Έχοντας ανέβει όλα τα «σκαλοπάτια» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Νίκος Ταγαράς, πλέον ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, μιλάει στο «Π» για την τέχνη του εφικτού στην πολιτική, καθώς και για την απόφασή του να αριστεύσει ως φοιτητής στο Πολυτεχνείο. Επιπλέον, δίνει απαντήσεις για το πότε θα τελειώσει η ταλαιπωρία των πολιτών στις Πολεοδομίες και το πώς θα ωφεληθούν οι πολίτες από τις πολεοδομικές μεταρρυθμίσεις.

Βρισκόμαστε εν όψει της πολύ σημαντικής εκταμίευσης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τι ποσό αναμένεται να δοθεί στις επονομαζόμενες πολεοδομικές – χωροταξικές μεταρρυθμίσεις;

Η χρηματοδότηση για τις πολεοδομικές μεταρρυθμίσεις και τις εμβληματικές αστικές αναπλάσεις που έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να αγγίξει συνολικά περίπου το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση θα «γεννήσουν» εισόδημα.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε με ποιον τρόπο θα «γεννηθεί» αυτό το εισόδημα στους πολίτες;

Μέσω των μεταρρυθμίσεων που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, χαράσσουμε τον δρόμο για έργα που θα ωφελήσουν πολλαπλασιαστικά όλη την κοινωνία. Με τα επονομαζόμενα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, που έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης, αυτό επιχειρούμε. Να βάλουμε κανόνες και τάξη σε όλη τη χώρα, για να ξέρουμε άπαντες τι χρήσεις γης και ποιους συντελεστές δόμησης έχουμε. Όπως και με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια για την ανάπτυξη ιδιαίτερων περιοχών. Μεγάλες μεταρρυθμίσεις αποτελούν και οι Μελέτες για τις Ζώνες Υποδοχή Συντελεστή Δόμησης, οι Μελέτες Οριοθέτησης Οικισμών, όπως και οι Μελέτες Χαρακτηρισμού δημοτικών οδών. Προσθέτω τις μεγάλες εμβληματικές αστικές αναπλάσεις που σχεδιάζουμε και εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα έχετε όλη την εικόνα για το πώς ο πολίτης θα επωφεληθεί στην καθημερινότητά του.

Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός σας;

Τα έργα που σας ανέφερα αποτελούν τον στρατηγικό σχεδιασμό μας, διότι όλα τα έργα που θα υλοποιηθούν εξαρτώνται από αυτόν τον σχεδιασμό που θα προβλέπει τι επιτρέπεται, με τι όρους δόμησης και πού, σε ένα καθαρό περιβάλλον, χωρίς ταλαιπωρίες, χωρίς εμπλοκές, χωρίς καθυστερήσεις, για να βοηθήσουμε τον εν δυνάμει επενδυτή να μην εγκαταλείψει το όραμα και την προσπάθειά του. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε επενδύσεις όπως στο παρελθόν.

Αλήθεια, μιας και το αναφέρεται, εύλογα οι πολίτες αναρωτιούνται πότε επιτέλους θα τελειώσει η ταλαιπωρία των πολιτών στις Πολεοδομίες για την έκδοση των οικοδομικών αδειών;

Η ταλαιπωρία πολιτών, μηχανικών, επενδυτών ακόμη και των ίδιων των Υπηρεσιών Δόμησης θα τελειώσει μια για πάντα με την πλήρη μετάβαση από τη συμβατική στην ψηφιακή εποχή. Έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα.

Ποια είναι η εικόνα σήμερα;

Σήμερα, οι άδειες εκδίδονται ηλεκτρονικά και αυτός ο τρόπος είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που είχαμε ετοιμάσει από το 2014, η οποία ως διαδικασία συνεχώς εξελίσσεται. Αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε διεκπεραιωνόταν παλιά με χαρτιά, φακέλους και μετακινήσεις, τώρα γίνεται άυλα, καθώς μέσω του μηχανικού της επιλογής του ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει όλα τα δικαιολογητικά για την έκδοση της οικοδομικής του άδειας.

Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να λύσει το πρόβλημα;

Σας απαντώ ευθέως πως αυτό μόνο δεν φτάνει και δεν λύνει το πρόβλημα. Όμως ως Πολιτεία, με αυτή την κυβέρνηση, έχουμε μπει δυναμικά στην ψηφιακή εποχή και η επόμενη κίνηση είναι να ψηφιοποιηθούν και τα παλαιά στοιχεία που βρίσκονται σε έγχαρτη μορφή, δηλαδή οι παλιές άδειες, σχέδια, εγκρίσεις και ό,τι εν γένει αφορά το παλιό κτιριακό απόθεμα.

Δηλαδή με την ψηφιοποίηση θα τελειώσει οριστικά η ταλαιπωρία των πολιτών;

Με την ψηφιοποίηση, μία άδεια, μια μεταβίβαση ακινήτου, μια έγκριση δανείου αντιλαμβάνεστε ότι θα γίνεται χωρίς μετακινήσεις, ταλαιπωρία, καθυστερήσεις. Έχουμε δουλειά μπροστά μας, ωστόσο το 90% από τον συνολικό φάκελο μιας άδειας δεν χρειάζεται πλέον χαρτί. Θέλουμε να ψηφιοποιήσουμε ως διαδικασία και το υπόλοιπο 10%. Ήδη, να προσθέσω, αυτήν τη στιγμή μέσα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος λειτουργούν ψηφιακές πλατφόρμες για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, για τη ρύθμιση τακτοποίησης αυθαιρέτων. Όλες οι ψηφιακές πλατφόρμες στο τέλος θα διασυνδεθούν μεταξύ τους και θα είναι στη διάθεση του πολίτη. Τότε ναι, θα έχουμε πει οριστικό αντίο στην ταλαιπωρία.

Δεδομένου ότι είστε ένας άνθρωπος που έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στην ελεύθερη αγορά ως πολιτικός μηχανικός, γνωρίζετε από πρώτο χέρι ποιες είναι οι στρεβλώσεις και τα προβλήματα του κλάδου. Τι μέριμνα λαμβάνετε;

Θα μπορούσα να μιλάω με τις ώρες για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Στρεβλώσεις υπάρχουν πολλές, και αυτές ακριβώς αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά. Αφορούν την έλλειψη καθαρού περιβάλλοντος, τάξης στον χώρο. Με ρωτούν πολύ συχνά «έχω αυτό το χωράφι, μπορώ να φτιάξω εκεί αυτό που σκέφτομαι;». Η αλήθεια είναι ότι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων δεν είναι καθαρό τι μπορεί να φτιάξει. Αυτό είναι μείζον πρόβλημα και δεν το κρύβουμε κάτω από το χαλί. Διότι όταν ο άλλος έρχεται και σε ρωτά μια και δυο και τρεις φορές τι μπορεί να χτίσει, πού μπορεί να επενδύσει και δεν παίρνει σαφή απάντηση, τότε φεύγει.

Το βασικό πρόβλημα σε αυτό που μας περιγράφετε ποιο είναι;

Είναι πρόβλημα που δεν έχουμε ακόμη ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο, όμως ως κυβέρνηση επιταχύνουμε σημαντικά όλη τη διαδικασία. Είναι πρόβλημα το ότι δεν έχουμε ακόμη δασικούς χάρτες. Και αυτό το αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά και συνάμα πολύ προσεκτικά. Ήδη, για πρώτη φορά αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες για το σύνολο της χώρας και βγήκαν στην επιφάνεια συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών! Διότι τώρα φάνηκαν και οι στρεβλώσεις και οι εκκρεμότητες που υπήρχαν και τώρα θα χρειαστούν και οι σχετικές ρυθμίσεις που φέρνουμε για να επιλυθούν ζητήματα και ιδιοκτησιακά και χαρακτηρισμού. Όλα αυτά τα γνωρίζουμε και είμαστε αποφασισμένοι να τα αντιμετωπίσουμε, ώστε όλη η χώρα να είναι αποτυπωμένη ψηφιακά και με ακρίβεια. Και κρατήστε αυτό το εξής πολύ σημαντικό: Η εφαρμογή του σχεδίου στον χώρο με τους καινούριους σχεδιασμούς θα είναι μονοσήμαντη και δεν θα χωρεί διαφορετικές μεταφράσεις!

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για την αρχιτεκτονική κληρονομία, θα ήθελα να μας πείτε ποιοι είναι οι στρατηγικοί σας στόχοι για την προστασία της.

Η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές μας προτεραιότητες. Έχουμε καταρτίσει και ήδη υλοποιούμε ένα πολυεπίπεδο στρατηγικό σχέδιο με κεντρική φιλοσοφία: «Διασώζουμε, προστατεύουμε, αξιοποιούμε». Για παράδειγμα, για το μείζον θέμα της συντήρησης και αποκατάστασης των διατηρητέων κτιρίων, προωθούμε τη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Διατηρώ» από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Φιλοδοξούμε να δώσουμε ζωή σε παραδοσιακούς οικισμούς και ιστορικά κτίρια, μεριμνώντας ταυτόχρονα για τη δημόσια ασφάλεια. Με αυτό το πνεύμα ακριβώς, από κοινού με το Υπουργείο Πολιτισμού, πριν από λίγους μήνες νομοθετήσαμε για τα επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτίρια. Θεσπίσαμε διαδικασίες-εξπρές, έτσι ώστε να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις και ό,τι μπορεί να διασωθεί, να αποκαθίσταται και ό,τι δεν μπορεί να διασωθεί και εγκυμονεί κινδύνους να κατεδαφίζεται με συνοπτικές διαδικασίες.

Μιας και το θέσατε, ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι αυτό των εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Τι μέριμνα λαμβάνετε;

Αυτήν τη στιγμή επεξεργαζόμαστε σχέδιο νόμου με το οποίο θα ενεργοποιείται και ο ιδιωτικός τομέας και θα «λύνονται» τα χέρια των δήμων, ώστε να μπορούν να αξιοποιούν όσα κτίρια έχουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Στη φιλοσοφία μας είναι και να αποκαθιστάς το πλούσιο κτιριακό απόθεμα και να αποσύρεις ό,τι δεν μπορεί να αποκατασταθεί, το οποίο τελικά ζημιώνει το δομημένο περιβάλλον, άρα και τη ζωή των πολιτών σε καθημερινό επίπεδο. Άρα, στόχος μας είναι να αναδείξουμε την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, απαλλάσσοντάς την ταυτόχρονα από ό,τι την υποβαθμίζει και την ασχημαίνει.

Αν δεν κάνω λάθος ως φοιτητής είχατε λάβει αρκετές υποτροφίες. Ήσασταν τόσο επιμελής και άριστος φοιτητής;

Αγαπώ αυτό που επέλεξα να σπουδάσω και έτσι και στον χώρο του Πολυτεχνείου και αργότερα, στην επαγγελματική μου δραστηριότητα ως πολιτικός μηχανικός, αφιέρωνα πολλές ώρες στο διάβασμα. Επίσης, ασχολούμουν πολύ και με τον αθλητισμό, είχα την τύχη να βρίσκομαι σε όμορφες παρέες και μπορώ να πω ότι δεν μου έλειψε η διασκέδαση.

Και πώς αποφασίσατε να εμπλακείτε με την πολιτική;

Με την πολιτική ασχολήθηκα όταν βρισκόμουν στην αρχή της επαγγελματικής μου διαδρομής ως πολιτικός μηχανικός, επειδή αισθανόμουν την ανάγκη να μοιραστώ έναν λόγο αληθινό, ρεαλιστικό, διότι δεν ήμουν –και δεν είμαι– υπέρμαχος των υποσχέσεων και της αποχής από την πραγματικότητα. Επειδή ως χαρακτήρας ήμουν και παραμένω μετριοπαθής, με σεβασμό προς όλους, ήθελα ο πολιτικός μου λόγος να αντιστοιχεί στο έργο. Ανακοινώσεις δεν μου αρέσει να κάνω, αν δεν έχω διασφαλίσει πρώτα ότι αυτό που λέω μπορεί να γίνει. Μάλλον είμαι υπέρμαχος της τέχνης του εφικτού.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Για εσάς τι σημαίνει ο όρος πολιτική;

Για εμένα πολιτική σημαίνει ο χώρος, το πεδίο, όπου μπορείς να εκφράζεσαι αληθινά για αυτά που μπορείς να κάνεις. Πάντα, να συμπληρώσω, έχοντας όραμα και ξεπερνώντας αυτά που υπόσχεσαι. Πάντα πρέπει να βλέπεις ψηλά και μακριά και ας μη φτάσεις ποτέ. Αλλά για να μπορείς να προσεγγίσεις τον στόχο σου πρέπει να έχεις όραμα, για να κάνεις βήματα προς τα εκεί. Ποτέ δεν είπα πολλά και δεν μου αρέσουν τα πολλά λόγια. Έλεγα πάντα και λέω αυτά που μπορώ, χωρίς να σταματώ να βάζω στόχο το ιδανικό.

Και για την αγαπημένη σας Κορινθία ποιο είναι το όραμα σας;

Το όραμά μου είναι να συμβάλλω, από όποια θέση κι αν βρίσκομαι, στη δημιουργία έργων υποδομής. Μιλώ για έργα που σχετίζονται και με το περιβάλλον και με την ανάπτυξη της περιοχής. Τέτοια είναι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, έργα αποχετεύσεων και βιολογικών καθαρισμών, φράγματα άρδευσης, θέματα ύδρευσης, αντιπλημμυρικά έργα, επίσης έργα αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών κατά μήκος του Κορινθιακού κόλπου, καθώς και έργα ανάδειξης και αξιοποίησης της περιοχής ευρύτερα της Διώρυγας της Κορίνθου. Και είναι σε εξέλιξη μελέτες και έργα για όλα τα προηγούμενα που ενδεικτικά σάς προανέφερα, διότι δεν χωράνε σε μία συνέντευξη όλα όσα θα ήθελα να σας πω για το όραμά μου για την Κορινθία…

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο