλείεται κατηγορηματικά από το Μαξίμου.

Παρουσιάζει μάλιστα ως μονόδρομο την επιστροφή των δανειστών, προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2014 – 2014.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε θέσεις μάχης αναμένεται να τεθούν τουλάχιστον πέντε υπουργοί οι οποία θα βρεθούν και στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Οι υπουργοί που θα βρεθούν υπό την ιερά εξέταση των δανειστών είναι οι Γιάννης Στουρνάρας, Γιάννης Βρούτσης, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα επιπλέον μέτρα – πέραν των απολύσεων στο Δημόσιο -, τα οποία θα κλείσουν την ψαλίδα έως και το 2015, ενώ στα φλέγοντα ζητήματα βρίσκεται και το έλλειμμα στα Ταμεία και την Υγεία.

Οπως δηλώνει στην εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών πάντως, δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα, αλλά μόνο στοχευμένα μέτρα, με το μεγαλύτερο βάρος να δίνεται στην περιστολή των δαπανών.

Με βάση όλα τα παραπάνω, μεγάλο βάρος θα δοθεί στην αύξηση της φορολογίας εισοδήματος κατά 820 εκατομμύρια ευρώ, λόγω κατάργησης των φοροαπαλλαγών, στην αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά, ώστε να εξασφαλισθούν πόροι 190 εκατομμυρίων υπέρ του ΕΟΠΥΥ και στα αναμενόμενα έσοδα από το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν 50.000 πρόσωπα, που έβγαλαν χρήματα σε καταθέσεις στο εξωτερικό.

Στόχος της χώρας μας – σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις της τρόικας – είναι ο διπλασιασμός του πρωτογενούς πλεονάσματος από 2,8 δισ. το 2014 σε 5,6 δισ. ευρώ.

πηγή: egiakoumis.com

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa