Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Γενεύη, για μια πρώτη συνάντηση κορυφής με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Γενεύης στις 12:27 (13:27 ώρα Ελλάδας) και ο Πούτιν αναμένεται να μεταβεί στην έπαυλη La Grange στο κέντρο της πόλης, όπου θα συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν για πολύωρες συζητήσεις σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους.

Η σύνοδος της Γενεύης φέρνει στη μνήμη τη συνάντηση που είχαν το 1985 ο Ρέιγκαν με τον Γκορμπατσόφ

Οι σημερινές συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν φέρνουν στο νου έντονες αναμνήσεις από την Σύνοδο της Γενεύης το 1985 όταν οι δύο ψυχροπολεμικοί εχθροί Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ συναντήθηκαν για πρώτη φορά.

Ο καιρός τον Νοέμβριο εκείνον στην ελβετική πόλη μπορεί να ήταν ψυχρός, αλλά οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Μόσχα ξεκίνησαν τότε να αναθερμαίνονται καθώς ο αμερικανός πρόεδρος και ο σοβιετικός ηγέτης συναντήθηκαν σε ουδέτερο έδαφος.

Σήμερα, περίπου 36 χρόνια μετά, ο Μπάιντεν και ο Πούτιν θα έχουν συνομιλίες με πολύ λιγότερες προσδοκίες στις όχθες της Λίμνης της Γενεύης.

Πίσω στο 1985, “η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή…Είχαν αμφότεροι από κάτι για να σαγηνεύσουν την άλλη πλευρά”, θυμάται ο πρώην ανταποκριτής του AFP Ντιντιέ Λαπεϊρονί, ο οποίος είχε καλύψει δημοσιογραφικά τις συνομιλίες των δύο ηγετών.

“Ταυτόχρονα, όλοι γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για μια ιστορική στιγμή”, προσθέτει.

Κι όμως της συνάντησης αυτής είχε προηγηθεί κάτι, που θα μπορούσε να έχει ερμηνευτεί ως κακός οιωνός.

Λίγο πριν ο πρόεδρος Ρέιγκαν φθάσει σε έναν από τους χώρους διεξαγωγής της συνόδου, ένας ελβετός στρατιώτης που βρισκόταν στην τιμητική φρουρά, καταπονημένος από το τσουχτερό κρύο, λιποθύμησε.

Έξι χρόνια πριν από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Σύνοδος της Γενεύης του 1985 είχε επικεντρωθεί στην αποκλιμάκωση της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις με την ελπίδα για βελτίωση των σχέσεων Ανατολής-Δύσης.

Η τριήμερη εκείνη σύνοδος είχε καλυφθεί από 3.500 δημοσιογράφους.

Ο Νικολά Μπουρζί, ο οποίος βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Γενεύης για να καλύψει την άφιξη του Ρέιγκαν για λογαριασμό του AFP, θυμάται ότι υπήρχε διάχυτη μια αίσθηση “χαράς”.

“Υπήρχε μια αίσθηση χαλαρότητας”, θυμάται ο ίδιος.

Κουβέντα δίπλα στο τζάκι

 

Μια από τις αξέχαστες φωτογραφίες από τη Σύνοδο ήταν εκείνη με τους δύο ισχυρότερους άνδρες στον πλανήτη να κάθονται στην πολυθρόνα τους, δίπλα στο τζάκι και να χαμογελούν ο ένας στον άλλον, σαν να έβλεπε κάποιος δύο παλιούς φίλους να συζητούν.

Εξίσου καλή ήταν η διάθεση και των συζύγων τους, της Ραΐσα Γκορμπατσόβα και της Νάνσι Ρέιγκαν, οι οποίες συζήτησαν πίνοντας τσάι έχοντας απέναντί τους τούς φωτογράφους.

Η Μαρί-Νοέλ Μπλεσίζ, η οποία είχε αναλάβει να παρακολουθήσει το πρόγραμμα των συζύγων για το AFP, θυμάται ότι είχε δει την Γκορμπατσόβα να επισκέπτεται την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη για να “χαιρετήσει το προσωπικό στον ΟΗΕ, όπου έγινε δεκτή με έντονα χειροκροτήματα”.

Μια άλλη ένδειξη ότι έλιωνε ο πάγος ήταν η πρώτη χειραψία ανάμεσα στον Γκορμπατσόφ και τον Ρέιγκαν, η οποία διήρκεσε επτά δευτερόλεπτα.

Η ιστορική στιγμή έλαβε χώρα μπροστά από την έπαυλη Villa Fleur d’Eau του 19ου αιώνα στην Λίμνη της Γενεύης.

Σήμερα η έπαυλη αυτή πωλείται.

Η χειραψία έγινε μπροστά στα μάτια φωτογράφων και δημοσιογράφων, οι οποίοι περίμεναν στον κήπο μέσα σε δριμύ ψύχος.

Καθώς οι Αμερικανοί είχαν επιλέξει την μεγάλη έπαυλη για την πρώτη ημέρα της συνόδου, ο Ρέιγκαν είχε φθάσει πρώτος εκεί για να υποδεχτεί τον Γκορμπατσόφ, “δείχνοντας πολύ ευδιάθετος”, λέει ο Κλοντ Σματζά, ένας πρώην υποδιευθυντής του ελβετικού τηλεοπτικού δικτύου TSR, ο οποίος ήταν παρών.

“Αμέσως έβλεπες την πολύ αμερικανική, πολύ καλιφορνέζικη πλευρά του Ρέιγκαν να σφίγγει το χέρι του Γκορμπατσόφ και να βάζει το άλλο χέρι του στον ώμο του σοβιετικού ηγέτη για να τον οδηγήσει μέσα στον χώρο και υπήρχε ανταλλαγή χαμόγελων. Οι δυό τους ήθελαν να δείξουν ότι ένιωθαν πολύ άνετα”, θυμάται ο δημοσιογράφος.