Την απάντησή του στις διεκδικήσεις ιδιωτών έκτασης, που περιλαμβάνει και το εμβληματικό «Θέατρο Βράχων», δίνει μέσω του «Π» ο δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού Τάσος Μπινίσκος. Ο κ. Μπινίσκος τονίζει πως «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, ώστε να μείνει το Θέατρο Βράχων στο Δημόσιο και τους δημότες μας!».

Ποια είναι η θέση σας για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη διεκδίκηση, από ιδιώτες, του «Θεάτρου Βράχων» αλλά και του περιβάλλοντος χώρου;

Έχει εκδοθεί μία απόφαση του Εφετείου, η οποία δίνει σε ιδιώτες μια τεράστια έκταση 104 στρεμμάτων. Για όσους δεν το γνωρίζουν, θα ήθελα να ενημερώσω ότι είναι δύο ομάδες ιδιωτών. Στο ένα δικαστήριο, που βγήκε η απόφαση του Εφετείου –πρωτόδικα είχαν χάσει το δικαστήριο– το 2016, είχε βγει απόφαση που δικαίωνε το Ελληνικό Δημόσιο ως ιδιοκτήτη και τους δύο Δήμους, Δάφνης Υμηττού και Βύρωνα, ως χρήστες. Έρχεται τώρα η απόφαση του Εφετείου που κατατέθηκε το 2017 και εκδόθηκε το 2020 και παραχωρεί τους χώρους στους φερόμενους ιδιοκτήτες. Η δεύτερη υπόθεση αφορά μία ομάδα ιδιωτών που διεκδικεί περίπου 53 στρέμματα, που βρίσκονται στον ίδιο χώρο, και θα εξετάσουμε όλες τις κινήσεις και σε αυτή την υπόθεση. Δεν καταλαβαίνω πραγματικά γιατί ιδιώτες διεκδικούν αυτούς τους δημόσιους χώρους, μετά από τόσα χρόνια.

Συμπαραστάτες στον αγώνας σας είναι οι δήμοι;

Πολύ σωστά. Έχουμε συμπαράσταση από την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔΑ, από όλους του φορείς και από τους δύο δήμους. Μην ξεχνάμε σε εκείνο το σημείο γίνεται ένα τεράστιο, εμβληματικό φεστιβάλ, αυτό του «Θεάτρου Βράχων». Ένα μεγάλο φεστιβάλ που ξεκίνησε και θα το αφιερώσουμε στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Δεν μπορούν όλα αυτά να διαγραφούν με μία απόφαση. Θεωρώ ότι πρέπει να ενσκήψουμε όλοι στο πρόβλημα, γι’ αυτό και στηρίζουν τις κινήσεις, όχι μόνο ο πολιτικός και ο καλλιτεχνικός κόσμος, αλλά και οι απλοί πολίτες. Πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε ό,τι μπορούμε και να καταφέρουμε αυτός ο χώρος να μείνει στο Δημόσιο και στους δήμους μας.

Εκτός από το «Θέατρο Βράχων», τι περιλαμβάνει η συγκεκριμένη έκταση που διεκδικείται από ιδιώτες;

Εκτός από τα δύο θέατρα, το «Μελίνα Μερκούρη» και το «Άννα Συνοδινού», υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις με γήπεδα ποδοσφαίρου, γήπεδα 5Χ5, γήπεδα τένις, κοινόχρηστοι χώροι. Ειδικά την περίοδο της πανδημίας και του εγκλεισμού, όλοι οι πολίτες έβρισκαν χρόνο να αθληθούν στο πράσινο. Όλη η περιοχή περιλαμβάνει χώρους αθλητισμού και πολιτισμού.

Θα εξαντλήσετε κάθε μέσο, ώστε να παραμείνει η περιοχή στο Δημόσιο;

Το Δημόσιο είναι ο ιδιοκτήτης του χώρου. Οι δήμοι είμαστε οι χρήστες. Όλα αυτά τα χρόνια, το Δημόσιο μάς το παραχωρεί για να κάνουμε όλες αυτές τις δράσεις. Βεβαίως, έχουμε καταθέσει μαζί με τον Δήμο Βύρωνα αλλά και το Ελληνικό δημόσιο αίτημα αναίρεσης επί της απόφασης του Εφετείου, στον Άρειο Πάγο, και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, ώστε να παραμείνει η έκταση στο Δημόσιο και στους δημότες μας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο