Υψηλότερες εμπορικές αξίες αλλά και καλύτερα ενοίκια υπό προϋποθέσεις μπορούν να πετύχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να… απαλλαγούν κυρίως από κατοικίες ή σκέφτονται να τις ενοικιάσουν, έχοντας στο μυαλό τους τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

Όπως λένε οι μεσίτες, «όλα τα ακίνητα που βγαίνουν προς πώληση έχουν απέναντί τους έναν αγοραστή ή ενοικιαστή», αρκεί, φυσικά, οι ιδιοκτήτες να γνωρίζουν κάποιες απλές λεπτομέρειες που κάνουν τη… διαφορά είτε ως προς την εξασφάλιση ενός καλύτερου τιμήματος είτε όσον αφορά ένα καλό μηνιαίο μίσθωμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέσα στην πανδημία, η αγορά των ακινήτων, έστω και με λιγότερες μεταβιβάσεις σε σχέση με το 2019, διατήρησε το ανοδικό momentum και μάλιστα οι αυξήσεις που καταγράφονται από τις αρχές του 2020 έως σήμερα, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι διψήφιες. Αυτό προκύπτει τόσο από τα στοιχεία που δημοσιεύουν κατά καιρούς τα δίκτυα των μεσιτών, όσο και από τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει πρόσφατα το site αγγελιών Spitogatos, τα βασικά κριτήρια επιλογής ενός ακινήτου είναι με διαφορά ο όροφος στον οποίο βρίσκεται και μετά ακολουθεί η ύπαρξη γκαράζ αλλά και το αν το ακίνητο είναι νεόδμητο ή έχει θέα. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ένα βασικό κριτήριο για την αξίας αγοράς μιας κατοικίας είναι η ανώτατη τιμή. την οποία είναι διατεθειμένος να δώσει ο υποψήφιος αγοραστής. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Spitogatos, οι υποψήφιοι αγοραστές έθεταν το 2020 ως ανώτατο όριο τιμής τα 147.315 ευρώ, ενώ, στο α’ τετράμηνο του τρέχοντος έτους, η τιμή αυτή αυξήθηκε στα 160.767 ευρώ. Ωστόσο, οι τιμές των ακινήτων που ψάχνει η πλειονότητα των υποψήφιων αγοραστών κινείται κατά μέσο όρο γύρω στα 120.000 ευρώ.

Συνεπώς, προκύπτει ότι μέσα σε ελάχιστους μήνες η υψηλότερη τιμή στην οποία θα ήταν διαθέσιμος κάποιος για να αγοράσει μια κατοικία αυξήθηκε κατά 9,1% σε σχέση με το 2020, κάτι το οποίο συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και με τις αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν στην περίοδο της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων εκτινάχθηκαν από τα 143 δισ. ευρώ, στις αρχές του 2020, στα 167 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου (αύξηση 16,8%). Συνεπώς, υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό για θεαματική αύξηση των αγοραπωλησιών τους επόμενους μήνες, ειδικά στις περιοχές όπου αναμένεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών, γεγονός που θα συμπαρασύρει και τις εμπορικές τιμές.

Προτιμούν παλιά

Η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από χιλιάδες αγοραστές, οι οποίοι προτίμησαν να στραφούν προς τα παλαιά ακίνητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX, τα 84 στα 100 ακίνητα που πουλήθηκαν πέρυσι ήταν διαμερίσματα, μονοκατοικίες και μεζονέτες, ενώ οι 6 στους 10 αγοραστές επέλεξαν παλαιά ακίνητα άνω των 30 ετών (προ του 1990). Ειδικά στην Αττική, το ποσοστό αγοράς παλαιών κατοικιών ήταν 82%, στη Θεσσαλονίκη έφτασε στο 94%, ενώ στην υπόλοιπη χώρα διαμορφώθηκε στο 79%. Δηλαδή, στην αγορά καταγράφεται μια ουσιαστική ανατροπή, καθώς αυξάνονται οι υποψήφιοι αγοραστές παλαιών ακινήτων (διαμερισμάτων, μονοκατοικιών κ.λπ.), ενώ, την ίδια στιγμή, αυξάνεται και το προσφερόμενο τίμημα σε σχέση με την ανώτατη τιμή, όπως προαναφέρθηκε. Μάλιστα, αυτοί που αγόρασαν κατοικία που κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1995 και 2010 ήταν μόλις το 21%, ενώ αυτοί που αγόρασαν ακίνητα κατασκευής το 2010 και μετά, μόλις 4%!

Στον Νομό Αττικής, το 84% των ακινήτων που πουλήθηκαν ήταν άνω των 25 ετών (κατασκευή προ του 1995), ενώ το 73% ήταν άνω των 30 ετών (προ του 1990). Συνεπώς, η τάση για την αγορά παλαιού ακινήτου θα αυξάνεται, κάτι που σημαίνει ότι, λόγω και των νέων αυξημένων αντικειμενικών αξιών στις 7.634 ζώνες, θα υπάρξουν ακόμη υψηλότερες τιμές πώλησης μέσα στους επόμενους μήνες. Πάντως, η τάση για αγορά παλαιών κατοικιών, άνω των 25 ετών, περιορίζεται θεαματικά στο 58% των αγοραστών στις περιοχές εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς οι τιμές στη συντριπτική πλειονότητα εξακολουθούν να είναι πιο… προσγειωμένες, οπότε συμφέρει περισσότερο η αγορά νεόδμητου με ηλικία από 5έως 10 έτη.

Τα 15 tips για να… μοσχοπουλήσετε

Η συντριπτική προτίμηση παλαιών κατοικιών από τους αγοραστές, ανοίγει την… όρεξη στους πωλητές τέτοιων ακινήτων, οι οποίοι με φόντο τις γενικότερες αυξητικές τάσεις της αγοράς, αλλά και την κινητικότητα λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών, μπορούν να επιτύχουν σημαντικά υψηλότερο τίμημα από αυτό που ίσως ανέμεναν.

Σύμφωνα με τα μεσιτικά γραφεία, «το σπίτι είναι σαν ένα προϊόν που πρέπει να έχει περιεχόμενο αλλά και πολύ εντυπωσιακή συσκευασία». Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, υπάρχουν «μυστικά» και λεπτομέρειες, τα οποία πρέπει να έχει υπ’ όψιν του ο πωλητής.

Ειδικότερα, ο πωλητής ενός παλαιού ακινήτου πρέπει να γνωρίζει τα εξής στοιχεία, τα οποία μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά ως προς το τίμημα:

1. Η τιμή πώλησης δεν μπορεί να είναι εξωπραγματική και πρέπει να συμβαδίζει με την περιοχή. Καλό είναι να υπάρξει μια γνώμη από κάποιον επαγγελματία της αγοράς, έτσι ώστε να μη γίνουν… Λούηδες οι υποψήφιοι αγοραστές.

2. Τα χαρακτηριστικά της κατοικίας (παλαιότητα, όροφος, θέα, πάρκινγκ, αποθήκη, τζάκι, αντικειμενική αξία) στατιστικά προσελκύουν τους περισσότερους υποψήφιους αγοραστές, ένας εκ των οποίων θα είναι πιο κοντά στο τίμημα που ζητεί ο πωλητής.

3. Η… διαφήμιση για πιθανά έργα υποδομής ή ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής ή κάποιων άλλων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αποτελεί «κράχτη», κάτι που συμβαίνει σε πολλές περιοχές οι οποίες π.χ. βρίσκονται κοντά σε γραμμές του Μετρό στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

4. Ο πωλητής που δεν πιέζεται από τον χρόνο στατιστικά πετυχαίνει καλύτερο τίμημα, καθώς η αναμονή και η υπομονή σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να αποδειχθούν… χρυσός!

5. Η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών του ακινήτου και η ευχέρεια άμεσης διάθεσης στον υποψήφιο αγοραστή θεωρούνται πρόσθετο στοιχείο που μπορεί να επιταχύνει την πώλησή του.

6. Ποτέ δεν πωλείται κάποιο ακίνητο άβαφο ή με ξηλωμένες πρίζες και βρύσες που τρέχουν. Η ανακαίνιση ενός ακινήτου πριν πωληθεί αυξάνει σημαντικά την αξία του, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί χωρίς ιδιαίτερα υψηλό κόστος μέσα από ένα γενικό «λίφτινγκ» στα πιο βασικά.

7. Καθοριστικός παράγοντας για να πείσει κάποιος τον υποψήφιο αγοραστή είναι να υπάρχει στεγανότητα στην κατοικία και ούτε καν υποψία για υγρασία ή μούχλα.

8. Τα σπασμένα τζάμια και παντζούρια πρέπει να αντικατασταθούν καθώς στη θέα τους οι περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές φεύγουν… χιλιόμετρα.

9. Η ύπαρξη ισχυρού φωτισμού σε όλους τους χώρους της κατοικίας αλλάζει την όψη της και η φωτεινότητα ισοδυναμεί με μερικές χιλιάδες ευρώ παραπάνω ως προς το απαιτούμενο τίμημα.

10. Ο ελαιοχρωματισμός της κατοικίας με μοντέρνα χρώματα αποτελεί πρόσθετο στοιχείο για την αύξηση της αξίας του.

11. Τα υπόγεια ή τα ημιυπόγεια που αγοράζονται κυρίως από αλλοδαπούς πρέπει να βάφονται σε πολύ ανοιχτόχρωμα χρώματα, για να περιορίσουν το… μουντό του τοπίου.

12. Τελευταίου τύπου κλειδαριές και περιποιημένες πόρτες δίνουν την εικόνα ενός νοικοκυρεμένου ακινήτου, το οποίο δεν θα βάλει σε περιττά έξοδα τον αγοραστή.

13. Η ενημέρωση του αγοραστή για την πραγματική κατάσταση των υδραυλικών θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο ή και υποχρέωση από την πλευρά του πωλητή.

14. Στις περιπτώσεις μονοκατοικιών ή μεζονετών ή διαμερισμάτων που έχουν αποθήκες, το χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η άριστη κατάστασή τους.

15. Τα πατώματα πρέπει να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, ο υποψήφιος αγοραστής αποθαρρύνεται ή ζητάει γενναίο «κούρεμα» του τιμήματος που ζητεί ο πωλητής.

Τι προτιμούν οι αγοραστές κατοικιών

1. Το 80% αγοράζει παλαιά ακίνητα (άνω των 25 ετών).

2. Κριτήρια αγοράς: ηλικία, αντικειμενική αξία, θέα, πάρκινγκ, αποθήκη.

3. Μέση τιμή αγοράς κατοικιών 120.000 ευρώ.

4. Ανώτατη προσφερόμενη τιμή αγοράς 161.000 ευρώ στο α’ τετράμηνο του 2021 έναντι 147.000 ευρώ το 2020.

 

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο